Πολλοί και εξειδικευμένοι πράκτορες θα συνεργαστούν ώστε να αποδώσει καρπούς το νέο πρότζεκτ της κυβέρνησης των Τόρις, το οποίο αφορά την κρυμμένη στη Βρετανία περιουσία του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι Βρετανοί πιστεύουν ότι ο άρχων του Κρεμλίνου είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης μεγάλου μέρους της ακίνητης περιουσίας η οποία εμφανίζεται σαν ιδιοκτησία διαφόρων ρώσων «ολιγαρχών».
Μάλιστα όσοι παράγοντες ασχολήθηκαν με το θέμα διακινδυνεύουν την εκτίμηση ότι η καμουφλαρισμένη προσωπική περιουσία του Πούτιν στο Νησί ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια λίρες.
Ο ανταποκριτής της Corriere della Sera στο Λονδίνο, ο Λουίτζι Ιπόλιτο, μετέδωσε τις παραπάνω πληροφορίες μαζί με στοιχεία για τη διάρθρωση της υπηρεσίας που ανέλαβε το επίμοχθο έργο των αποκαλυπτηρίων: η βασική ερευνητική ομάδα υπάγεται στην κεντρική υπηρεσία καταπολέμησης του εγκλήματος, όμως έχει άμεση και καθημερινή συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το Μέσο Telegraph διέρρευσε ότι οι πράκτορες της βασίλισσας έπιασαν ήδη δουλειά, βασιζόμενο σε κάποια πηγή που το διαβεβαίωσε ότι «υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται πάνω σε αυτό το αντικείμενο τώρα που μιλάμε, άτομα που ψάχνουν τα λεφτά του Πούτιν και των συνεργατών του».
Ο ανταποκριτής της Corriere θυμήθηκε ότι, μόλις ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση των Ρώσων στην Ουκρανία ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε τη δημιουργία «μίας ομάδας για την καταπολέμηση της ‘‘κλεπτοκρατίας’’» με στόχο τον εντοπισμό «περιουσιακών στοιχείων που κρύβονται στο Ηνωμένο Βασίλειο». Ετσι, έγραψε ότι ο ρώσος πρόεδρος αντιμετωπίζει καθεστώς ειδικών κυρώσεων στο Νησί, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αν αποδειχθεί ότι συνδέονται με το άτομό του κάποια ακίνητα στο Λονδίνο ή αλλού θα κατασχεθούν αμέσως.
Αυτό είναι το πλαίσιο, ωστόσο η αντιπολίτευση των Εργατικών ζητάει περισσότερη αντιρωσική δράση: ο βουλευτής των Εργατικών Κρις Μπράιαντ δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι η συντηρητική κυβέρνηση «πρέπει να αρχίσει να δημεύει τις περιουσίες αντί να τις παγώνει». Ο ίδιος είπε ότι «του λένε» πως ο Πούτιν «έχει μεγάλο μέρος της περιουσίας του στη Βρετανία», άρα «πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο».
Ο ανταποκριτής, για να κρατήσει τις ισορροπίες, ανέφερε ότι ο Πούτιν, βάσει φορολογικών δηλώσεων, είναι απλώς ένας ταπεινός υπηρέτης του κράτους που ζει με ετήσιο μισθό 85.000 ευρώ.
«Ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που ισχυρίζονται ότι είναι στην πραγματικότητα ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία 200 δισ. Διότι δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά, επί παραδείγματι, η κατασκευή της υπέροχης ντάτσας στον Εύξεινο Πόντο, η ύπαρξη της οποίας αποκαλύφθηκε πέρυσι από τον αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι: πρόκειται για παλάτι που κοστίζει πάνω από ένα δισ. και είναι εξοπλισμένο με ελικοδρόμιο, υπόγειο γήπεδο χόκεϊ, αμφιθέατρο, ενώ φυλάσσεται από τους άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας».
Ξόανο του «τσάρου»
Ο Ιπόλιτο ανέφερε ότι «σαν ιδιοκτήτης του παραπάνω παλατιού φέρεται ο ‘‘ολιγάρχης’’ Αρκάντι Ρότενμπεργκ», όμως «αυτός δεν είναι παρά ένα ξόανο του Πούτιν». Ετσι κατέληξε και αυτός στο συμπέρασμα ότι «το ίδιο πράγμα μπορούμε να πούμε και για πολλά ακίνητα του Λονδίνου». Στο σημείο αυτό έδωσε την επιπρόσθετη πληροφορία ότι η βρετανίδα δημοσιογράφος Κάθριν Μπέλτον στο βιβλίο της «Putin’s men» κατηγόρησε τον Ρομάν Αμπράμοβιτς ότι αγόρασε την ποδοσφαιρική ομάδα Τσέλσι με εντολή του Πούτιν.
Βέβαια, συνέχισε ο ιταλός ανταποκριτής, ο «ολιγάρχης» τη μήνυσε και κέρδισε τη δίκη, ωστόσο «οι υποψίες παραμένουν ότι οι μεγιστάνες της Μόσχας είναι μόνο κατ’ όνομα κάτοχοι περιουσιακών στοιχείων, ενώ στην πραγματικότητα αυτά ανήκουν στους κυρίους του Κρεμλίνου». Τέλος, ο Ιπόλιτο αναφέρθηκε και στη «μυστηριώδη Gunvor, την κυπριακή εταιρεία πετρελαίου που ιδρύθηκε από τον Γκενάντι Τιμτσένκο, τον ‘‘ολιγάρχη’’ που συνδέεται στενά με τον Πούτιν, με τον οποίο μοιράζεται το πάθος για το χόκεϊ».