Σύννεφο καπνού περιβάλλει την πολιτική των Τόρις: η απαγόρευση του καπνίσματος θα τους βοηθήσει στην κάλπη ή θα τους συντρίψει;... | Shutterstock
Επικαιρότητα

Οι Τόρις θέλουν να κόψουν το κάπνισμα στη Βρετανία μέχρι το 2030

Η απαγόρευση του καπνίσματος θα αφορά αρχικώς τους νέους, όσους έχουν γεννηθεί το 2009 ή αργότερα, όμως θα καταλήξει να έχει γενικό χαρακτήρα. Πρόκειται για κίνηση που αποσκοπεί στην ανάκτηση της δημοφιλίας ενόψει των εκλογών του 2024 – τουλάχιστον αυτό πιστεύουν οι σύμβουλοι του Σούνακ
Protagon Team

Η βρετανική κυβέρνηση των Συντηρητικών εξετάζει το ενδεχόμενο να θεσπίσει πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στη νεολαία της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ θα αυξήσει σταδιακώς το κατώτατο όριο ηλικίας για την αγορά τσιγάρων, σε σημείο να απαγορεύσει την αγορά καπνικών προϊόντων σε όλους γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2009 και έπειτα. Η ιταλική Repubblica σχολίασε ότι πρόκειται για μέτρο το οποίο, εάν τηρηθεί, μακροπρόθεσμα θα καταστήσει παράνομη τη χρήση καπνού για όλους.

Κυβερνητικές πηγές αποκάλυψαν στη βρετανική εφημερίδα ότι το σχέδιο του ηγέτη των Τόρις είναι παρόμοιο με τους αυστηρούς αντικαπνιστικούς νόμους που ισχύουν από τον περασμένο Δεκέμβριο στη Νέα Ζηλανδία. Εκεί το κάπνισμα είναι 100% απαγορευμένο. Η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Τζασίντα Αρντεν είχε εισαγάγει και νόμο περί μείωσης της περιεκτικότητας σε νικοτίνη και περί περιορισμού της πώλησης καπνού μόνο σε ειδικά καταστήματα και όχι στα σούπερ μάρκετ.

«Το κάπνισμα είναι συνήθεια με θανατηφόρες συνέπειες» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. «Το κάπνισμα στη Βρετανία σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους ετησίως και επιβαρύνει σοβαρά την εθνική δημόσια υγεία και την οικονομία. Θέλουμε να διατηρήσουμε τη φιλοδοξία μας να γίνουμε χώρα χωρίς καπνό μέχρι το 2030».

Η πρωτοβουλία, η οποία θα προκαλέσει τις διαμαρτυρίες της καπνοβιομηχανίας, είναι μέρος μιας σειράς μέτρων που αποφάσισε να λάβει η κυβέρνηση τον τελευταίο καιρό ώστε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη των ψηφοφόρων ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους, έγραψε η Repubblica βασισμένη στο σκεπτικό των συμβουλατόρων του Σούνακ όπως ακριβώς το εξέθεσε ο Guardian. Εξάλλου στα γκάλοπ ηττάται ήδη από τους Εργατικούς.

Μαζί με την απαγόρευση του καπνίσματος, στα φιλολαϊκά μέτρα του Σούνακ (αυτά που θα του ανεβάσουν τα ποσοστά…) οι Ιταλοί περιέλαβαν και την υποχώρηση στα μέτρα περί περιορισμού της κλιματικής αλλαγής, τη σχολική μεταρρύθμιση και τον περιορισμό της υπερταχείας κίνησης σε κάποια τρένα.

Καμία νύξη δεν έγινε στα ρεπορτάζ στο θέμα των φόρων επί των καπνικών προϊόντων και στα έσοδα που θα χάσει το κράτος από τον περιορισμό της κατανάλωσής τους.