Το αφιέρωμα των Sunday Times στον Ευάγγελο Μυτιληναίο στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας | thetimes.com
Επικαιρότητα

Οι Sunday Times «καλωσορίζουν» τη Metlen και τον Ευάγγελο Μυτιληναίο στο Σίτι του Λονδίνου

Καθώς η μεγαλύτερη ελληνική ενεργειακή εταιρεία προετοιμάζεται για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, η ιστορικότερη βρετανική εφημερίδα επιχειρεί μια ακτινογραφία της επιχείρησης και του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της, περιγράφοντας μεταξύ άλλων και το παρασκήνιο πίσω από τη μετονομασία από Mytilineos σε Metlen
Protagon Team

Δεν συμβαίνει συχνά, οι Sunday Times, μια από τα ιστορικότερες βρετανικές εφημερίδες και ως εκ τούτου ένα παγκόσμιο σύμβολο των μέσων ενημέρωσης, να φιλοτεχνούν το προφίλ ενός έλληνα επιχειρηματία – τουναντίον είναι εξαιρετικά σπάνιο. Αυτό συνέβη, όμως, στην περίπτωση του Ευάγγελου Μυτιληναίου, καθώς η εταιρεία του, η Metlen, βρίσκεται στην τελική ευθεία για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

«Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος της Metlen έχει μετατρέψει την παλιά του οικογενειακή επιχείρηση στην Αθήνα σε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας και μετάλλων και το Σίτι είναι η επόμενη πρόκληση», γράφουν στο φύλλο της 11ης Αυγούστου οι Sunday Times, οι οποίοι επιχειρούν μια ακτινογραφία της μεγαλύτερης ελληνικής ενεργειακής εταιρείας, παρουσιάζουν την ιστορία της και κάνουν το προφίλ του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της, τον οποίο περιγράφουν ως «μεγιστάνα των εξορύξεων», που φέρνει την «αυτοκρατορία του των 4,7 δισ. στερλινών στο Λονδίνο».

Το εκτενές αφιέρωμα ξεκινά με το παρασκήνιο της απόφασης για ένταξη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, που ήταν και η αιτία για την αλλαγή ονόματος του ομίλου από Mytilineos σε Metlen.

Οι Sunday Times περιγράφουν τη χαρακτηριστική σκηνή:

«Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μπορούσε να διαισθανθεί ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Ο έλληνας μεγιστάνας της ενέργειας και των μετάλλων είχε συγκεντρώσει μια ομάδα 25 επενδυτικών τραπεζιτών για να τον συμβουλεύσουν σχετικά με την εισαγωγή του ομώνυμου ομίλου της οικογένειάς του, της Mytilineos Holdings, στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Αλλά στο τέλος της συνάντησης, οι χρηματοδότες έδειχναν διστακτικοί.

“Κύριε πρόεδρε, μπορούμε να πάμε επάνω και να συζητήσουμε για ένα πιο προσωπικό θέμα;” ρώτησε ένας από αυτούς νευρικά. “Προσωπικό θέμα; Με τραπεζίτες επενδύσεων;” αναρωτήθηκε χαμογελώντας ο Μυτιληναίος. Ανέβηκαν αμήχανα στο όμορφο προσωπικό του γραφείο – ένας τεράστιος ανοικτός χώρος με γλυπτά, τηλεοπτικές οθόνες που αναβόσβηναν και μια ιδιωτική βεράντα σκεπασμένη από ροδιές, με θέα τα επιβλητικά αθηναϊκά βουνά. Δίπλα σε ένα γυαλισμένο δρύινο τραπέζι, ένας τραπεζίτης είπε: “Έχετε ένα σπουδαίο όνομα. Και ξέρουμε ότι στην Ελλάδα είναι ένα πολύ διάσημο όνομα, πολύ παραδοσιακό, αλλά αυτό το όνομα στα αγγλικά είναι πολύ δύσκολο στην προφορά – δεν μπορείτε να γίνετε εταιρεία του FTSE 100 με αυτό το όνομα. Ο κόσμος θα δυσκολευτεί να πει στους χρηματιστές του τι μετοχή θέλει να αγοράσει”.

»Ο Μυτιληναίος ήξερε ότι οι τραπεζίτες είχαν δίκιο. Έτσι, τον Ιούνιο, αποφάσισε απρόθυμα να αλλάξει το όνομα της οικογενειακής επιχείρησης σε Metlen, ένα αρκτικόλεξο των λέξεων μέταλλο και ενέργεια. Ωστόσο, οι παλιές συνήθειες δύσκολα πεθαίνουν: Καθ’ όλη τη διάρκεια της ωριαίας συνέντευξής μας, ο Μυτιληναίος αναφέρεται λανθασμένα στην εταιρεία ως “Melten”, και οι επαγγελματικές του κάρτες εξακολουθούν να έχουν αποτυπωμένο το παλιό της όνομα. “Πρέπει να τις αλλάξω, υποθέτω”, χαμογελάει.

»Η πρόκληση του ενδιαφέροντος των επενδυτών του Ηνωμένου Βασιλείου – συνεχίζουν οι Sunday Times-βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων του Μυτιληναίου, καθώς προσπαθεί να επιτύχει μια από τις μεγαλύτερες δημόσιες εγγραφές στην αγορά του Λονδίνου τα τελευταία χρόνια. Η εισηγμένη στην Αθήνα Metlen Energy & Metals είναι η μεγαλύτερη γηγενής εταιρεία στην Ελλάδα και παράγει περίπου 6,35 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, κυρίως από την κατασκευή ενεργειακών υποδομών, όπως ηλιακά και αιολικά πάρκα, και την εξόρυξη αλουμινίου. Η επανεγγραφή θα ήταν επίσης μια ώθηση για τον FTSE».

Σε άλλο σημείο του αφιερώματος, οι Sunday Times σημειώνουν την πρόκληση που αποτελεί για την εταιρεία του κ. Μυτιληναίου η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου:

«Η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου μπορεί να είναι μια μεγάλη πρόκληση, αλλά η Metlen και το αφεντικό της έχουν περάσει δοκιμασίες και στο παρελθόν. Η τιμή της μετοχής της εταιρείας κατέρρευσε στον απόηχο της κρίσης δημόσιου χρέους στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, όταν οι διεθνείς επενδυτές απέσυραν τα χρήματά τους από τις ελληνικές μετοχές. “Το περίμενα”, λέει ο Μυτιληναίος και προσθέτει: “Τότε, ήμουν ήδη έμπειρος στις επιχειρήσεις και τα οικονομικά για να καταλάβω ότι (οι πολιτικοί) έλεγαν ανοησίες”.

»Βέβαια, η εταιρεία αποφάσισε να κάνει στροφή επεκτεινόμενη διεθνώς. “Αρχίσαμε να εξάγουμε το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων μας, επειδή στην Ελλάδα οι άνθρωποι δεν είχαν χρήματα για να πληρώσουν. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Και κάθε μέρα, δεν ήξερες τι θα έφερνε η επόμενη μέρα. Αυτή ήταν ίσως μια από τις πιο δύσκολες επιχειρηματικές περιόδους της ζωής μου”, τόνισε ο ίδιος.

»Πάντως», γράφουν οι Sunday Times, «η δοκιμασία αυτή κάνει την προοπτική της επανεγγραφής στο χρηματιστήριο να φαίνεται απλή σε σύγκριση, και ο διευθύνων σύμβουλος της Metlen είναι αδιάφορος για το όλο θέμα. “Βρίσκομαι στο Λονδίνο δέκα φορές τον χρόνο. Τώρα θα είμαι 15 ή θα μείνω περισσότερο. Έτσι και αλλιώς είμαι στο σπίτι μου στο Λονδίνο”, λέει χαρακτηριστικά. Αλλά το πιο δύσκολο μέρος της όλης διαδικασίας ήταν να ξηλωθεί το όνομα της οικογένειας από το κατάστημα. Για πρώτη φορά, ο Μυτιληναίος συγκινείται και δακρυσμένος αναφέρει: “Μιλώντας συναισθηματικά, το πιο σημαντικό θέμα στην άσκηση επαναφοράς στο χρηματιστήριο, με μεγάλη διαφορά, ήταν η αλλαγή του ονόματος. Αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι, επειδή πρόκειται για ένα παλιό όνομα. Φρόντισα να διατηρήσω το όνομα ανέπαφο όπως το βρήκα, ώστε να μπορώ να το δώσω στα παιδιά μου”».