Φωτογραφία κρουαζιερόπλοιου της Royal Caribbean στο Αργοστόλι τον Ιούνιο του 2024 | Shutterstock/Sail Away Media
Επικαιρότητα

Εφοπλιστές κρουαζιέρας: Μέτρα για την αποφυγή συνωστισμού τουριστών στα ελληνικά λιμάνια

Αναμένονται έως και 5.500 αφίξεις κρουαζιεροπλοίων, με έξι εκατ. τουρίστες, σε προορισμούς της χώρας μας για το 2024. Οι προτάσεις των εφοπλιστών για την ομαλή λειτουργία του κλάδου
Protagon Team

Προτάσεις που αφορούν στην κίνηση των κρουαζιερόπλοιων σε προορισμούς της χώρας, περιλαμβανομένων μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται προκειμένου τα εκατομμύρια των επιβατών – τουριστών να μη συνωστίζονται στα ελληνικά λιμάνια, δημοσιοποίησε τη Δευτέρα η Ενωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), απαντώντας με αυτόν τον τρόπο και στις επικρίσεις που δέχεται ο κλάδος για τον υπερτουρισμό.

Υπενθυμίζεται πως τις αμέσως προηγούμενες ημέρες δημοσιεύματα στον Τύπο είχαν προαναγγείλει μια «ολιστική παρέμβαση» της κυβέρνησης στην κρουαζιέρα, εξαιτίας, ακριβώς, της αυξανόμενης πίεσης που δέχονται δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί (περισσότερα εδώ).

Οι εκτιμήσεις που παρέθεσε μέσω της ίδιας ανακοίνωσης η ΕΕΚΦΝ μάλλον επιβεβαιώνουν, άλλωστε, το μέγεθος του προβλήματος. Η Ενωση υπολόγισε πως οι προσεγγίσεις πλοίων σε λιμάνια της επικράτειας θα φτάσουν τις 5.500 για το 2024, με τον αριθμό των τουριστών να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα έξι εκατομμύρια.

Ζητείται εθνικό σχέδιο για την κρουαζιέρα

Πιο αναλυτικά, από την Ενωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας ανακοινώθηκε πως ο κλάδος «προβαίνει σε ενέργειες που αφορούν την εξέταση θεμάτων σχετικά με την κίνηση των πλοίων στους προορισμούς της Επικράτειας, καθώς και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την κίνηση των μετακινουμένων εκατομμυρίων επιβατών – τουριστών, κατά τρόπο που να μην δημιουργείται συνωστισμός στις αφίξεις, καθώς και στα διάφορα στάδια μετακινήσεώς των στα ενδιαφέροντα σημεία κάθε προορισμού».

Τα θέματα που έχουν προτεραιότητα, προκειμένου να εξεταστούν από τα αρμόδια όργανα της διοίκησης της Ενωσης, και ιδιαίτερα από αυτό της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας, καταγράφηκαν ως ακολούθως:

Αναφορικά δε με την σημασία του κλάδου και τα οφέλη για την τοπική κοινωνία των 60 και πλέον προορισμών κρουαζιέρας στην ελληνική Επικράτεια, καθώς και την εθνική οικονομία, η Ενωση ανέφερε τα ακόλουθα:

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται, όπως προαναφέρθηκε, πως «η κίνηση της κρουαζιέρας σε αριθμό προσεγγίσεων πλοίων στους ελληνικούς λιμένες για την φετινή περίοδο εκτιμάται ότι θα φτάσει 5.500 πλοία με αριθμό επιβατών – τουριστών που θα ξεπεράσουν τα 6 εκατ.».

Το έγγραφο της ΕΕΚΦΝ έκλεισε με την επισήμανση των εφοπλιστών κρουαζιέρας πως επιδιώκουν τη στενή συνεργασία «με τις Αρχές διοίκησης και διαχείρισης των λιμένων καθώς και με τους αρμόδιους παράγοντες της Κεντρικής Διοίκησης» σε «κάθε φάση ενεργειών», με γνώμονα «την ομαλή λειτουργία του κλάδου».