Εικόνα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, την Τρίτη | REUTERS/Eduardo Munoz
Επικαιρότητα

ΟΗΕ: 153 «ναι» στην ανθρωπιστική εκεχειρία – 62 «όχι» στην καταδίκη της Χαμάς

Η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών τάχθηκαν υπέρ της κατάπαυσης του πυρός αυξάνοντας την πίεση κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ. «Υποκριτικό» το ψήφισμα, είπε ο ισραηλινός πρεσβευτής
Protagon Team

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε να κηρυχθεί «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, εγκρίνοντας ψήφισμα που, παρότι δεν είναι νομικά δεσμευτικό, αυξάνει  την πίεση στο Ισραήλ και στον βασικό σύμμαχο του, τις ΗΠΑ.

Για «ισχυρό μήνυμα» της Γενικής Συνέλευσης και «ιστορική μέρα» έκανε λόγο ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Ριάντ Μανσούρ. «Είναι καθήκον όλων μας να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο, ώσπου να μπορέσουμε να επιτύχουμε το τέλος αυτής της επίθεσης εναντίον του λαού μας» πρόσθεσε.

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 153 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 23 αποχές, επί συνόλου 193 κρατών μελών.

Η πλειοψηφία ήταν μεγαλύτερη από αυτή που ενέκρινε το κείμενο του Οκτωβρίου (120 ψήφοι υπέρ, 14 κατά, 45 αποχές), στο οποίο απευθυνόταν έκκληση για «άμεση, διαρκή και πλήρως σεβαστή ανθρωπιστική εκεχειρία» ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς.

Πρόκειται για πλειοψηφία μεγαλύτερη κι από αυτή που καταδίκασε την εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε εκείνη την περίπτωση 143 χώρες είχαν ψηφίσει υπέρ.

Κατά της κατάπαυσης του πυρός ψήφισαν, μεταξύ άλλων, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, η Αυστρία και η Τσεχία. Ανάμεσα σε αυτές που απείχαν, είναι οι Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Αργεντινή και Ουκρανία.

«Το εύρος αυτής της πλειοψηφίας θα κάνει κακό στις ΗΠΑ», εκτίμησε ο Ρίτσαρντ Γκόουαν του κέντρου μελετών International Crisis Group, καθώς «δείχνει πως η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών έχει χάσει την υπομονή της με την θέση της Ουάσιγκτον».

Αξιοσημείωτα, ακόμη και παραδοσιακοί σύμμαχοι της Ουάσιγκτον, όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς, ενέκριναν το κείμενο.

«Το τίμημα της ήττας της Χαμάς δεν μπορεί να είναι τα συνεχιζόμενα δεινά όλων των παλαιστινίων αμάχων», τόνισαν σε κοινή τους ανακοίνωση οι πρωθυπουργοί της Αυστραλίας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας, επεξηγώντας γιατί οι χώρες τους τάχθηκαν υπέρ.

62 χώρες αρνήθηκαν να καταδικάσουν την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι 62 χώρες αρνήθηκαν να συμπεριληφθεί φράση που πρότειναν οι ΗΠΑ, η οποία καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, ενώ 25 απείχαν.

Αμερικανική τροπολογία στο κείμενο, με σκοπό να συμπεριληφθεί η φράση πως η Γενική Συνέλευση καταδικάζει «τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς» την 7η Οκτωβρίου απορρίφθηκε (84 ψήφοι υπέρ, 62 κατά, 25 αποχές), όπως και στα τέλη Οκτωβρίου προς μεγάλη απογοήτευση των κυβερνήσεων του Ισραήλ και των ΗΠΑ, αλλά και άλλων δυτικών χωρών.

«Γιατί είναι τόσο δύσκολο να ειπωθεί χωρίς περιστροφές ότι το να σκοτώνεις μωρά και γονείς μπροστά στα παιδιά τους είναι φρικιαστικό;» διερωτήθηκε εύλογα η αμερικανίδα πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Ο ισραηλινός ομόλογός της, Γκιλάντ Ερντάν, στηλίτευσε το «υποκριτικό» ψήφισμα. «Είναι καιρός να επιρριφθεί το φταίξιμο σε αυτούς που τους αξίζει, στα τέρατα της Χαμάς», τόνισε, επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα πως η κατάπαυση του πυρός δεν θα έκανε τίποτε άλλο παρά να ενισχύσει την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση.

Το ψήφισμα ακολουθεί κίνηση χωρίς προηγούμενο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος λέει πως φοβάται «πλήρη κατάρρευση της δημόσιας τάξης» στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο Γκουτέρες ζητεί «άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία», την προστασία των αμάχων, πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και την «άμεση και άνευ όρων» απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Η ειδική συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης ζητήθηκε από αραβικές χώρες μετά το αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας το οποίο εμπόδισε την υιοθέτηση απόφασης που ζητούσε ακριβώς «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

«Τι περιμένουμε για να σταματήσουμε αυτούς τους θανάτους και αυτή την καταστροφική μηχανή θανάτου;» διερωτήθηκε ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στα Ηνωμένα Έθνη, ο Οσάμα Μαχμούντ Αμπντελχαλέκ Μαχμούντ, ο οποίος εκφράστηκε εξ ονόματος της ομάδας των αραβικών κρατών, στηλιτεύοντας τις «προσπάθειες μικρής μειονότητας χωρών που εναντιώνεται στη διεθνή κοινή γνώμη, η οποία θέλει κατάπαυση του πυρός».

Κάνοντας όχι και τόσο συγκαλυμμένη νύξη στις ΗΠΑ, στηλίτευσε αυτούς που εφαρμόζουν «δυο μέτρα και δυο σταθμά».