Τα κριλ είναι μικροσκοπικοί θαλάσσιοι οργανισμοί που μοιάζουν με γαρίδες και συγκεντρώνονται σε τεράστιους αριθμούς στις θάλασσες και κυρίως στους ωκεανούς – τόσο στην επιφάνεια όσο και σε βάθη που φτάνουν τα δύο χιλιάδες μέτρα. Αποτελούν ζωτικό κομμάτι της διατροφικής αλυσίδας αφού με αυτά τρέφονται οι φάλαινες, κυρίως οι μπλε, αλλά και διάφορα είδη ψαριών και πτηνών.
Ομάδα ερευνητών στην Αυστραλία, με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature Communications», επισημαίνει ότι τα κριλ, όταν έρχονται σε επαφή με μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικής ύλης αρχίζουν να τα τρώνε, χωρίς μάλιστα να παθαίνουν κάτι αφού όπως φαίνεται μπορούν να τα χωνεύουν. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα στο εργαστήριο με το είδος κριλ Euphausia superba που ζει στις περιοχές της Ανταρκτικής.
Ενα βίντεο για την έρευνα με τα κριλ που τρώνε πλαστικές ύλες:
Τα συγκεκριμένα κριλ κατανάλωναν χωρίς προβλήματα τα μικροπλαστικά και οι ερευνητές εκτιμούν ότι τους είναι πιο εύκολο να τα χωνέψουν επειδή η υπεριώδης ακτινοβολία έχει ήδη προκαλέσει αποσύνθεση σε αυτά. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι αποδείχτηκε πως τα κριλ χωνεύουν τα πλαστικά που τρώνε, κάτι που σημαίνει πως όταν στην συνέχεια τα κριλ καταλήξουν στο στομάχι ψαριών και πτηνών, δεν θα τα μολύνουν με πλαστική ύλη.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian, στα πειράματα διαπιστώθηκε πως όταν ένα κριλ έπεφτε πάνω σε ένα πλαστικό αντικείμενο, μικρότερο των 5 χιλιοστών κατά μέσο όρο, κατανάλωνε το 78% από αυτό ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις κατανάλωνε το 94%. Οι ερευνητές έσπευσαν να σημειώσουν ότι το εύρημά τους δεν σημαίνει ότι τα κριλ μπορούν να δώσουν λύση στο συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα της μόλυνσης των θαλασσών από πλαστικά αντικείμενα αλλά προσφέρουν στοιχεία για το πώς αλληλεπιδρούν τα πολύ μικρά κομμάτια πλαστικών με το περιβάλλον και έτσι να αναπτυχθούν κάποιες νέες μέθοδοι εξουδετέρωσης τους.