Ενα τραυμαρισμένο κοριτσάκι κλαίει στη συριακή πόλη Τελ Αμπιάντ | REUTERS/Khalil Ashawi
Επικαιρότητα

Οι Τούρκοι χρησιμοποιούν βόμβες λευκού φωσφόρου στη Συρία;

Οι λονδρέζικοι Times φέρνουν στο φως «αδιάσειστα στοιχεία» για τη χρήση του, η Αγκυρα το αρνείται, οι ειδικοί γιατροί που εργάζονται επί τόπου την διαψεύδουν
Protagon Team

Δεν υπέφερε εξαιτίας του κολοβώματος στον ώμο του – ότι του απέμεινε από το δεξί του χέρι – ο Αλί Σερ. Η μορφίνη είχε αμβλύνει τον πόνο σε εκείνο το σημείο. Εξακολουθούσε να σφαδάζει, ωστόσο, εξαιτίας των τρομακτικών εγκαυμάτων που έφερε στην πλάτη και τη μέση του. «Μακάρι να μπορούσες να εμποδίσεις τα κτήνη που με έκαψαν να κάψουν και άλλους, αντί μόνο να με φωτογραφίσεις», ψέλλισε, αγκομαχώντας, καθώς προσπαθούσε να δείξει στον Αντονι Λόιντ, τον βετεράνο πολεμικό ανταποκριτή των λονδρέζικων Times, τις περίεργες αποχρωματισμένες και βαθιές πληγές του οι οποίες εξακολουθούσαν να εκπέμπουν μια χημική οσμή.

Εως πρόσφατα ο 21χρονος Κούρδος μαχητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) πολεμούσε κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, έχοντας στο πλευρό του μια μονάδα των βρετανικών Ειδικών Δυνάμεων και δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει τον δημοσιογράφο για τους συμπατριώτες του: «Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους Βρετανούς. Ηταν επαγγελματίες και εξακολουθώ να τους θεωρώ φίλους».

Την 10η Οκτωβρίου, ωστόσο, όλα άλλαξαν. Μετά από εκείνο το ακατανόητο, στην καλύτερη περίπτωση, tweet του Ντόναλντ Τραμπ περί αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή, οι έως τότε σύμμαχοι των Κούρδων ξεκίνησαν σταδιακά να απομακρύνονται από τη Βόρεια Συρία ενώ ο Αλί Σερ και οι υπόλοιποι συμπολεμιστές του κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια μαζική επίθεση από σύρους τζιχαντιστές που υποστηρίζονταν από την Τουρκία, κοντά στη μεθοριακή πόλη Ρας αλ Αϊν.

Πρώτες βοήθειες παρέχονται στον τραυματισμένο άντρα της φωτογραφίας μέσα στο ασθενοφόρο, στην πόλη Τελ Μαπιάντ (REUTERS/Khalil Ashawi)

Ο βομβαρδισμός της πόλης από την τουρκική πολεμική αεροπορία είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνον να χάσει ο Αλί το δεξί του χέρι αλλά και να κατακαεί η πλάτη και η μέση του από μια άγνωστη ουσία. «Εχω δει πολλά τραύματα που προκλήθηκαν από αεροπορικές επιδρομές. Γνωρίζω τι είδους εγκαύματα και τραύματα φέρουν οι άνθρωποι μετά από μια αεροπορική επιδρομή. Αυτά είναι διαφορετικά. Το βάθος τους, το σχήμα τους και η οσμή τους ταιριάζουν με πληγές που προκαλούνται από χημικές καυστικές ουσίες», δήλωσε στον βρετανό ανταποκριτή ο Αμπάς Μασουράν, ο 69χρονος ιρανός γιατρός που περιποιήθηκε πρώτος τα τραύματα του Αλί Σερ και άλλων τραυματιών με παρόμοια εγκαύματα στο νοσοκομείο της πόλης Αλ Χασακάχ.

Μεταξύ των πολλών τραυματισμένων ανθρώπων που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο από τότε που άρχισε η τουρκική εισβολή στη Βόρεια Συρία, πριν από 12 ημέρες, ο Αμπάς Μασουράν εντόπισε από 15 έως και είκοσι άτομα, μαχητές αλλά και άμαχους, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και μικρά παιδιά, που φέρουν τραύματα τα οποία είναι πολύ πιθανό να προκλήθηκαν από τη χρήση λευκού φωσφόρου ή  κάποιας άλλης παρόμοιας χημικής ουσίας. «Εχω εργαστεί σε μονάδες εγκαυμάτων σε νοσοκομεία του Ιράν και της Σουηδίας. Είμαι εξοικειωμένος με τα εγκαύματα που φέρουν τα θύματα πολέμων. Αυτά που βλέπω τώρα είναι εγκαύματα που προκαλούνται από καυστικές χημικές ουσίες», πρόσθεσε ο ιρανός γιατρός.

Η συγκέντρωση πλήθους στοιχείων που υποδηλώνουν πως η Τουρκία χρησιμοποιεί όντως λευκό φώσφορο με στόχο τη διάνοιξη ενός περάσματος για την εισβολή των στρατευμάτων της στη Συρία ώθησε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να ανακοινώσει την περασμένη Παρασκευή πως εμπειρογνώμονες με ειδίκευση στα χημικά όπλα πρόκειται να ξεκινήσουν σχετική έρευνα.

Ομως η Αγκυρα υποστηρίζει από την πλευρά της πως οι ένοπλες δυνάμεις της δεν κατέχουν απαγορευμένα χημικά όπλα και ο ισχυρισμός αυτός ενδέχεται να ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Γιατί ο λευκός φώσφορος δεν είναι αυτός καθαυτός μια απαγορευμένη χημική ουσία ενώ αποτελεί το βασικό χημικό συστατικό των καπνογόνων, των βομβών λάμψης και των εμπρηστικών βλημάτων που διαθέτουν οι περισσότεροι στρατοί που ανήκουν στο ΝΑΤΟ.

Εκρηξη πάνω από την συριακή πόλη Ρας αλ-Aΐν όπως απαθανατίστηκε από την τουρκική μεθοριακή πόλη Τσεϊλανπινάρ, στις 17 Οκτ. 2019. (REUTERS/Stoyan Nenov)

Η χρήση του, ωστόσο, περιορίζεται από τις Συμβάσεις της Γενεύης (για την ανθρωπιστική διαχείριση των θυμάτων πολέμου) και τη Σύμβαση για την Kατάργηση των Xημικών Oπλων, δεδομένου ότι εμπεριέχουν διατάξεις που επιτρέπουν τη χρήση του λευκού φωσφόρου κατά την κατασκευή χειροβομβίδων, πυρομαχικών πολεμικών αεροσκαφών και βλημάτων του πυροβολικού, αποκλειστικά για την παραγωγή καπνού, απαγορεύοντας, όμως, ρητά τη χρήση του ως καυστική ουσία κατά ανθρώπων.

Οι περισσότεροι από τους τραυματίες με εγκαύματα που φέρεται ότι προκλήθηκαν από τη χρήση λευκού φωσφόρου προέρχονται από τις πόλεις Ρας αλ Αΐν και Αΐν Ίσα. Πέρα, ωστόσο, από την τραγική κατάσταση των εν λόγω τραυματιών, αποκαλυπτικές, πέρα από τρομακτικές, όσον αφορά το ενδεχόμενο χρήσης χημικών όπλων από την Τουρκία είναι και οι μαρτυρίες τεσσάρων Κούρδων, τριών στρατιωτών και ενός αμάχου, οι οποίοι, μιλώντας στους Times, έκαναν λόγο για φωτιά που δεν έσβηνε ούτε με τη χρήση νερού και η οποία έκαιγε για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την έκρηξη των βλημάτων. «Δεν μπορούσα να απαλλαγώ από το κάψιμο. Οτιδήποτε και να ήταν δεν σταματούσε να κατακαίει τη σάρκα μου. Τρεις σύντροφοί μου πυρπολήθηκαν και συνέχισαν να καίγονται έως ότου έγιναν σαν κάρβουνο», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από αυτούς.

Τόσο η κουρδική Ερυθρά Ημισέληνος όσο και το υπουργείο Υγείας των Κούρδων της Συρίας επιβεβαίωσαν μέσω εκπροσώπων τους πως φρόντισαν τραυματίες με ασυνήθιστα εγκαύματα μετά από επιδρομές της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Και αμέσως μετά την εξέταση των τραυμάτων πολλών εκ των θυμάτων, τα περισσότερα από τα οποία μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στην κουρδική επικράτεια του Βόρειου Ιράκ, αξιωματούχοι του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) του ΟΗΕ ανακοίνωσαν την Παρασκευή πως συλλέγουν ήδη πληροφορίες και στοιχεία «σχετικά με την πιθανή χρήση χημικών όπλων» από την Τουρκία.