Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση και ξανά προς τα προβλήματα τραβά με μια έμφαση μάλιστα στα προβλήματα από τον Nότο: αυτή τη φορά είναι οι τράπεζες της Ιταλίας που πρέπει να ανακεφαλαιοποιθούν -επειγόντως μάλιστα- αλλά δεν είναι σαφές πώς και με ποιους όρους.
Μετά το Eurogroup της Δευτέρας, στο οποίο μετά από καιρό δεν είχε τεθεί επισήμως το ελληνικό ζήτημα, ο επικεφαλής του συμβουλίου Γερούν Ντάισελμπλουμ επέμεινε ότι τα προβλήματα των τραπεζών μπορούν να λυθούν χωρίς να διατεθεί και κρατικό χρήμα.
«Πάντα θα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν τραπεζίτες που θα λένε ‘θέλουμε περισσότερο δημόσιο χρήμα για να ανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζές μας’» είπε ο Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη σύνοδο για να προσθέσει ότι θα αντισταθεί σε αυτές τις εκκλήσεις. Οι κανόνες είναι σαφείς σε ό,τι αφορά την κρατική υποστήριξη στις τράπεζες και οι επιλογές λίγες, είπε ο Ντάισελμπλουμ. Χαρακτήρισε δε θετικό ότι η ιταλική κυβέρνηση «θέλει να επιλύσει το ζήτημα και μόνη της».
Οι ιταλικές τράπεζες και το μέλλον τους ήταν σε κάθε περίπτωση ο «μεγάλος ελέφαντας» στην αίθουσα του Eurogroup, γράφει το Bloomberg, καθώς, σύμφωνα με όσα είπαν στις δηλώσεις τους οι αξιωματούχοι της Κομισιόν και ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Παντοάν, το ζήτημα δεν τέθηκε επίσημα.
Τη λύση του bail-in, με τους επενδυτές να καλούνται να επωμιστούν τις ζημιές, φαίνεται να προκρίνει και o Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που είπε ότι θα αναμένει τα αποτελέσματα των stress test (θα ανακοινωθούν στις 29 Ιουλίου). «Δεν μπορούμε να κάνουμε εικασίες πριν να πάρουμε τα αποτελέσματα», είπε.
Την επόμενη ημέρα, την Τρίτη, πριν από τη συνεδρίαση του Ecofin o Ντάισελμπλουμ επέμεινε στην ίδια γραμμή: «πλήρης εμπιστοσύνη» στην ικανότητα της Ρώμης να βρει λύση στο πλαίσιο της ΕΕ και μάλιστα πριν από το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου για τις συνταγματικές αλλαγές που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση Ρέντσι.
Η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών όπως η Banca Monte dei Paschi di Siena με τρόπο που θα είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνος για τους πιστωτές. Εκτιμά ότι είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με την ΕΕ να το πράξει, είπε ο ίδιος ο Ρέντσι στη Corriere della Serra.
Αλλά τα προβλήματά της είναι μεγαλύτερα: είναι (και) τα 360 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν να διαχειριστούν οι τράπεζες μέσα σε μια οικονομία που προσπαθεί να βρει έναν σταθερό βηματισμό ανάπτυξης.
Αυτό το περιβάλλον επισημαίνει η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την Ιταλία που βλέπει δύο δεκαετίες οικονομικής στασιμότητας.
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι φέτος η ανάπτυξη θα είναι γύρω στο 1%, με την προηγούμενη εκτίμηση να είναι στο 1,1%, όσο και το 2017 (με προηγούμενη εκτίμηση για 1,25%). Η Ιταλία θα φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα μόλις το 2025, την ώρα που οι γειτονικές της χώρες θα είναι ήδη 20%-25% πάνω από το 2008.
Εν ολίγοις, η ανάκαμψη στη χώρα θα κρατήσει μεγάλο χρονικό διάστημα και θα επηρεάζεται από εξωτερικούς κινδύνους και περιστάσεις, υποστηρίζει το ΔΝΤ.