Οι διπλωμάτες αποχωρούν από την αίθουσα την ώρα που στην οθόνη εμφανίζεται η Μαρία Λβόβα-Μπελόβα | YouTube/Guardian
Επικαιρότητα

ΟΗΕ: Διπλωμάτες έφυγαν από συνεδρίαση ενώ μιλούσε η υπεύθυνη για το παιδομάζωμα του Πούτιν

Οι επικεφαλής των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Αλβανίας και της Μάλτας αποχώρησαν από την αίθουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς η Μαρία Λβόβα-Μπελόβα, καταζητούμενη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για αρπαγή δεκάδων χιλιάδων ανηλίκων από την Ουκρανία, άρχισε να μιλά για την «εκκένωση» παιδιών από εμπόλεμες ζώνες
Protagon Team

Διπλωμάτες χωρών στον ΟΗΕ αποχώρησαν από την αίθουσα όπου συνεδρίαζε το Συμβούλιο Ασφαλείας, όταν εμφανίστηκε στις οθόνες σε ζωντανή σύνδεση η υπεύθυνη για την απαγωγή χιλιάδων παιδιών από την Ουκρανία, την οποία έχει διορίσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι επικεφαλής των διπλωματικών αντιπροσωπειών των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Αλβανίας και της Μάλτας σηκώθηκαν από τη θέση τους και βγήκαν από την αίθουσα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όταν άρχισε να μιλά για τα δικαιώματα των παιδιών η Μαρία Λβόβα-Μπελόβα, υπεύθυνη για το παιδομάζωμα του Πούτιν στην Ουκρανία.

Η Ρωσίδα θα μιλούσε για την «εκκένωση παιδιών από τις ζώνες συγκρούσεων», όπως σημείωσε ο Guardian.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος της με την κατηγορία της παράνομης απέλασης παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, είπε σε δημοσιογράφους ότι η χώρα της και η Βρετανία μπλόκαραν τη μετάδοση του βίντεο, ώστε να μην έχει η Λβόβα-Μπελόβα «διεθνές βήμα για να διασπείρει την παραπληροφόρησή της και να προσπαθήσει να υπερασπιστεί τις φρικτές της πράξεις».

Η Λβόβα-Μπελόβα ταξιδεύει συχνά στην Ουκρανία για να οργανώσει επιχειρήσεις αρπαγής ανηλίκων από τα κατεχόμενα εδάφη και την μεταφορά τους στη Ρωσία, ακόμα και αν τα παιδιά έχουν γονείς.

Σύμφωνα με το κυκλικό πρόγραμμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο δεν έχει αλλάξει παρά την εισβολή στην Ουκρανία, τον Απρίλιο, η Ρωσία έχει την προεδρία του θεσμού.