Επίσκοποι των Αγίων Τόπων κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι επέδειξε «έλλειψη σεβασμού» απέναντι στην Eκκλησία, διότι η ισραηλινή αστυνομία επιτέθηκε εναντίον των Παλαιστινίων που συνόδευαν το φέρετρο της δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Ακλεχ.
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι παρέστησαν στην κηδεία της αμερικανοπαλαιστίνιας, χριστιανής δημοσιογράφου του Al Jazeera, η οποία σκοτώθηκε την Τετάρτη με μια σφαίρα στο κεφάλι την ώρα που κάλυπτε μια επέμβαση του ισραηλινού στρατού στον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.
Μόλις το φέρετρο της Ακλεχ βγήκε από το νοσοκομείο του Αγίου Ιωσήφ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τον παλαιστινιακό τομέα της πόλης που επίσης βρίσκεται υπό ισραηλινή κατοχή, η αστυνομία εισέβαλε στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου και επιτέθηκε στο πλήθος, που κρατούσε παλαιστινιακές σημαίες.
«Η αστυνομία εισέβαλε σε μια χριστιανική δομή υγείας, δείχνοντας έλλειψη σεβασμού προς την Εκκλησία, έλλειψη σεβασμού προς τη δομή υγείας, έλλειψη σεβασμού προς τη μνήμη των νεκρών», δήλωσε ο αποστολικός διοικητής του Λατινικού Πατριαρχείου της Ιερουσαλήμ, Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, μιλώντας εκ μέρους των επισκόπων των Αγίων Τόπων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το νοσοκομείο Αγιος Ιωσήφ.
«Η εισβολή της αστυνομίας και η δυσανάλογη χρήση βίας (…) αποτελεί σοβαρή παραβίαση των διεθνών κανόνων και προτύπων, κυρίως του θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος της ανεξιθρησκίας», συνέχισε ο ίδιος.
Στη διάρκεια της νεκρικής πομπής, το φέρετρο της Aκλεχ γλίστρησε από τα χέρια αυτών που το κρατούσαν, καθώς ισραηλινοί αστυνομικοί τους χτυπούσαν με γκλομπ, όμως πρόλαβαν να το πιάσουν ξανά την τελευταία στιγμή, όπως φαίνεται στις εικόνες που μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Η ισραηλινή αστυνομία, που έχει ξεκινήσει έρευνα μετά το κύμα αγανάκτησης που προκάλεσαν οι εικόνες αυτές, επεσήμανε από την πλευρά της ότι χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τη βία των «ταραχοποιών» που συμμετείχαν στη νεκρική πομπή.
Οι Παλαιστίνιοι κατάφεραν να συνοδεύσουν το φέρετρο ως μια εκκλησία της Παλιάς Πόλης, όπου πραγματοποιήθηκε η νεκρώσιμη ακολουθία, και στη συνέχεια ως το νεκροταφείο.
Τον «φόνο» της 51χρονης δημοσιογράφου έχει καταδικάσει ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο έχει ζητήσει να διεξαχθεί μια «διαφανής και αμερόληπτη έρευνα».