Οι Τραμπ: Από αριστερά, ο Ερικ, ο Ντόναλντ, η Ιβάνκα και ο Ντόναλντ Τζούνιορ το 2016, στα εγκαίνια του θερέτρου γκολφ του οικογενειακού ομίλου, στη Σκωτία | EPA/NIGEL RODDIS
Επικαιρότητα

Οικογενειακή υπόθεση η δίκη Τραμπ: Καταθέτουν τα παιδιά του

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θα δει πρώτα τον Ντόναλντ Τζούνιορ στη θέση του μάρτυρα και στη συνέχεια τον Ερικ, οι οποίοι είναι συγκατηγορούμενοί του. Η κατάθεση της Ιβάνκα μπορεί να καθυστερήσει εν αναμονή της έφεσης
Protagon Team

Τα παιδιά του Ντόναλντ Τραμπ θα καταθέσουν στη δίκη, στην οποία ο πατέρας και οι δυο γιοι του κατηγορούνται για την υπερβολική διόγκωση των περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου Τραμπ. Πρώτος θα καταθέσει την Τετάρτη στο δικαστήριο του Μανχάταν ο 45χρονος Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και θα ακολουθήσει την Πέμπτη ο 39χρονος Ερικ.

Ο πρώην πρόεδρος και οι δύο ενήλικοι γιοι του κατονομάζονται ως κατηγορούμενοι στην αγωγή, στην οποία η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, ισχυρίζεται ότι ο Ομιλος Τραμπ και τα στελέχη του διόγκωσαν με δόλο την αξία τους έως και κατά 2,2 δισ. δολάρια από το 2011 έως το 2021.

Σύμφωνα με την Τζέιμς, αυτό τους επέτρεψε να πάρουν καλύτερα επιτόκια δανείων από τους δανειστές και χαμηλότερα ασφάλιστρα. Η εταιρεία και η οικογένεια Τραμπ έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες.

Ο Ντον Τζούνιορ και ο Ερικ είναι και οι δύο εκτελεστικοί αντιπρόεδροι της οικογενειακής εταιρείας, η οποία επιβλέπει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, που περιλαμβάνει οικιστικά και επιχειρηματικά πολυώροφα κτίρια, πολυτελή ξενοδοχεία και γήπεδα γκολφ σε όλον τον κόσμο.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ο ίδιος ο Τραμπ θα καταθέσει την ερχόμενη Δευτέρα, σχεδόν έναν χρόνο πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ παρίσταται αυτοπροσώπως στο δικαστήριο για αρκετές ημέρες, αν και δεν υποχρεούται, πραγματοποιώντας συχνά αυτοσχέδιες ενημερώσεις Τύπου στους διαδρόμους του δικαστηρίου για να υποστηρίξει ότι τα νομικά του προβλήματα είναι αποτέλεσμα κομματικής συνωμοσίας με στόχο να εμποδιστεί η επιστροφή του στον Λευκό Οίκο.

Ομως, όπως επισημαίνει η Telegraph, η παρουσία του Τραμπ στο δικαστήριο καθώς διεξάγεται η προεκλογική του εκστρατεία δείχνει πόσο σημαντική είναι η υπόθεση για αυτόν.

Αν και η καταδίκη δεν συνεπάγεται ποινή φυλάκισης, η αστική δίκη θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα ο Τραμπ να χάσει τον έλεγχο ορισμένων από τα αγαπημένα του ακίνητα, να αντιμετωπίσει πρόστιμο 250 εκατ. δολαρίων και να του απαγορευτεί η διαχείριση εταιρειών στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Η Ιβάνκα Τραμπ, η οποία εγκατέλειψε τον Ομιλο Τραμπ το 2017 για να ενταχθεί στον Λευκό Οίκο ως ανώτερη σύμβουλος του πατέρα της, αναμένεται επίσης να καταθέσει στο δικαστήριο τις επόμενες ημέρες, αν και η εμφάνισή της θα μπορούσε να καθυστερήσει εν αναμονή της έφεσης.

Αρχικά είχε κατονομαστεί και αυτή ως κατηγορούμενη στην υπόθεση, αλλά αργότερα αφαιρέθηκε, καθώς ο δικαστής έκρινε ότι η εμπλοκή της στις επιχειρηματικές υποθέσεις του Ομίλου Τραμπ αποκλείεται λόγω παραγραφής.

Σε αντίθεση με την Ιβάνκα, οι δυο αδελφοί της έχουν παραμείνει στο πλευρό του πατέρα τους από τότε που εκείνος εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο. Είναι απίθανο να παρεκκλίνουν από τη γραμμή που ακολουθεί η ομάδα υπεράσπισης της οικογένειας Τραμπ από την έναρξη της δίκης, πριν από έναν μήνα.

Οι γιοι έχουν υποστηρίξει ότι περιουσιακά στοιχεία όπως ο Πύργος Τραμπ στο Μανχάταν ή το κτίριο στην οδό Γουόλ Στριτ 40 δεν είχαν αντικειμενική αξία, ότι οι υποκειμενικές εκτιμήσεις ήταν ειλικρινείς και ότι οι τράπεζες δεν έχασαν χρήματα δανείζοντας τον όμιλο. Προβάλλοντας αυτόν τον ισχυρισμό, ο Τραμπ κατηγόρησε επανειλημμένα την Τζέιμς ότι είναι «διεφθαρμένη» και υποστήριξε ότι η αγωγή της έχει πολιτικά κίνητρα.

Εχει επίσης έρθει σε σύγκρουση με τον δικαστή που επιβλέπει την υπόθεση, τον Αρθουρ Ενγκορον, ο οποίος έχει επιβάλει δύο φορές πρόστιμο στον πρώην πρόεδρο, επειδή παραβίασε την εντολή  να αναφερθεί στην υπόθεση δημοσίως. «Μην το ξανακάνετε, αλλιώς θα είναι χειρότερα», τον προειδοποίησε ο δικαστής την περασμένη εβδομάδα.

Ο δικαστής έχει ήδη συμφωνήσει με την εισαγγελία ότι ο Τραμπ και ο όμιλός του «υπερεκτίμησαν τα περιουσιακά στοιχεία» προκειμένου να λάβουν μεγαλύτερα δάνεια με εγγύηση τα ακίνητα.

Η δίκη θα καθορίσει επίσης αν συνέβησαν και άλλες παραβιάσεις της οικονομικής νομοθεσίας και τι πρόστιμο πρέπει να επιβληθεί. Η Τζέιμς ζητά την επιβολή προστίμου ύψους 250 εκατ. δολαρίων και απαγόρευση στον Τραμπ και στους γιους του να εργάζονται ως στελέχη στη Νέα Υόρκη.