Μπορεί η συζήτηση στο τραπέζι του Πάσχα για τους περισσότερους Ελληνες να κινήθηκε μεταξύ Eurogroup και οικογενειακών προϋπολογισμών ενόψει φορολογικών δηλώσεων, ωστόσο οι προσδοκίες για το τι μέλλει γενέσθαι στην κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 9 Μαΐου δεν δείχνουν να είναι τόσο μεγάλες.
Ηδη, αυτό διαφάνηκε από το Euroworking Group το οποίο ολοκληρώθηκε περίπου στις 19:30 το απόγευμα της Τετάρτης. Η κρίσιμης σημασίας συνεδρίαση του, η οποία έλαβε χώρα με τη συμμετοχή του Γιώργου Χουλιαράκη, απλώς εξέτασε τη μέχρι τώρα διαμορφωθείσα κατάσταση ενόψει του Eurogroup της 9ης Μαΐου. Η συνεδρίαση προχώρησε σε μια αποτύπωση της τρέχουσας φάσης των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, καθώς και των βημάτων προόδου που έχουν συντελεστεί.
Τώρα, από την επίσημη ατζέντα του έκτακτου Eurogroup της 9ης Μαΐου για την Ελλάδα, δεν προκύπτει ότι σε αυτή τη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα υπάρξει τελική συμφωνία και οι ελπίδες Αθήνας και ευρωπαίων αξιωματούχων μετατίθενται για το τακτικό Eurogroup της 24ης Μαΐου. Οπως προκύπτει από την ατζέντα της Συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, συνεπώς, στο μικρό αυτό διάστημα που θα μεσολαβήσει θα πρέπει να επιλυθούν τα δύο ακανθώδη ζητήματα, των μέτρων και του χρέους.
Η ανακοίνωση του Eurogroup:
«Η Ευρωομάδα θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει την πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα».
Η κατάσταση βρίσκεται στο… παρά ένα, με την Αθήνα να θέλει διακαώς να βρεθεί λύση που θα οδηγήσει στο κλείσιμο της αξιολόγησης και στη συνέχεια στην εκταμίευση χρημάτων, αφού τα αποθεματικά του κράτους βρίσκονται στο κόκκινο εδώ και καιρό και άλλα ταμειακά διαθέσιμα άλλων φορέων δεν υπάρχουν, αφού όλα έχουν μεταφερθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος εδώ και καιρό.
Το Reuters και η Morgan Stanley
Το πρωί της Τετάρτης 4 Απριλίου, το Reuters κυκλοφόρησε με ρεπορτάζ που επικαλείται πηγές από την Αθήνα και οι οποίες αναφέρουν πως χρειάζεται να περάσουν ορισμένες εβδομάδες ακόμη προτού βγει «λευκός καπνός» από κάποιο Eurogroup, το μεσημέρι η Morgan Stanley με έκθεσή της προέτρεψε τους επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, γιατί η αξιολόγηση οδεύει προς… συμφωνία.
Αν και η αμερικανική τράπεζα παραδέχεται πως η διαδικασία θα είναι επώδυνη και δύσκολη, αναφέρει πως η πίεση προς την Ελλάδα θα αποφέρει καρπούς και θα παρθούν τα απαραίτητα μέτρα από το Μέγαρο Μαξίμου.
Επόμενος σταθμός – μετά την 9η Μαΐου – είναι η 24η ημέρα του μήνα, όταν και είναι προγραμματισμένο το τακτικό Eurogroup, στο οποίο ενδέχεται να υπάρχουν ενδιαφέρουσες εξελίξεις, εάν και μόνο έχει προηγηθεί σημαντική πρόοδος στο διάστημα μέχρι τότε.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει πάντα και η 18η Μαΐου, ημερομηνία την οποία κάποιες πηγές δείχνουν ως πιθανή για εμβόλιμη σύσκεψη.
Yπάρχει και η άποψη του Πολ Τόμσεν ότι η πραγματική πίεση θα έρθει όταν η χώρα δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ταμειακές της ανάγκες, δηλαδή τον Ιούλιο. Τότε θα κληθεί να πληρώσει μεταξύ άλλων 2,8 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Ουσιαστικά, ο Μάιος είναι αυτός ο οποίος θα καθορίσει τα πάντα. Κι αυτό γιατί τίποτα θεαματικό δεν πρόκειται να συμβεί μέσα στον Ιούνιο, αφού οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν θέλουν να… μπλέξουν με τη Βρετανία. Στις 23 Ιουνίου είναι προγραμματισμένο το δημοψήφισμα για πιθανό Brexit και κανείς δεν θέλει… στα πόδια του την Ελλάδα. Παρόλα αυτά, υπάρχει πάντα και το ακόμη χειρότερο σενάριο.
Τα νέα… Ιουλιανά
Ωστόσο, υπάρχει και η άποψη του Πολ Τόμσεν, του ΔΝΤ, ότι η πραγματική πίεση θα έρθει όταν η χώρα δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ταμειακές της ανάγκες, δηλαδή τον Ιούλιο. Τότε θα κληθεί να πληρώσει μεταξύ άλλων 2,8 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πάντως, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε χθες, Τρίτη 3 Μαΐου, ότι δεν αναμένει «μεγάλη κρίση» φέτος στην Ελλάδα. Και προσέθεσε ότι η χώρα βρίσκεται στον δρόμο της επίτευξης ορατής προόδου χωρίς να το διευκρινίσει περαιτέρω. Το μεγάλο εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας είναι το πακέτο των μέτρων – κάβα ύψους 3,6 δισ., που θα ενεργοποιηθούν μόνο αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2018. Το ΔΝΤ, το οποίο πρότεινε τα μέτρα αυτά, θέλει να συγκεκριμενοποιηθούν από τώρα ενώ το ίδιο υποστηρίζουν και ορισμένες χώρες της ευρωζώνης θεωρώντας ότι μόνο έτσι το πακέτο αποκτά αξιοπιστία.
Ολα αυτά, λίγες ώρες μετά τις διαδοχικές συσκέψεις που είχε ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου με τους υπουργούς του, για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Με βάση τις κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός σπουδαιολογεί ιδιαίτερα τόσο τις πρώτες όσο και τις δεύτερες ανακοινώσεις της Eurostat, τις οποίες θέλει και να χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί στις διαπραγματεύσεις.
Και την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας έπαιρνε… feedback από τους υπουργούς του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος περνούσε την μεταφερθείσα αργία της Πρωτομαγιάς μιλώντας με αξιωματούχους της πλευράς των δανειστών. Οι τηλεδιασκέψεις του υπουργού Οικονομικών άφησαν χαμόγελα στο Μαξίμου, το οποίο με διαρροές του δεν απέκλεισε συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την Παρασκευή, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώθηκε από το Βερολίνο. Ο κ. Σόιμπλε πάντως σε δηλώσεις του την Τρίτη είπε ότι δεν αναμένει να υπάρξει φέτος «μεγάλη κρίση» στην Ελλάδα. «Δεν θα έχουμε μεγάλη κρίση στην Ελλάδα αυτή τη χρονιά», δήλωσε ο Σόιμπλε προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα έχει σημειωθεί ορατή πρόοδος…