Η απαγόρευση χρήσης του TikTok γίνεται για διαφορετικούς λόγους σε πολλές χώρες τα τελευταία χρόνια, αλλά με κοινό παρονομαστή τον κινεζικό επεκτατισμό | Shutterstock/Sergei Elagin
Επικαιρότητα

Οι χώρες που έχουν μπλοκάρει ή περιορίζουν το TikTok

Την ώρα που αμερικανοί νομοθέτες απαιτούν πώληση της δημοφιλούς εφαρμογής από την κινεζική εταιρεία, πολλά κράτη την έχουν θέσει υπό απαγόρευση και περιορισμό
Protagon Team

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε αυτή την εβδομάδα ένα μέτρο που θα μπορούσε να οδηγήσει είτε σε αναγκαστική πώληση του TikTok από την μητρική κινεζική εταιρεία του, ByteDance, ή σε πανεθνική απαγόρευση της εφαρμογής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το TikTok ισχυρίζεται ότι έχει 170 εκατομμύρια χρήστες στη χώρα.

Ενώ το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει αβέβαιο μέλλον στη Γερουσία, η κίνηση αντιπροσωπεύει τους αυξανόμενους φόβους ότι η Κίνα μπορεί να έχει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των αμερικανών πολιτών, ή να τους επηρεάσει με άλλους τρόπους. Η εταιρεία αρνείται ότι υφίσταται κρατική επιρροή και τονίζει ότι δεν μοιράζεται δεδομένα των χρηστών της με τις κινεζικές αρχές, ενώ επισημαίνει ότι η χρηματοδότησή της είναι διεθνής.

Παρά τις αντιδράσεις υποστηρικτών της ελευθερίας του λόγου και δημιουργών περιεχομένου, πολλές χώρες ανά τον κόσμο έχουν επιβάλει απαγόρευση, ή πολλούς περιορισμούς στη λειτουργία της δημοφιλούς εφαρμογής. Η Washington Post κάνει μια ανασκόπηση των κρατικών παρεμβάσεων απέναντι στην πλατφόρμα, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.

Ινδία

Η χώρα απαγόρευσε το TikTok μετά από μια συνοριακή σύγκρουση του στρατού της με κινεζικά στρατεύματα στα Ιμαλάια το 2020, που κόστισε πολλές ανθρώπινες ζωές. Πάνω από 50 κινεζικές εφαρμογές απαγορεύτηκαν επίσημα τον Ιανουάριο του 2021. Περίπου 150 εκατομμύρια ινδοί χρήστες ενεργοποιούνταν στο TikTok κάθε μήνα – καθιστώντας την πιο μαζική αγορά της εφαρμογής στον κόσμο.

Νεπάλ

Η ασιατική χώρα ανακοίνωσε την απαγόρευση του TikTok στα τέλη του 2023, όταν ο υπουργός Επικοινωνιών και Πληροφορικής της δήλωσε ότι η εφαρμογή «χρησιμοποιείται με συνέπεια για την κοινή χρήση περιεχομένου που διαταράσσει την κοινωνική αρμονία». Η κίνηση ακολούθησε αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου του Νεπάλ για ρυθμίσεις στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Ευρωπαϊκή Ενωση

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, όπως το Ευρωκοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης απαγορεύουν τη χρήση του TikTok στις συσκευές του προσωπικού τους από πέρσι, για λόγους «προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις και άλλες διαδικτυακές απειλές», σύμφωνα με την Κομισιόν. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι χωρών-μελών όπως το Βέλγιο, η Δανία και η Ολλανδία, έχουν επίσης κάνει συστάσεις απομάκρυνσης της εφαρμογής από τα κινητά των αξιωματούχων τους.

Καναδάς

Η εφαρμογή έχει εξοριστεί από τα καναδικά κυβερνητικά τηλέφωνα, μετά από απόφαση της κυβέρνησης τον Φεβρουάριο του 2023. Η απόφαση πάρθηκε καθώς το TikTok παρουσιάζει ένα «απαράδεκτο επίπεδο κινδύνου για την ιδιωτική ζωή και την ασφάλεια των πολιτών». Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό χαρακτηρίζει την απαγόρευση ως «ένα πρώτο βήμα» και επιφυλάσσεται για περαιτέρω περιορισμούς στο μέλλον.

Βρετανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε πέρσι την απαγόρευση του TikTok στις συσκευές κυβερνητικών υπουργών και δημοσίων υπαλλήλων, η οποία συνοδεύτηκε από ακόλουθη απαγόρευση της εφαρμογής για τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων εντός του κοινοβουλίου. Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δηλώνει ότι επιφυλάσσεται για περαιτέρω βήματα «εξετάζοντας τις κινήσεις των συμμάχων» της χώρας του.

Αυστραλία

Η χώρα απαγόρευσε το TikTok από όλες τις συσκευές που ανήκουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση πέρυσι, αφού ζήτησε πρώτα συμβουλές από υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας. Η διάγνωση των αξιωματούχων της αυστραλιανής κυβέρνησης ήταν ότι «η εγκατάσταση της εφαρμογής σε κυβερνητικές συσκευές ενέχει σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλειά τους».

Ταϊβάν

Η νησιωτική χώρα απαγόρευσε το TikTok στις κυβερνητικές συσκευές το 2022. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ως αιτιολογία για την απαγόρευση την εθνική ασφάλεια του κυνερνοχώρου, προσθέτοντας ότι εξέτασαν την πιθανότητα μιας πανεθνικής απαγόρευσης, εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων με την Κίνα – αλλά δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις για το ζήτημα.

Νέα Ζηλανδία

Τον Μάρτιο του 2023, οι νομοθέτες συμφώνησαν να απαγορεύσουν το TikTok σε κινητές συσκευές με πρόσβαση στο κοινοβουλευτικό δίκτυο της χώρας για λόγους διαδικτυακής ασφαλείας, αλλά ανέφεραν ότι θα υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις για όσους χρησιμοποιούν την εφαρμογή για επαγγελματικούς λόγους. Η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση μετά από συστάσεις δικών της, αλλά και ξένων εμπειρογνωμόνων.

Πακιστάν

Τα τελευταία χρόνια οι αρχές της χώρας έχουν απαγορεύσει προσωρινά το TikTok πολλές φορές, πριν ανακαλέσουν τις αποφάσεις τους. Οι απαγορεύσεις έχουν να κάνουν με λόγους ηθικής φύσεως, αν και η εφαρμογή έχει χρησιμοποιηθεί συχνά σε καμπάνιες πολιτικών κομμάτων για την προσέγγιση εκατομμυρίων αναλφάβητων ψηφοφόρων, που δεν χρησιμοποιούν το Facebook και άλλες πλατφόρμες βαριάς μορφής κειμένου.

Αφγανιστάν

Το 2022, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν την απαγόρευση του TikTok για να «αποτρέψουν την παραπλάνηση της νεότερης γενιάς», σύμφωνα με το BBC. Η απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ, αλλά οι χρήστες του έχουν βρει τρόπους να παρακάμπτουν τους περιορισμούς, μέσω της χρήσης VPN – εικονικών ιδιωτικών δικτύων που επιτρέπουν στους χρήστες να πλοηγούνται στο διαδίκτυο ανώνυμα και με ασφάλεια.

Ινδονησία

Η ασιατική χώρα απαγόρευσε προσωρινά το TikTok το 2018, επικαλούμενη ανησυχίες για την επέκταση «της πορνογραφίας, του ακατάλληλου περιεχομένου και της βλασφημίας». Η απαγόρευση άρθηκε λιγότερο από μία εβδομάδα αργότερα, αφού η εφαρμογή συμφώνησε να λογοκρίνει μέρος του περιεχομένου της.

Σομαλία

Τον Αύγουστο του 2023, ο υπουργός Επικοινωνιών της  αφρικανικής χώρας έδωσε εντολή στις εταιρείες του Διαδικτύου να κλείσουν τις πλατφόρμες TikTok και Telegram, οι οποίες, όπως είπε, έχουν «επιβλαβείς επιπτώσεις στη νεολαία μας» και χρησιμοποιούνται από «τρομοκράτες και ανήθικες ομάδες για να διαδίδουν συνεχόμενες φρικτές εικόνες και παραπληροφόρηση στο κοινό».