Eνας στόλος από περισσότερα από 100 φορτηγά θα χρειαζόταν 15 χρόνια για να καθαρίσει τη Γάζα από σχεδόν 40 εκατ. τόνους μπάζων, σε μια επιχείρηση που θα κόστιζε 500-600 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με αξιολόγηση του ΟΗΕ.
Η πρόκληση για την ανοικοδόμηση του παλαιστινιακού θύλακα μετά από εννέα μήνες εξοντωτικών βομβαρδισμών των Ισραηλινών είναι τεράστια, καθώς σε πολλές περιοχές έχουν καταστραφεί ολοσχερώς κτίρια και υποδομές.
Σύμφωνα με την αξιολόγηση, η οποία δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, 137.297 κτίρια είχαν υποστεί ζημιές στη Γάζα, περισσότερα από τα μισά του συνόλου.
Από αυτά, το ένα τέταρτο έχει καταστραφεί, το ένα δέκατο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και το ένα τρίτο μέτριες ζημιές.
Για την απομάκρυνση των μπάζων, θα χρειάζονταν τεράστιοι χώροι υγειονομικής ταφής που θα κάλυπταν 2.500-5.000 στρέμματα, ανάλογα με το πόσα θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν, σύμφωνα με την αξιολόγηση.
Τον Μάιο, το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNDP) δήλωσε ότι η ανοικοδόμηση των σπιτιών που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι το 2040 στο πιο αισιόδοξο σενάριο, ενώ η συνολική ανοικοδόμηση σε όλη την επικράτεια θα κόστιζε έως και 40 δισ. δολάρια.
Η εν λόγω αξιολόγηση, η οποία δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας για την εξεύρεση πόρων για τον έγκαιρο σχεδιασμό της αποκατάστασης της Γάζας, επισήμανε επίσης ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να εξαλείψει 44 χρόνια ανάπτυξης. Οι τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης θα γυρίσουν πίσω στα επίπεδα του 1980, όπως εκτιμούν οι ειδικοί.
«Οι ζημιές στις υποδομές είναι αδιανόητες. Στη Χαν Γιουνίς, δεν υπάρχει ούτε ένα κτίριο ανέγγιχτο», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στον Guardian ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ που βρίσκεται στη Γάζα.
«Η πραγματική τοπογραφία έχει αλλάξει. Υπάρχουν λόφοι εκεί που δεν υπήρχαν. Οι βόμβες των 900 κιλών που ρίχνει το Ισραήλ, αλλάζουν πραγματικά το τοπίο», πρόσθεσε.
Τα σχολεία, οι εγκαταστάσεις υγείας, οι δρόμοι, οι αποχετεύσεις και όλες οι άλλες κρίσιμες υποδομές, έχουν επίσης υποστεί τεράστιες ζημιές.
Αξιωματούχοι επικρότησαν πρόσφατα την κίνηση του Ισραήλ να αυξήσει τη δυναμικότητα ενός βασικού εργοστασίου αφαλάτωσης που εξυπηρετεί τη Γάζα, αλλά επισήμαναν ότι με τους περισσότερους σωλήνες κατεστραμμένους, η διανομή νερού εντός της περιοχής παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.
Το UNDP δήλωσε ότι το πιθανό κόστος της ανοικοδόμησης της Γάζας είναι πλέον διπλάσιο από τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει από αξιωματούχους του ΟΗΕ και της Παλαιστίνης τον Ιανουάριο και αυξάνεται καθημερινά.
Επιπλέον, τα βουνά των ερειπίων είναι γεμάτα από βόμβες που δεν έχουν εκραγεί, οι οποίες προκαλούν «περισσότερες από 10 εκρήξεις κάθε εβδομάδα», με νέους θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Γάζας.
Τον Απρίλιο, ο Περ Λοντχάμαρ, πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Ναρκών των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ, δήλωσε ότι κατά μέσο όρο το 10% των όπλων δεν πυροδοτούνται όταν εκτοξεύονται και πρέπει να απομακρυνθούν από ειδικές ομάδες.
Το 65% των κτιρίων που καταστράφηκαν στη Γάζα ήταν κατοικίες, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η εκκαθάριση και η ανοικοδόμησή τους θα είναι αργή και επικίνδυνη εργασία λόγω της απειλής από οβίδες, πυραύλους ή άλλα όπλα που είναι θαμμένα σε κατεστραμμένα κτίρια.