Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει πλειστάκις ότι αρνούνται να προμηθεύσουν την κυβέρνηση του Ζελένσκι με όπλα που είναι σε θέση να πλήξουν στόχους σε ρωσικό έδαφος, επειδή φοβούνται παρόξυνση του πολέμου από ρωσικής πλευράς. Ωστόσο, πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς έχουν ήδη φθάσει στο Κίεβο, γράφει η Repubblica, σταλμένοι από τη Βρετανία. Δεν πήγαν στην Ουκρανία τα αμερικανικά πυραυλικά συστήματα ATACMS (Army Tactical Missile System) μεν, παρελήφθησαν όμως τα βρετανικά Storm Shadow.
Οι συγκεκριμένοι βρετανικοί πύραυλοι έχουν βεληνεκές περί τα 250 χλμ., εκτοξεύονται από μαχητικά αεροσκάφη και είναι ιδανικοί για να επιφέρουν πλήγματα σε στόχους υψηλής σημασίας για τον εχθρό. Το ιταλικό μέσο αναφέρει ότι με τα Storm Shadow άνετα μπορεί να χτυπηθούν τα αγκυροβόλια του ρωσικού στόλου στην Κριμαία ή η περιβόητη γέφυρα του Κερτς, η οποία συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία και αποτελεί μέρος της οδού εφοδιασμού των ρωσικών στρατευμάτων.
Αλλά και το ίδιο το ρωσικό έδαφος μπορεί να χτυπηθεί με το βρετανικό πυραυλικό σύστημα, και μάλιστα βαθιά: «Το Κίεβο μπορεί να στοχεύσει το αρχηγείο της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας στο Ροστόφ του Ντον, εκεί όπου ο Πούτιν εκφώνησε την ομιλία του προς το ρωσικό έθνος στο τέλος της χρονιάς. Πάντως οι Ουκρανοί υποσχέθηκαν ότι δεν θα χτυπήσουν τη Ρωσία». Οπως και να έχει, πρόκειται για το όπλο που ονειρεύτηκε το επιτελείο του Ζελένσκι, μαζί με τα F-16, βέβαια.
Την είδηση της παράδοσης του πρώτου πυραύλου αέρος-εδάφους Storm Shadow επιβεβαίωσε ο βρετανός υπουργός Αμυνας, Μπεν Γουάλας. Αν αναρωτιέστε τι αεροσκάφη έχουν οι Ουκρανοί ώστε να μεταφέρουν τους βρετανικούς πυραύλους, η απάντηση είναι απλή: 28 ρωσικά Mig, τα μισά εκ των οποίων δόθηκαν στο Κίεβο από την Πολωνία. Ο Γουάλας είπε ότι «η δωρεά δίνει στην Ουκρανία την καλύτερη ευκαιρία για να αμυνθεί από τη ρωσική βαρβαρότητα», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Η Ρωσία, φυσικά, αντέδρασε: «Είναι εξαιρετικά αρνητική απόφαση» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Θα απαντηθεί επαρκώς από τον στρατό μας, ο οποίος θα λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις». Είναι άγνωστο τι είδους τριβές θα δημιουργηθούν στο ΝΑΤΟϊκό μπλοκ από αυτήν την απόφαση των Βρετανών, η οποία όχι μόνο δεν συμμερίζεται την αμερικανική στάση, αλλά την αψηφά.