Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, από την Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται για τη σύνοδο του ΔΝΤ, χτύπησε «καμπανάκι» για το ελληνικό πρόγραμμα... | Aris Oikonomou / SOOC

Αμετακίνητη η Λαγκάρντ/ «Το πλεόνασμα 3,5% θέλει… ηρωικούς Ελληνες»

«Το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι καθυστέρηση, η κυβέρνηση θα πρέπει να βιαστεί» είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ - «Αδύναμη» παραμένει η εμπιστοσύνη Ελλάδας και Θεσμών, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ
Protagon Team

Δεν διαμορφώνεται θετικά το κλίμα για την ελληνική κυβέρνηση, παρά την προσπάθεια του Πρωθυπουργού να επιδείξει ουσιαστική κινητικότητα στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης με την αιφνιδιαστική μίνι περιοδεία σε Παρίσι-Στρασβούργο και Βρυξέλλες. Δεν είναι μόνο το τυπικά φιλικό κλίμα που εισέπραξε από τον Φρανσουά Ολάντ ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και τα καθόλου θετικά μηνύματα που έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού με τις δηλώσεις Κριστίν Λαγκάρντ και Τζακ Λιου. Επιπροσθέτως ήρθε και η βόμβα από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ -από την Ουάσιγκτον και αυτός-, «ότι οι Θεσμοί δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην Αθήνα».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, υπογράμμισε πως είναι «αδύναμη» η σχέση εμπιστοσύνης Ελλάδας – Θεσμών, τονίζοντας πως οι δανειστές θα αποφασίσουν αν τα νομοσχέδια χρειάζονται τροποποιήσεις. «Δεν μπορώ να κρίνω αν τα νομοσχέδια που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση είναι αρκετά και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup, μιλώντας στο Peterson Institute.

Συμπλήρωσε δε, πως στην αμερικανική πρωτεύουσα δεν θα ληφθεί επίσημη απόφαση για την Ελλάδα, από τη στιγμή που θα συνεδριάσει το Eurogroup την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ επεσήμανε πως «εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, τότε έχουμε δεσμευτεί ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους». Την ίδια στιγμή, δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ότι το πλαίσιο πάνω στο οποίο γίνονται οι συζητήσεις με την Ελλάδα είναι η συμφωνία του Ιουλίου (2015).

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε αμετακίνητη και απόλυτα σταθερή ως προς τους στόχους του Ταμείου και διόλου πρόθυμη να κάνει πίσω, είτε έναντι της ελληνικής κυβέρνησης είτε έναντι των Ευρωπαίων, στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης ,την οποία παραχώρησε εν όψει της έναρξης της Συνόδου ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, την Παρασκευή.

Η Ελλάδα πρέπει κινηθεί γρήγορα για να εξασφαλίσει το πρόγραμμα, τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν, τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ. «Το τελευταίο πράγμα που η Ελλάδα χρειάζεται τώρα είναι καθυστερήσεις» ανέφερε. Οπως είπε, χρειάζονται ρεαλιστικά νούμερα και βιώσιμα μέτρα.

«Είδηση», πάντως, έβγαλε η επικεφαλής του Ταμείου απαντώντας σε ερώτηση για το εάν είναι ρεαλιστικό να ζητείται από την Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Η κυρία Λαγκάρντ τόνισε ότι το σχόλιο για ρεαλισμό αναφορικά με την Ελλάδα σχετίζεται με τους στόχους. Οπως είπε, το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ίσως να μπορεί να επιτευχθεί βραχυπρόθεσμα με «ηρωικές προσπάθειες» από την Ελλάδα και τον λαό. Είμαστε σκεπτικοί γι’ αυτό, αλλά περιμένουμε να δούμε τι προτείνεται, συμπλήρωσε. Παράλληλα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διατηρεί επιφυλάξεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που περιλαμβάνονται στο ελληνικό πρόγραμμα. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ εξέφρασε τον «σκεπτικισμό» της για το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018. Χαρακτήρισε, επίσης, μη διατηρήσιμο τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ο αμετακίνητος «σκεπτικισμός» της γενικής διευθύντριας – χαμογελαστή στην ομιλία της, στη Εαρινή Σύνοδο τού Ταμείου REUTERS/Joshua Roberts

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η Αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατό, αναφέροντας χαρακτηριστικά, αρκετές φορές, ότι «το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι μία ακόμη καθυστέρηση», προσθέτοντας ότι σε αυτό συμφωνεί με την κυβέρνηση. Ανέφερε πως η Ελλάδα χρειάζεται «σταθερότητα, βιωσιμότητα και εθνική κυριαρχία» και πως γι’ αυτό θα πρέπει να γίνουν ρεαλιστικές υποθέσεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη και το είδος των μέτρων. Για το χρέος υπογράμμισε ότι απαιτείται μία λύση η οποία θα αφορά, τόσο στις λήξεις των ομολόγων, όσο και στο ύψος των επιτοκίων.

Επανέλαβε τη γνωστή θέση του ΔΝΤ περί της ανάγκης ύπαρξης δύο πυλώνων, στους οποίους θα στηριχθεί το ελληνικό πρόγραμμα, ήτοι τις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους. Προσέθεσε, όμως, ότι απαιτούνται και «ρεαλιστικές προσεγγίσεις». Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι το ΔΝΤ κάνει ό,τι είναι δυνατόν προς την κατεύθυνση αυτή, καταβάλλοντας, μάλιστα, κοπιώδη προσπάθεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ίδια υπογράμμισε ότι το Ταμείο δεν θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας. «Η μορφή της συμμετοχής μας μπορεί να μεταβληθεί, ανάλογα με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και την ανάληψη υποχρεώσεων από μέρους των Ευρωπαίων εταίρων, όμως δεν θα αποχωρήσουμε», επέμεινε.

Οι δηλώσεις Λαγκάρντ πραγματοποιούνται λίγες μόλις ώρες πριν από τις συναντήσεις που αναμένεται να έχει ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με ευρωπαίους και αμερικανούς αξιωματούχους στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ. Και, βέβαια, μετά το μπαράζ επαφών που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Ευρώπη προκειμένου να επιδιώξει μια πολιτική απεμπλοκή της διαπραγμάτευσης για τη διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης.

Αλέξης Τσίπρας: Τηρήσαμε τη συμφωνία, δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα

«Η Ελλάδα έχει τηρήσει τη συμφωνία και δεν χρειάζεται πρόσθετα μέτρα», ανέφερε σε σειρά αναρτήσεών του στο Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το απόγευμα της Πέμπτης, λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στο Στρασβούργο.

Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντησή του με τον κ. Σουλτς, σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν και τα οποία, συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός, στοχεύουν στην προστασία των πιο αδύναμων.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του «γιατί ο κ. Σουλτς συμμερίζεται την άποψη της ελληνικής πλευράς για άμεση ολοκλήρωση της Αξιολόγησης».

Οι μπηχτές του Λιου και οι επαφές Τσακαλώτου

«Ευρώπη, ΔΝΤ και Ελλάδα έχουν σημαντική δουλειά μπροστά τους» επισήμανε ο κ. Λιου την Πέμπτη, ενώ εξήρε τη σημασία της ολοκλήρωσης της Αξιολόγησης. Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών έκανε, μάλιστα, ειδική μνεία στην αναγκαιότητα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος που έχει καθοριστεί.  «Η εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα είναι μικρή, ίσως μικρότερη του 10% του συνολικού ύψους του προγράμματος», εκτίμησε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, απαντώντας σε ερωτήσεις σε εκδήλωση του ινστιτούτου Brookings στις ΗΠΑ. «H εμπλοκή του ίσως είναι συμβολική, αλλά είναι σημαντική η συμμετοχή του στο πρόγραμμα», υπογράμμισε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Την Παρασκευή το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον αμερικανό ομόλογό του, Τζακ Λιου, στην έδρα του ΔΝΤ, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Οπως μεταδίδουν ανταποκριτές από την Ουάσιγκτον, νωρίτερα, την ίδια μέρα, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί και με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά και με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στο ΔΝΤ. Εννοείται ότι στο επίκεντρο θα βρεθεί -τι άλλο;- η ελληνική αξιολόγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να συναντηθεί και με την Κριστίν Λαγκάρντ.