Καθώς η ηγεσία του ισραηλινού στρατού διά του Ντάνιελ Χαγκάρι παραδέχθηκε ανοιχτά και δημοσίως ότι η Χαμάς δεν θα υποστεί ποτέ την «ολοκληρωτική ήττα» που ονειρεύεται ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και όλοι οι εβραίοι έποικοι στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη (η εκλογική πελατεία του νυν πρωθυπουργού), αποδεικνύεται ότι οι «βολές» των ισραηλινών στρατιωτικών είναι εξακολουθητικές και στοχεύουν την ισραηλινή κυβέρνηση, που δεν έχει κανένα σχέδιο για τη «μετά τη Χαμάς εποχή» – αν και εφόσον, δηλαδή, μπορεί να υπάρξει τέτοια.
Με σαφή τρόπο οι στρατιωτικοί λένε στον «Μπίμπι» ότι ναι μεν η Χαμάς έπαψε να είναι οργανωμένος στρατός εξαιτίας των πληγμάτων που υπέστη, όμως έχει μετατραπεί σε μικρές ομάδες που δρουν με αντάρτικο τρόπο σε τοπικό επίπεδο. Και δεν του έκρυψαν το χειρότερο: ότι παρά την εξόντωση 12 διοικητών ταγμάτων από συνολικά 24 –οι οποίοι αντικαταστάθηκαν, βέβαια, αλλά «από λιγότερο ικανούς»–, οι δύο ηγέτες της παλαιστινιακής οργάνωσης, οι Γιαχία Σινουάρ και Μοχάμεντ Ντέιφ, εξακολουθούν να ζουν και να είναι ασφαλείς.
Υστερα από οκτώ μήνες πολέμου οι «αντάρτικες ομάδες της Χαμάς» δεν διασυνδέονται μεταξύ τους, όπως πρώτα, επί ενιαίου χαμασίτικου στρατού, ωστόσο ελέγχουν τις περιοχές δράσης τους. Οσο για το κυνηγητό των δύο ηγετών, ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε ότι «σε κανένα στάδιο του πολέμου» δεν γνώριζε την ακριβή θέση των Σινουάρ και Ντέιφ.
Σε αυτά τα δεδομένα ας προστεθούν και οι αναφορές των ισραηλινών στρατιωτικών στο οπλοστάσιο της Χαμάς: «Δεν έχει καταστραφεί. Η Χαμάς διαθέτει ακόμη μερικές εκατοντάδες ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς, κινητές βάσεις εκτόξευσης των 10 ρουκετών, κρυμμένες στη Χαν Γιουνίς και στη Ράφα. Στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας υπάρχουν μόνο ρουκέτες μικρού βεληνεκούς».
Σε ό,τι αφορά τις σήραγγες, ο ισραηλινός στρατός θεωρεί ότι το υπόγειο δίκτυό τους έχει μήκος περίπου 500 χιλιόμετρα και ανακοίνωσε ότι έχει εξουδετερώσει 25 άτομα που τις χρησιμοποιούσαν για λαθρεμπόριο μεταξύ της Ράφα και της Αιγύπτου. Τις απώλειες της Χαμάς τις υπολογίζει σε 14.000 στρατιώτες, από 30.000 συνολικά. Οι 16.000 που επέζησαν ενδέχεται να είναι «προσωρινά άοπλοι», ανακατεμένοι με τους αμάχους των προσφυγικών καταυλισμών, όμως πολλοί από αυτούς «ανά πάσα στιγμή μπορούν να πάρουν τα όπλα και να επιστρέψουν στη μάχη».
Η Corriere della Sera στάθηκε στη δήλωση Χαγκάρι και έγραψε επί λέξει ότι «ο στρατός αποκήρυξε τον Νετανιάχου», εννοώντας ότι ο ισραηλινός στρατός δεν συμμερίζεται τη «γραμμή» του περί «ολοκληρωτικής εξόντωσης» της Χαμάς, διότι βλέπει στο πεδίο την πραγματικότητα. «Η Χαμάς είναι ιδεολογία. Και μια ιδεολογία δεν μπορούμε να την εξαλείψουμε. Το να λέμε ότι θα εξαφανίσουμε τη Χαμάς είναι σαν να ρίχνουμε στάχτη στα μάτια των ανθρώπων», είπε απερίφραστα ο Χαγκάρι και οι Ιταλοί σχολίασαν ότι οι στρατιωτικοί συνιστούν αντίθεση με τις επίσημες εκδοχές της κυβέρνησης.
«Δεν είναι εύκολο για τον Νετανιάχου να αντικρούσει τον Χαγκάρι, στρατιωτικό που έκανε λαμπρή καριέρα πολεμώντας σε δύο συγκρούσεις στον Λίβανο, σε πέντε συγκρούσεις στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη, που κατέστρεψε σήραγγες της Χεζμπολάχ και, πολύ απλά, ξέρει τι λέει. Είναι πραγματιστής και ξεκαθάρισε ότι το έργο του στρατού έχει σχεδόν τελειώσει». Ομως ο Νετανιάχου δεν τον ακούει. Επιμένει στον «ολοκληρωτισμό» του και ζητάει με ιταμό τρόπο βοήθεια από τις ΗΠΑ – στην ουσία τις καταγγέλλει και εξοργίζει τον Λευκό Οίκο, ο οποίος για να αμυνθεί επαναλαμβάνει το κλισέ «καμία άλλη χώρα δεν κάνει περισσότερα από τις ΗΠΑ για να βοηθήσει το Ισραήλ».
Οι Ιταλοί σχολίασαν και το ζήτημα των ομήρων. Ως γνωστόν, ο Νετανιάχου θέτει την επιστροφή τους ως προϋπόθεση της όποιας εξέλιξης – στο πεδίο του πολέμου πρώτα και κατόπιν στην πολιτική. Ομως οι υπολογισμοί διεθνών μέσων, όπως η Wall Street Journal, δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες: «Οι ζωντανοί δεν θα είναι περισσότεροι από 50 άτομα, οι υπόλοιποι θα επιστραφούν ως πτώματα, μόνο και μόνο για να ταφούν στο Ισραήλ». Ταυτόχρονα, η κατάσταση στη Γάζα είναι τραγική: «Στα νοσοκομεία η αποφορά είναι αφόρητη, οι υπόνομοι χύνονται δίπλα στις σκηνές, δεν υπάρχει πόσιμο νερό και οι ασθένειες θερίζουν μαζί με τις βόμβες».