Μπορεί η υπόθεση Brexit να έχει αφαιρέσει πόντους από την εκτίμηση των υπόλοιπων Ευρωπαίων για τους Βρετανούς, κανείς όμως δεν μπορεί να τους κατηγορήσει ότι στερούνται χιούμορ, ακόμα και όταν πρόκειται για το κοινό σε ένα σημαντικό για το μέλλον της χώρας γεγονός, όπως η πολύ πρόσφατη τηλεμαχία ανάμεσα στους δύο βασικούς υποψήφιους για την πρωθυπουργία.
Εκεί δηλαδή που φάνηκε ότι οι Βρετανοί δύσκολα «τρώνε κουτόχορτο» ή «χαρίζουν κάστανα» στους πολιτικούς τους.
Το κοινό που βρισκόταν στο στούντιο για να παρακολουθήσει το debate ανάμεσα στον Μπόρις Τζόνσον και τον Τζέρεμι Κόρμπιν, δεν σταμάτησε να γελά από αυτά που άκουγε, όχι γιατί ήταν αστεία, αλλά γιατί κάποιοι ισχυρισμοί των δύο υποψηφίων άγγιζαν τα όρια της γελοιότητας και δεν ήταν πιστευτοί.
Το κοινό γέλασε με την καρδιά του όταν ο Τζόνσον απάντησε «ναι» στην ερώτηση της συντονίστριας δημοσιογράφου αν πιστεύει ότι το να λέει την αλήθεια είναι σημαντικό. Ο κόσμος δεν ξεχνά ότι οι ψευδείς ισχυρισμοί και η προπαγάνδα του πρωθυπουργού και των συνεργατών του οδήγησαν πολλούς να ψηφίσουν υπέρ του Brexit έχοντας στη διάθεσή τους ψεύτικα στοιχεία.
Αλλά και στον Κόρμπιν δεν χαρίστηκαν οι θεατές. Οταν, ο ηγέτης των Εργατικών -οι οποίοι είναι τουλάχιστον 13% πίσω από τους Τόρις στις τελευταίες δημοσκοπήσεις- είπε ότι η πολιτική του κόμματός του για το Brexit είναι ξεκάθαρη (που δεν είναι) και ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να δουλεύουν μόνο τέσσερις ημέρες αρκεί να αυξηθεί η παραγωγικότητά τους, προκάλεσε το βροντερό γέλιο του ακροατηρίου.
Οπως αναφέρει το BBC, η αντίδραση του ακροατηρίου είναι ενδεικτική της άβολης αλήθειας γύρω από τις επικείμενες εθνικές εκλογές: ότι θα κερδίσει αυτός που είναι λιγότερο αντιπαθής στον κόσμο και όχι ο πιο δημοφιλής.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ούτε ο ένας ούτε ο άλλος υποψήφιος είναι ιδιαίτερα αρεστοί ή απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων.
Τα νούμερα είναι χαρακτηριστικά: Η δημοτικότητα του Τζέρεμι Κόρμπιν βρίσκεται στο -38%, καθώς μόλις το 23% έχει θετική άποψη για αυτόν, αλλά το 62% αρνητική. Αντίστοιχα, η δημοτικότητα του Τζόνσον βρίσκεται στο -9%.
Ενδεικτικό επίσης της ατμόσφαιρας που επικρατεί στη βρετανική πολιτική αλλά και των μεθόδων που ακολουθούν οι Συντηρητικοί, είναι η διαμάχη που ξέσπασε όταν αποκαλύφθηκε ότι οι Τόρις χρησιμοποίησαν έναν λογαριασμό τους στο Twitter στη διάρκεια της τηλεμαχίας αλλάζοντας το όνομά του σε FactCheckUK, ενός δήθεν ανεξάρτητου οργανισμού, όπου παρουσίαζαν ως αληθή τα στοιχεία που έδινε ο Τζόνσον στο debate.
Την κίνηση αυτή, που σκοπό είχε να παραπλανήσει τους ψηφοφόρους, καταδίκασαν πολιτικοί και το ίδιο το Twitter.
Το πόσο «ίδρωσε» το αυτί των Συντηρητικών βέβαια, φάνηκε από την δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, που είπε: «κανείς δεν νοιάζεται για το τι λένε τα σόσιαλ μίντια»…