Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι θα κλείσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια θηλέων στο Αφγανιστάν, μόλις λίγες ώρες αφότου αυτά επαναλειτούργησαν, επιβεβαίωσε αξιωματούχος του ισλαμιστικού κινήματος.
«Ναι, είναι αλήθεια», δήλωσε ο Ιναμουλάχ Σαμανγκάνι εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ζητήθηκε από τα κορίτσια να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Μια ομάδα του AFP τραβούσε βίντεο σήμερα το πρωί το μάθημα σε λύκειο θηλέων της Καμπούλ, όταν ένας καθηγητής μπήκε στην τάξη και ζήτησε από τα κορίτσια να επιστρέψουν σπίτι τους.
Οπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα κορίτσια, που είχαν χαρεί ιδιαίτερα για την επιστροφή τους στο σχολείο για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, μάζεψαν τα πράγματά τους και έφυγαν από τις τάξεις τους κλαίγοντας.
Η διεθνής κοινότητα έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η διασφάλιση του δικαιώματος των κοριτσιών στην εκπαίδευση αποτελεί βασική προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις για την παροχή βοήθειας στο Αφγανιστάν και την αναγνώριση του καθεστώτος των Ταλιμπάν, οι οποίοι επέστρεψαν στην εξουσία μετά την εμφατική κατάληψη της πρωτεύουσας Καμπούλ τον περασμένο Αύγουστο.
Η ειδική εκπρόσωπος του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν Ντέμπορα Λάιονς χαρακτήρισε «ανησυχητικές» τις πληροφορίες για το κλείσιμο των σχολείων θηλέων.
Το υπουργείο Παιδείας του Αφγανιστάν είχε ανακοινώσει νωρίτερα την Τετάρτη θα ξεκινούσαν και πάλι τα μαθήματα στα σχολεία θηλέων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με εξαίρεση όσα βρίσκονται στην Κανταχάρ, προπύργιο των Ταλιμπάν, όπου θα ξεκινούσαν τον επόμενο μήνα.
«Δεν θα επαναλειτουργήσουμε τα σχολεία για να ικανοποιήσουμε τη διεθνή κοινότητα ούτε για να κερδίσουμε την αναγνώριση», είχε τονίσει ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Αζίζ Αχμάντ Ραγιάν. «Θα το κάνουμε στο πλαίσιο της ευθύνης μας να προσφέρουμε εκπαίδευση και εκπαιδευτικές δομές στους μαθητές μας», είχε προσθέσει.
Οι Ταλιμπάν είχαν επισημάνει ότι χρειάζονται χρόνο προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα κορίτσια ηλικίας 12 με 19 ετών θα φοιτούν σε σχολεία χωριστά από τα αγόρια και ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα λειτουργούν «με βάση τις ισλαμικές αρχές».
Πριν την αιφνιδιαστική ανακοίνωση των Ταλιμπάν, τα κορίτσια στο Αφγανιστάν δήλωναν «χαρούμενα» που θα μπορούσαν να επιστρέψουν στις τάξεις τους.
Περίπου στις 07:00 (τοπική ώρα, 04:30 ώρα Ελλάδας) πολλές εκατοντάδες μαθήτριες εμφανίστηκαν στο λύκειο θηλέων Ζαργκόνα, ένα από τα μεγαλύτερα στην Καμπούλ.
Ντυμένες με αμπάγια (ένα μακρύ ένδυμα που καλύπτει όλο το σώμα), μαύρες ή πολύχρωμες, ή μακριά παλτό και ένα μαντίλι στο κεφάλι, αλλά και μάσκα προστασίας οι έφηβες περνούσαν τη μεγάλη, μπλε πύλη του σχολείου.
«Οταν έφτασα, είδα ανοικτή την πύλη του σχολείου και όλες τις μαθήτριες να έρχονται και χάρηκα πολύ», δήλωσε η Σαντάφ, μια 16χρονη μαθήτρια.
«Πιστεύαμε ότι δεν θα μπορούσαμε να προοδεύσουμε. Αυτούς τους οκτώ μήνες μέναμε στο σπίτι και προσπαθούσαμε να διαβάσουμε τα βιβλία μας», πρόσθεσε η κοπέλα που θέλει να γίνει γιατρός.
Από το πρωί είχαν ανοίξει τα σχολεία και σε άλλες επαρχίες, όπως η Πανσίρ, η Κουντούζ και η Χεράτ, προτού ξανακλείσουν.
«Πέρυσι όλοι οι μαθητές είχαν επηρεαστεί ψυχολογικά, δεν θέλαμε πραγματικά να ξανασυμβεί αυτό», σχολίασε ένα κορίτσι.
Οι μαθήτριες του δημοτικού είχαν επιστρέψει στις τάξεις τους δύο μήνες αφού οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία, ενώ τα αγόρια πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο.
Ωστόσο λόγω της φτώχειας και των συγκρούσεων στο Αφγανιστάν, οι μαθητές συχνά χάνουν μεγάλο μέρος της σχολικής χρονιάς, με κάποιους να τελειώνουν το σχολείο γύρω στα 20.
Στη διάρκεια των επτά μηνών που βρίσκονται στην εξουσία οι ισλαμιστές έχουν επιβάλει πολλούς περιορισμούς στις γυναίκες: τις έχουν αποκλείσει από πολλές θέσεις στον δημόσιο τομέα, ελέγχουν τον τρόπο που ντύνονται, τους απαγορεύουν να ταξιδεύουν μόνες εκτός του τόπου διαμονής τους.
Οι ισλαμιστές έχουν επίσης συλλάβει και κρατούν πολλές ακτιβίστριες οι οποίες διαδήλωσαν υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.