Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία και συγκεκριμένα για το βάθος της ύφεσης και την εκτίναξη του ποσοστού ανεργίας.
Σύμφωνα με την έκθεση του World Economic Outlook που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Μ. Τρίτη, η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ.
O λόγος είναι ότι η ελληνική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, ο οποίος και θα πληγεί σοβαρότατα μέσα στο 2020.
Ετσι το ΑΕΠ της Ελλάδας αναμένεται να μειωθεί σε ποσοστό 10%.
Είναι μια τρομακτική πρόβλεψη, καθώς -για να έχουμε μια τάξη μεγέθους- στον προϋπολογισμό που η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε μόλις πριν από τέσσερις μήνες, τον Δεκέμβριο του 2019, προβλεπόταν ανάπτυξη κατά 2,8%, ενώ ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε τον Ιανουάριο στο Νταβός για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3%!
Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, η ανεργία στην Ελλάδα θα εκτοξευθεί στο 22,3%, από 17,3% το 2019.
Τα σημάδια της κρίσης του κορονοϊού θα είναι εμφανή και το 2021, οπότε ναι μεν η πρόβλεψη του ΔΝΤ κάνει λόγο για ανάπτυξη 5,1%, ωστόσο δεν διαβλέπει σημαντική υποχώρηση της ανεργίας
Στα δυσμενή σενάρια που περιλαμβάνονται στην έκθεση, το ΔΝΤ προβλέπει επιπλέον ύφεση 3% το 2020 (13% συνολικά) και πτώση του ΑΕΠ 8% το 2021.
Σημαντική επιδείνωση προβλέπεται και στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, από το 2,1% το 2019 στο 6,5% του ΑΕΠ το 2020, ενώ το 2021 θα περιοριστεί στο 3,4%.
Οσον αφορά την ευρωζώνη, η υφεση υπολογίζεται κατά μέσο όρο στο 7,5% για το 2020, με αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,7% το 2021 (αντίστοιχα για το σύνολο της ΕΕ, ύφεση 6%, με ανάκαμψη 4,5% το 2021).
Υπό τα δεδομένα αυτά, το Ταμείο απευθύνει κάλεσμα στις κυβερνήσεις και τους θεσμούς ανά τον κόσμο να προσαρμόσουν αναλόγως την πολιτική τους:
«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει επίσης να σχεδιάσουν την ανάκαμψη. Καθώς αποσύρονται τα περιοριστικά μέτρα, οι πολιτικές θα πρέπει να μετατοπίζονται γρήγορα προς την υποστήριξη της ζήτησης, να ενθαρρύνουν την πρόσληψη εργαζομένων από τις επιχειρήσεις και να στηρίξουν τους ισολογισμούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για να βοηθήσουν στην ανάκαμψη.
Επεκτατικά δημοσιονομικά μέτρα σε χώρες με δημοσιονομικό χώρο θα μεγεθύνουν το όφελος για όλες τις οικονομίες. Μπορεί να χρειαστεί να συνεχιστεί το μορατόριουμ για την αποπληρωμή του χρέους και την αναδιάρθρωση του χρέους κατά τη φάση ανάκαμψης».