H παγκοσμιοποίηση ευθύνεται για τη δυναμική επανεμφάνιση «ασθενειών» του παρελθόντος |
Επικαιρότητα

Οι τρεις «ασθένειες» που απειλούν τον πλανήτη

Ιός Ζίκα, Ισλαμικό Κράτος και Ντόναλντ Τραμπ είναι οι μεγάλες απειλές για τη διεθνή κοινότητα, σύμφωνα με το Atlantic – Ποιος ευθύνεται για την ανάπτυξή τους
Protagon Team

Επιδημίες, τρομοκρατία και δημαγωγία. Η σύγχρονη μορφή των επτά θανάσιμων αμαρτημάτων αναδιαμορφώνεται στο «νέο» κόσμο, σε μορφή… τριαδική.

Επί του παρόντος αυτά τα τρία, αν και μεταξύ τους δεν έχουν καμία «οργανική» σχέση, αποτελούν μια ομοούσια ομάδα προβλημάτων που καλείται το παγκόσμιο χωριό να αντιμετωπίσει. Οχι με μεγάλη επιτυχία, είναι η αλήθεια.

Σύμφωνα με το Atlantic, οι τρεις αυτές «ασθένειες» έλκουν την καταγωγή τους από το παρελθόν, ωστόσο η μοντέρνα εκδοχή τους είναι απείρως πιο επικίνδυνη και πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμη από τη διεθνή κοινότητα. Πρόκειται για φαινόμενα που ναι μεν ταυτοποιούνται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να αναχαιτιστούν με την πρώτη.

Οι σύγχρονες επιδημίες παραπέμπουν στον ιό Ζίκα, η τρομοκρατία στον ISIS και η δημαγωγία στον Ντόναλντ Τραμπ. Ως αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης, αυτές οι τρεις εκδοχές δεν περιορίζονται σε τοπικό επίπεδο, αλλά πλήττουν (ή ετοιμάζονται να πλήξουν) όλη την παγκόσμια σφαίρα.

Τι άλλαξε

Η πρώτη φορά που έκανε την εμφάνισή του ο ιός Ζίκα ήταν το 1947 σε μια μαϊμού στην Ουγκάντα. Ωστόσο, μορφή επιδημίας έλαβε μόλις το 2015. Ο ISIS αναπτύχθηκε έντονα το 2014, παρά ταύτα οι ρίζες και η ιδεολογική του διάσταση εμφανίζονται στην Αλ Κάιντα, από το 1988 και ακόμη πιο πίσω στο ριζοσπαστικό Ισλάμ που έκανε την εμφάνισή του στην Αίγυπτο τη δεκαετία του ’60. Ο Τραμπ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία των ΗΠΑ το 2015, όμως, από το 1987 είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ενδιαφέρεται για τα πολιτικά πράγματα. Ο Τραμπ μοιάζει να είναι η μοντέρνα εκδοχή του Μπάρι Γκολντγουότερ και Τζορτζ Γουάλας, δύο πολιτικών που «έδρασαν» τη δεκαετία του ’60 και ήταν γνωστοί για την ακραία ρητορική τους και τη διάθεσή τους να δημιουργεί αντιδράσεις.

Ο ιός Ζίκα ευθύνεται για τις γεννήσεις βρεφών με μικρό κεφάλι, σε όλη τη Λατινική Αμερική / photo: Paulo Whitaker@REUTERS

Ολα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει μια δεδομένη επαναληπτικότητα σε ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει κατά καιρούς η παγκόσμια κοινότητα. Φευ, αυτή η περιοδικότητα, όμως, δεν σώζει και δεν προσφέρει το απαραίτητο… know how για την αντιμετώπισή τους. Στην πραγματικότητα, αυτή τη στιγμή ο κόσμος βρίσκεται μπροστά σε καταστάσεις που δεν μπορεί να διαχειριστεί με ευκολία.

Ο Ζίκα έχει προκαλέσει ήδη πανικούς που εξαπλώνονται από χώρα σε χώρα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για επείγουσες καταστάσεις για τις οποίες οφείλει όλη η παγκόσμια κοινότητα να ενδιαφερθεί. Ερευνητές από όλο τον κόσμο προσπαθούν να βρουν το αντίδοτο στον ιό, αλλά επί του παρόντος κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει κατορθωτό. Καίτοι είναι μια παλιά ασθένεια, εντούτοις στις μέρες μας έχει αποκτήσει μεγαλύτερες δυνάμεις.

Η μετεξέλιξη της τρομοκρατίας

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την τρομοκρατία. Ο ISIS δεν είναι η πρώτη τρομοκρατική οργάνωση που σπέρνει πανικό σε όλα τα κράτη. Η τρομοκρατία υπήρξε ένα προαιώνιο πρόβλημα, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που μια οργάνωση εμφανίζει τέτοια ανθεκτικότητα και επιτηδειότητα. Οι, δε, πρακτικές της αγγίζουν, αν δεν ξεπερνούν, τα όρια της σκληρότητας. Η Αλ Κάιντα, σημειώνουν οι αναλυτές, δεν ήταν έτσι ακριβώς. Αλλωστε, οι ηγέτες της βρέθηκαν κι αυτοί εξ απήνης με την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους. Οπως και οι δυτικές κοινωνίες που υφίστανται τα επίχειρα της δράσης του. Ολα κατατείνουν σε ένα και μόνο συμπέρασμα: ο ISIS είναι κάτι τελείως διαφορετικό από ό,τι γνωρίζαμε.

Η είσοδος της πόλης Παλμύρα, στη Συρία. Το Ισλαμικό Κράτος έχει κυριαρχήσει παντού / photo: SANA@REUTERS

Η περίπτωση Τραμπ

Εντελώς διαφορετικός είναι και ο Τραμπ σε σχέση με παλαιότερους πολιτικούς που κινούνταν στον «φαιό» χώρο της δημαγωγίας. Στις ΗΠΑ η εμφάνισή του στο πολιτικό προσκήνιο ήταν ένας «πικρός» νεωτερισμός. Γνωρίζοντας πολύ καλά το παιχνίδι με τα μίντια, καταφέρνει να μετατρέπει κάθε ένα από τα αρνητικά στοιχεία του σε θετικά, ενώ η ρητορική και οι θέσεις τους οδηγούν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα σε ακραίες θέσεις δίχως να διαφαίνεται τρόπος να σχηματιστεί μια σοβαρή γραμμή άμυνας στον καταιγισμό του Τραμπ.

Ο μεγιστάνας έχει μια ιδιαζόντως επικίνδυνη ικανότητα να πείθει εκατομμύρια ανθρώπους. Τους κάνει να πιστεύουν αυτά που τους υπόσχεται ότι θα κάνει. Επί παραδείγματι: ότι θα φτιάξει ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό ή ότι θα επαναφέρει πολλές θέσεις εργασίας που χάθηκαν προς χάριν των Κινέζων.

Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ / photo: Lucas Jackson@REUTERS

Κατά το Atlantic, υπάρχει μια εξήγηση γιατί αυτά τα φαινόμενα εμφανίζουν μεγαλύτερη δυναμική στις μέρες μας. Την ευθύνη φέρει η παγκοσμιοποίηση. Ο Ζίκα έχει «φτάσει» σε 30 χώρες και συνεχίζει την… πορεία του. Ο ISIS έχει προκαλέσει καίρια πλήγματα σε μια σειρά από ευρωπαϊκές (και όχι μόνο) πόλεις, ενώ υπάρχουν αρκετές άλλες που τρομάζουν στην ιδέα ότι θα είναι ο επόμενος στόχος. Μαχητές της οργάνωσης καταφέρνουν να ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα δίχως να γίνονται αντιληπτοί.

Ο Τραμπ, από την άλλη, δείχνει να είναι η σύγχρονη εκδοχή του πολιτικού που τάζει τα πιο ακραία πράγματα κι όμως γίνεται αποδεκτός από μεγάλα ακροατήρια.

Και λύση σε όλα τα παραπάνω δεν προβλέπεται σύντομα.