Γυναίκες διαμαρτύρονται για την οικογενειακή βία στην Αγία Πετρούπολη | Shutterstock
Επικαιρότητα

Οι τρεις αδελφές που ενώνουν τις Ρωσίδες κατά της βίας στο σπίτι

Κύμα οργής, που είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω ευαισθητοποίηση της ρωσικής κοινωνίας, προκάλεσε η περίπτωση των Κρεστίνα, Αντζέλινα και Μαρία Χατσατουριάν που δικάζονται για τον φόνο, με τριάντα μαχαιριές, του πατέρα τους ο οποίος τις ξυλοκοπούσε και τις βίαζε συστηματικά
Protagon Team

«Αν σε χτυπάει, σ’ αγαπάει» λέει μια ρωσική παροιμία και σύμφωνα με το Bento, το νεανικό περιοδικό του SPIEGEL, το γεγονός αυτό αρκεί για να αντιληφθούμε πόσο βαθιά ριζωμένη είναι στη ρωσική κοινωνία η μάστιγα της βίας κατά των γυναικών. Πρόκειται περί ενός δραματικού φαινομένου το οποίο, ωστόσο, η ρωσική κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει επαρκώς, παρότι αναγνωρίζει, σύμφωνα με στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, πως το 40% όλων των εγκλημάτων με θύματα γυναίκες λαμβάνουν χώρα εντός του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος τους.

«Εκτιμάται πως κάθε χρόνο στη Ρωσία σκοτώνονται από 12 έως 14 χιλιάδες γυναίκες ενώ 16 εκατομμύρια γυναίκες πέφτουν θύματα οικιακής βίας. Η Ρωσία έχει 145 εκατομμύρια κατοίκους. Συγκριτικά με τη Γερμανία των 83 εκατομμυρίων κατοίκων κάθε χρόνο καταγράφονται 140 χιλιάδες περιστατικά βίας», σημειώνει το γερμανικό περιοδικό. [Οσον αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του 2018 καταγράφηκαν σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία 4.702 παραβάσεις της νομοθεσίας περί ενδοοικογενειακής βίας, αριθμός ιδιαίτερα ανησυχητικός, με τους θύτες να είναι, φυσικά, στην συντριπτική πλειονότητά τους (4.230 άτομα) άνδρες].

Στη Ρωσία, η βία κατά των γυναικών έχει πλέον πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω μιας πληθώρας αιτιών, κοινωνικών, πολιτισμικών αλλά και νομικών. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει καταρχάς το γεγονός πως δεν υπάρχει κάποιος νόμος κατά της έμφυλης βίας . Το 2017 το Κρεμλίνο προέβη, μάλιστα, στην ελάφρυνση των ποινών για όλους όσοι προβαίνουν στην κακοποίηση των συζύγων, των θυγατέρων ή των αδελφών τους.

Φαίνεται, όμως, ότι γυναίκες της Ρωσίας έχουν ξεκινήσει σιγά σιγά να αντιδρούν. «Χρειαζόμαστε έναν νόμο, έχουμε ανάγκη από περισσότερη κατανόηση και μεγαλύτερη προστασία από τις επιθετικές ενέργειες. Το κράτος υποχρεούται να διασφαλίσει την υγεία και τη ζωή των γυναικών», σημείωσε, μιλώντας στο Bento, η Αννα Ρίβινα, νομικός και ιδρύτρια της οργάνωσης Nasiliu.net (Οχι στη βία) που μάχεται κατά της ενδοοικογενειακής βίας με θύματα γυναίκες.

Ενα νέο κύμα οργής που είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω ευαισθητοποίηση της ρωσικής κοινωνίας προκάλεσε η περίπτωση των τριών αδελφών Κρεστίνα, Αντζέλινα και Μαρία Χατσατουριάν οι οποίες συνελήφθησαν τον Ιούλιο του 2018, όταν ήταν 19, 18 και 17 χρονών αντίστοιχα, για τον φόνο, με τριάντα μαχαιριές, του πατέρα τους Μιχάιλ Χατσατουριάν.

Οι αδελφές Χατσατουριάν με τον πατέρα-τέρας

Κατά τη διάρκεια της δίκης των τριών κοριτσιών αποκαλύφθηκε ότι ο πατέρας τους, πέρα από το ότι χειροδικούσε συστηματικά εναντίον της συζύγου του, πριν καν παντρευτούν ακόμα και ενόσω ήταν έγκυος, αφότου την έδιωξε από το σπίτι τους, ξεκίνησε να κακοποιεί εξίσου συστηματικά και τις τρεις κόρες – «σκλάβες» του, κρατώντας τες κλειδωμένες στο σπίτι, κακοποιώντας τες και βιάζοντάς τες. Ακόμα και την ημέρα που τον σκότωσαν, είχε βασανίσει (ψεκάζοντας με σπρέι πιπεριού τα πρόσωπά τους) τις κόρες του ο αδίστακτος πατέρας.

Παρά τις καταγγελίες της ίδιας της μητέρας τους αλλά και των γειτόνων που είχαν αντιληφθεί τι συνέβαινε η αστυνομία έμεινε άπραγη. Και σήμερα οι τρεις κοπέλες κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε κάθειρξη είκοσι ετών, ενδεχόμενο που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών να διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και να προβαίνουν στη συλλογή υπογραφών (τουλάχιστον 350.000 έως σήμερα) με στόχο την απαλλαγή των τριών γυναικών από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Πολλές από τις εκδηλώσεις συμπαράστασης προς τα τρία κορίτσια προετοιμάστηκαν από την «Γέφυρα των Αδερφών», οργάνωση τα μέλη της οποίας, Ρωσίδες νεαρής ηλικίας, συγκεντρώνονται σε γέφυρες των μεγάλων ρωσικών πόλεων, εκφράζοντας δημόσια την αλληλεγγύη τους προς τις αδερφές Χατσατουριάν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bento η συντηρητική καθεστηκυία τάξη αλλά και η πανίσχυρη ορθόδοξη ρωσική εκκλησία κατηγορούν τα κινήματα και τις οργανώσεις που μάχονται για την ποινικοποίηση της ενδοοικογενειακής και της έμφυλης βίας και την αρτιότερη προστασία των γυναικών ότι εκφράζουν μια ακραία φεμινιστική ιδεολογία, επιδιώκοντας να καταστρέψουν τις παραδοσιακές «οικογενειακές» αξίες της Ρωσίας καθώς και τους διακριτούς ρόλους των δύο φύλων. Μέρα με την μέρα, ωστόσο, η φωνή των γυναικών της Ρωσίας γίνεται πιο δυνατή , παρόλο που γνωρίζουν πως θα πρέπει να αγωνιστούν πολύ σκληρά ώστε να πείσουν τη ρωσική κοινωνία ότι, σε αντίθεση με την παροιμία, «άν σε χτυπάει, ΔΕΝ σ’ αγαπάει».