Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υποστήριξε την Παρασκευή, με συντριπτική πλειοψηφία, το αίτημα του κράτους της Παλαιστίνης για ένταξή του ως πλήρες μέλος στον ΟΗΕ, σε ένα ψήφισμα που ωστόσο έχει συμβολικό, κυρίως, χαρακτήρα, δεδομένου ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να ασκήσει δικαίωμα βέτο σε μια τέτοια εξέλιξη.
Το ψήφισμα που αναγνωρίζει ότι οι Παλαιστίνιοι πληρούν τα κριτήρια για να γίνουν μέλος και θα έπρεπε «να ενταχθούν στον Οργανισμό», δίνοντάς τους και ορισμένα πρόσθετα δικαιώματα ως «παρατηρητές», συγκέντρωσε 143 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 25 αποχές. Μεταξύ των εννέα που το καταψήφισαν ήταν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Η Γενική Συνέλευση παρέπεμψε, έτσι, το σχετικό αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, συνιστώντας στα μέλη του να το εγκρίνουν.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ αντέδρασε αμέσως, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης «δώρο για τη Χαμάς».
«Η παράλογη απόφαση που ελήφθη σήμερα στη Γενική Συνέλευση επισημαίνει τη δομική προκατάληψη των Ηνωμένων Εθνών και τους λόγους για τους οποίους, υπό την ηγεσία του γενικού γραμματέα (Αντόνιο) Γκουτέρες, μετατράπηκαν σε έναν θεσμό δίχως κύρος» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ.
Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε από την πλευρά του την υποστήριξη της Γενικής Συνέλευσης στο αίτημα του μερικώς αναγνωρισμένου κράτους για ένταξη στον ΟΗΕ. «Η Παλαιστίνη θα συνεχίσει την προσπάθεια να γίνει πλήρες μέλος του ΟΗΕ» ανέφερε στην ανακοίνωσή του.
Το παλαιστινιακό αίτημα υποβλήθηκε ενώ ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας διανύει τον έβδομο μήνα του και το Ισραήλ επεκτείνει τους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, τους οποίους ο ΟΗΕ θεωρεί παράνομους.
Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των 143 κρατών-μελών του ΟΗΕ που ψήφισαν «ναι»:
«Θέλουμε ειρήνη, θέλουμε ελευθερία» είπε ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ριγιάντ Μανσούρ, πριν την ψηφοφορία. «Μια θετική ψήφος είναι ψήφος υπέρ της ύπαρξης των Παλαιστινίων, όχι εναντίον οποιουδήποτε κράτους (…). Είναι μια επένδυση στην ειρήνη. Το να ψηφίσετε “ναι” είναι το σωστό» συμπλήρωσε, με τις δηλώσεις του να χειροκροτούνται από τους παρισταμένους.
Με βάση τον ιδρυτικό χάρτη του ΟΗΕ, μέλη μπορούν να γίνουν οι «φιλειρηνικές» χώρες που αποδέχονται τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το κείμενο αυτό και είναι ικανές και πρόθυμες να τις εκπληρώσουν.
«Εφόσον πολλοί από εσάς μισείτε τους Εβραίους, δεν σας νοιάζει πραγματικά που οι Παλαιστίνιοι δεν είναι “φιλειρηνικοί”» σχολίασε ο πρεσβευτής του Ισραήλ Γκιλάντ Ερντάν, που μίλησε μετά τον Μανσούρ. Κατηγόρησε μάλιστα τη Γενική Συνέλευση ότι «έσκισε» τον Χάρτη του ΟΗΕ και χρησιμοποίησε έναν μικρό καταστροφέα εγγράφων για να καταστρέψει ένα αντίτυπό του ενώ βρισκόταν στο βήμα. «Ντροπή σας» πρόσθεσε.
Ο πρεσβευτής είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι εάν εγκριθεί η πρόταση, αναμένει από τις ΗΠΑ να διακόψουν τη χρηματόδοτηση του ΟΗΕ και τον θεσμών του, βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας.
Με το ψήφισμα της Παρασκευής δίνονται ορισμένα προνόμια στους Παλαιστίνιους, που θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο του 2024, όπως μια έδρα μεταξύ των μελών του ΟΗΕ στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης. Δεν θα έχουν, ωστόσο, δικαίωμα ψήφου.