Ο Γιάννης Μπουτάρης το παραδέχτηκε. H πόλη του, η Θεσσαλονίκη, πάγωσε. «Εχουμε πρόβλημα με τις αλατιέρες, πάγωσαν. Τις είχαμε προετοιμάσει από προχθές και το αλάτι πέτρωσε. Εχουμε και δεύτερο πρόβλημα με τις υδροφόρες, καθώς το θαλασσινό νερό πάγωσε», ανέφερε ήδη από την Τρίτη και ενώ το χιόνι είχε φτάσει ως την παραλία, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, επιμένοντας ωστόσο ότι τα φορτηγά του Δήμου έριχναν αλάτι στους δρόμους, εργαζόμενοι με κομπρεσέρ έσπαγαν τον πάγο και εργαζόμενοι στην καθαριότητα είχαν ριχτεί στη μάχη για να καθαρίσουν τους δρόμους από το χιόνι.
«Τέτοιες θερμοκρασίες, έχουμε να δούμε 50 χρόνια στη Θεσσαλονίκη», σημείωσε ο κ. Μπουτάρης και απηύθυνε έκκληση στον ΟΑΣΘ «να βάλει αλυσίδες στα λεωφορεία», στον Εμπορικό Σύλλογο «να μην ανοίξει τα καταστήματα αύριο» (την Τετάρτη), στους καταστηματάρχες «να καθαρίσουν τα πεζοδρόμια μπροστά από τα μαγαζιά τους» και στους πολίτες «να μη χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα για άσκοπες μετακινήσεις στην πόλη». Ο ίδιος αποκάλυψε ότι δεν μένει σπίτι του γιατί έχει κοπεί το νερό, όπως και στους «μισούς κατοίκους της πόλης» όπως είπε.
Δείτε εδώ φωτογραφίες από τη Θεσσαλονίκη
Η Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει όντως πρωτοφανείς και ακραία χαμηλές θερμοκρασίες, τα δίκτυα πάγωσαν, οι συγκοινωνίες κατέρρευσαν. Είναι αυταπόδεικτο ότι η πόλη βρέθηκε απροετοίμαστη. «Δεν απεκδύομαι των ευθυνών μου, αλλά αυτά τα πράγματα συμβαίνουν μία φορά στα 50 χρόνια» επανέλαβε ο δήμαρχος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδας σε νέα συνέντευξή του, το πρωί της Τετάρτης, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Και παραδέχτηκε ότι οι παγωμένες αλατιέρες της Θεσσαλονίκης θα γίνουν το «ανέκδοτο της χρονιάς».
Αργότερα ο ίδιος δήλωσε ότι θα προχωρήσει στη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) για να διαπιστωθεί εάν ο μηχανισμός του δήμου αντέδρασε σωστά στη διαχείριση της κακοκαιρίας ή αν υπήρχε δυνατότητα πρόβλεψης των προβλημάτων που ανέκυψαν. «Δεν ρίχνω το βάρος σε κανέναν άλλον, ο δήμαρχος είναι υπεύθυνος για ό,τι συμβαίνει στην πόλη. Αλλά να έχουμε όλοι μία εικόνα του τι πραγματικά συμβαίνει», είπε ο κ. Μπουτάρης.
Τα προβλήματα στο «Μακεδονία»
Σειρά προβλημάτων προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία και στις πτήσεις, αφού αρκετά αεροσκάφη δεν κατάφεραν να προσγειωθούν στα αεροδρόμια προορισμού τους.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης όπου, λόγω της της χιονόπτωσης, της χαμηλής ορατότητας και των ανέμων, κάποιες πτήσεις εκτρέπονταν την Τρίτη προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ).
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΔΑΑ, μέχρι αργά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας οι πτήσεις Eurowings από Ντίσελντορφ για Θεσσαλονίκη προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Επίσης, στην Αθήνα προσγειώθηκαν, τελικά, η πτήση της Transavia από Αμστερνταμ, η πτήση της Germanwings από Στουτγάρδη καθώς και δυο πτήσεις της Aegean από Λάρνακα και Μόναχο. Επίσης, ακυρώθηκαν οι πτήσεις της Ryanair από Αθήνα για Θεσσαλονίκη. Προβλήματα, όμως, παρουσιάστηκαν και σε περιφερειακά αεροδρόμια, με αποτέλεσμα πολλές πτήσεις προς αυτά να ακυρωθούν. Δεν πραγματοποιήθηκαν οι πτήσεις της ΟΑ από Αθήνα προς Γιάννενα, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Ικαρία, Μυτιλήνη και της Aegean από Αθήνα προς Σμύρνη.
Οι αεροπορικές εταιρείες προσπαθούσαν να προωθήσουν το συντομότερο δυνατόν τους επιβάτες προς τους προορισμούς τους με επόμενες πτήσεις, ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις που αναλαμβάνουν τα έξοδα διαμονής τους, έως ότου αναχωρήσουν.
Μόνο τα 130 από τα 480 λεωφορεία του ΟΑΣΘ την Τετάρτη
Νέα ταλαιπωρία ανέμενε και την Τετάρτη το επιβατικό κοινό της Θεσσαλονίκης, καθώς λόγω της κακοκαιρίας θα έμπαινε σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και θα κυκλοφορούσαν μόνο 130 από τα 480 με 500 αστικά λεωφορεία.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι για τα λεωφορεία που θα κυκλοφορούσαν είχε ληφθεί μέριμνα για να επιλυθούν τα τεχνικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο υδραυλικό σύστημα στις πόρτες, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.
Κανονικά θα λειτουργούσαν την Τετάρτη τα σχολεία στον Δήμο Αθηναίων
Κανονικά θα λειτουργούσαν την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στον δήμο Αθηναίων. Ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε, τρία συγκροτήματα δεν θα λειτουργούσαν, λόγω ειδικών προβλημάτων. Πρόκειται για:
– Το 14ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, στην οδό Σίνα 70. Το υδραυλικό και ηλεκτρικό σύστημα υπέστησαν σοβαρή ζημιά, λόγω του παγετού, με αποτέλεσμα να βρίσκεται εκτός λειτουργίας η κεντρική θέρμανση.
– Το 120ο και 38ο Δημοτικά Σχολεία Αθηνών, στην οδό Κοκκερέλ 14 στην Άνω Κυψέλη, λόγω ολισθηρότητας του κατηφορικού δρόμου, των προαυλίων και των κλιμακοστασίων.
– Το 24ο Γυμνάσιο και το 24ο Λύκειο Αθηνών, στην οδό Σούκα 3 στο Πολύγωνο, για τους ίδιους λόγους επικινδυνότητας για μαθητές και καθηγητές.