Έως το τέλος του χρόνου θα έρθει η ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις προς ταμεία και Εφορία για συνταξιούχους, μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, που δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν τον εξωδικαστικό μηχανισμό ή τον νόμο Κατσέλη. Την υλοποίηση της ρύθμισης προανήγγειλε τη Δευτέρα ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης.
Η νέα ρύθμιση, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, θα ανοίγει τον δρόμο σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες, που έχουν αποκλειστεί από την υπαγωγή στις 120 δόσεις, να ρυθμίσουν τα παλιά χρέη τους σε πολλές μηνιαίες δόσεις.
Η ρύθμιση που εξετάζεται έχει πολλά διαφορετικά σημεία σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο στους δανειστές.
Σύμφωνα με τη νέα πρόταση, αυτή θα είναι έκτακτη, που σημαίνει ότι οι οφειλέτες θα έχουν μόνο μία φορά δικαίωμα υπαγωγής, αλλά και πιο διευρυμένη ώστε να εισρεύσουν περισσότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία που θα κάνουν ευκολότερη την επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ (βασικό σενάριο) το 2019.
Στις δηλώσεις του, ο Φώτης Κουρμούσης εξήγησε ότι για όσους δεν έχουν πλέον εμπορική ιδιότητα ή έχουν κλείσει τα βιβλία τους και έχουν από παλιά οφειλές στα Ταμεία και την Εφορία, δεν υπήρχε στοχευμένη ρύθμιση χρεών πλην των παγίων 12 δόσεων.
«Αυτή τη στιγμή, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ετοιμάζουν ρύθμιση για τις ομάδες που δεν καλύπτονταν είτε από τον νόμο Κατσέλη – Σταθάκη είτε από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Πιστεύω ότι θα παρουσιαστεί ως το τέλος του έτους», είπε.
Και συμπλήρωσε ότι υπάρχουν αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες «που είχαν κλείσει τα μπλοκάκια γιατί δεν άντεξαν τα χρέη, αλλά ήθελαν να δραστηριοποιηθούν, τον τελευταίο χρόνο έχουν προβεί σε ενέργειες και τα ξανανοίγουν, γιατί ο εξωδικαστικός μηχανισμός τους παρείχε τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη και με “κούρεμα” και σε 120 δόσεις».
«Στον εξωδικαστικό από όλες τις κατηγορίες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία πάνω από 50.000, έχουν υποβάλει αίτηση πάνω από 4.000 και έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία πάνω από 650».
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο σχεδιασμός αφορά κυρίως μικροοφειλέτες με χρέη έως 5.000 ευρώ που αποτελούν και την πλειονότητα, ενώ ο αριθμός των δόσεων ενδεχομένως να φτάνει ακόμη και τις 120.
Οι επιτελείς των υπουργείων προσανατολίζονται σε χαμηλή ελάχιστη μηνιαία δόση, έως 50 ευρώ, ενώ οι οφειλέτες θα έχουν μόνο μία φορά δικαίωμα υπαγωγής, ενώ η συνολική ρύθμιση αναμένεται να είναι πιο διευρυμένη και απλούστερη σε σχέση με παλιότερες, με σκοπό να εισρεύσουν περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία.
Η ρύθμιση θα αφορά οφειλές που έχουν δημιουργηθεί στην Εφορία ή στα ταμεία μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017.
Βασική παράμετρος για την υπαγωγή των οφειλετών σ’ αυτή θα είναι η εξόφληση ή η ρύθμιση των τρεχουσών οφειλών, δηλαδή του φετινού ΕΝΦΙΑ ή του φόρου εισοδήματος για το 2018 (χρήση 2017), του ΦΠΑ ή των ασφαλιστικών εισφορών.
Επίσης, στοχεύει είναι στη ρύθμιση, με περισσότερες από 12 δόσεις, και φυσικά πρόσωπα που δεν διαθέτουν επαγγελματική ιδιότητα, δηλαδή δεν είναι ούτε μισθωτοί ούτε συνταξιούχοι.
Οι Θεσμοί από την πλευρά τους, όσον αφορά τη νέα ρύθμιση, έχουν θέσει θέμα κριτηρίων ώστε να ενταχθούν σε αυτήν όσοι το έχουν ανάγκη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους.