Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την Τετάρτη ψήφισμα που «απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη χρήση βίας κατά της Ουκρανίας». Το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία, με 141 χώρες να ψηφίζουν υπέρ, 5 κατά και 35 να δηλώνουν αποχή, από τα 193 μέλη.
Η Ρωσία, η Συρία, η Λευκορωσία, η Βόρεια Κορέα και η Ερυθραία καταψήφισαν το ψήφισμα. Απείχαν η Ινδία, την Κίνα, το Ιράκ και το Ιράν, πρώην σοβιετικές δημοκρατίες (Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν), αφρικανικές χώρες (Αλγερία, Μοζαμβίκη, Νότιο Σουδάν), χώρες της επιρροής της Μόσχας (Βιετνάμ, Μογγολία, Κούβα, Αρμενία).
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας χαιρετίστηκε με χειροκροτήματα. Τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτικά, αλλά έχουν πολιτική βαρύτητα.
Το ψήφισμα, που στοχεύει στη διπλωματική απομόνωση της Ρωσίας, απαιτεί από τη Μόσχα «άμεσα, πλήρως και άνευ όρων να αποσύρει όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις» από την Ουκρανία και «καταδικάζει την απόφαση της Ρωσίας να «θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα τις πυρηνικές της δυνάμεις».
Η τελευταία φορά που το Συμβούλιο Ασφαλείας συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης ήταν το 1982, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΟΗΕ.
«Αυτή είναι μια εξαιρετική στιγμή», είπε η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη. «Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην πρόσφατη ιστορίας, τα Ηνωμένα Έθνη τίθενται υπό αμφισβήτηση», είπε και έκανε έκκληση: «Ψηφίστε ναι αν πιστεύετε ότι τα κράτη μέλη του ΟΗΕ – συμπεριλαμβανομένου του δικού σας – έχουν δικαίωμα στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα. Ψηφίστε ναι αν πιστεύετε ότι η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τις ενέργειές της».
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια προειδοποίησε ότι η υιοθέτηση του ψηφίσματος μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση.