Η στιγμή της σύλληψης κάποιων μισθοφόρων της ομάδας Wagner στη Λευκορωσία | Screenshot/Youtube
Επικαιρότητα

Οι «τρομοκράτες» της ομάδας Wagner φιτιλιάζουν τις σχέσεις Ρωσίας-Λευκορωσίας

Μετά την σύλληψη 33 Ρώσων μισθοφόρων, το Κρεμλίνο διέψευσε κατηγορηματικά ότι επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει τη γειτονική χώρα ενόψει των εκλογών της 9ης Αυγούστου
Protagon Team

Βρίσκονταν στο Μινσκ καθ οδόν για τη Συρία ή προκειμένου να προετοιμάσουν «χειρουργικής ακρίβειας» τρομοκρατικά χτυπήματα κατ’ εντολή του Κρεμλίνου;

Αυτό αναρωτιούνται όσοι ασχολούνται με την δράση της ιδιωτικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, η οποία έχει δεσμούς με το Κρεμλίνο, καθώς 33 «εκλεκτά» μέλη της συνελήφθησαν τα τελευταία 24ωρα από τις Αρχές της Λευκορωσίας, λίγες μόλις ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές.

Το Μινσκ κατηγορεί τη Ρωσία ότι έστειλε μισθοφόρους στη χώρα για να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές ενέργειες, με τον επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας της Λευκορωσίας, Αντρέι Ράφκοφ, να δηλώνει ότι είναι ύποπτοι «για προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών στο έδαφος της Λευκορωσίας» και να επισημαίνει ότι αναζητούνται 170 ακόμη εν δυνάμει ύποπτοι.

«Επρόκειτο για περίπου 200 άτομα. Αναζητούμε τους υπόλοιπους, αλλά είναι σαν να ψάχνουμε βελόνα στα άχυρα», τόνισε, εφιστώντας την προσοχή στο κίνδυνο «προβοκάτσιας κατά την διάρκεια δημόσιων μαζικών (προεκλογικών) εκδηλώσεων».

Σύμφωνα με το Μινσκ, τα πρόσωπα που συνελήφθησαν χθες ανήκουν στην συγκεκριμένη ομάδα που θεωρείται ότι πρόσκειται στο Κρεμλίνο και ότι στέλνει μισθοφόρους σε περιοχές στο εξωτερικό όπου η Μόσχα δεν θέλει να εμπλακεί ευθέως, όπως η Ουκρανία, η Λιβύη και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Όπως ήταν αναμενόμενο ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, ζήτησε εξηγήσεις από τη Μόσχα, ενώ ο ρώσος πρεσβευτής στο Μινσκ κλήθηκε  για εξηγήσεις.

Οι δύο χώρες έχουν υπάρξει παραδοσιακοί σύμμαχοι, όμως οι σχέσεις τους είναι τεταμένες τον τελευταίο καιρό εξαιτίας της έντασης μεταξύ του ίδιου του Λουκασένκο και του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Λουκασένκο έχει επανειλημμένως κατηγορήσει ξένες χώρες, κυρίως δυτικές, για πρόθεση «αποσταθεροποίησης» του.

Στο τέλος του Ιουνίου, κατηγόρησε μέχρι και την Πολωνία για ανάμειξη στις εκλογές.

Μέλη των ειδικών δυνάμεων της Λευκορωσίας συλλαμβάνουν κάποιους από τους υπόπτους σε προάστιο του Μινσκ

Τώρα ήρθε η σειρά της όμορης Ρωσίας, καθώς ο δικτάτορας της Λευκορωσίας απορρίπτει μετά βδελυγμίας κάθε υπόνοια πως οι 33 αυτοί άνδρες βρίσκονταν καθ οδόν για μια μυστική αποστολή στη Συρία. Και κατηγορεί τη Μόσχα ότι επιδιώκει να μετατρέψει τη χώρα του σε «προτεκτοράτο» και να αναμειχθεί στις επικείμενες εκλογές, όπου διεκδικεί έκτη θητεία, αλλά αντιμετωπίζει μια ασυνήθιστη κινητοποίηση των πολιτών υπέρ της αντιπολίτευσης και αυτό παρά την καταστολή των διαδηλώσεων και την σύλληψη πολλών πολιτικών του αντιπάλων.

Με την σειρά του, το Κρεμλίνο διέψευσε την Παρασκευή ότι επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει τη Λευκορωσία, μετά τη σύλληψη των 33 Ρώσων.

«Υπάρχουν υπαινιγμοί όπως ότι οργανώσεις στέλνουν ανθρώπους για να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη Λευκορωσία (…) είναι προφανές ότι αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει: η Ρωσία και η Λευκορωσία είναι σύμμαχοι, οι πιο στενοί εταίροι», ξεκαθάρισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, σε συνέντευξη Τύπου.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, το Μινσκ δεν διαβίβασε στη Ρωσία απολύτως καμία πληροφορία σχετικά με «παράνομες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να ήταν ο λόγος της σύλληψής τους».

Ο Πεσκόφ είπε πως η Μόσχα ζητάει να λάβει διεξοδικές εξηγήσεις από τη Λευκορωσία για τη σύλληψή τους και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα δικαιώματά τους θα γίνουν σεβαστά στο ακέραιο.

Η στιγμή της σύλληψης των μελών και οι ταυτότητές τους στο παρακάτω βίντεο: