Οι ανθρώπινες προτιμήσεις για ένα φιλικό πρόσωπο μπορεί να έχουν οδηγήσει στην εξέλιξη του χρώματος των ματιών του σκύλου, αναφέρει σε μελέτη της ερευνητική ομάδα στην Ιαπωνία.
Τα ευρήματα και οι διαφόρων ειδών μελέτες που έχουν γίνει δεν έχουν καταλήξει στο πώς, πού και πότε έγινε η εξημέρωση του σκύλου. Το χρονικό σημείο της εκτείνεται από 15.000 έως 50.000 έτη, ενώ οι περισσότερες μελέτες συγκλίνουν στο ότι οι σκύλοι κατάγονται από τον γκρίζο λύκο.
Πρόσφατες μελέτες έχουν υποδείξει ότι διάφορα μορφολογικά χαρακτηριστικά των σκύλων αλλά και κάποιες συμπεριφορές τους αναπτύχθηκαν εξελικτικά ώστε να είναι αρεστοί ή να προκαλούν τη συμπάθεια του ανθρώπου προς αυτούς και να τους φροντίζει. Με απλά λόγια, οι μελέτες αυτές λένε ότι οι άνθρωποι επέλεξαν, συνειδητά ή όχι, συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στους σκύλους τους.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian, η νέα μελέτη αποφαίνεται ότι τα σκουρόχρωμα μάτια είναι πιο κοινά σε εξημερωμένα σκυλιά παρά στους άγριους συγγενείς τους, και ότι οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τα σκυλιά με σκούρα μάτια ως πιο φιλικά.
«Υποθέτω πως οι πιο ανοιχτόχρωμες ίριδες έχουν κάποιο εξελικτικό πλεονέκτημα για τους λύκους, αλλά η διαδικασίας της εξημέρωσης οδήγησε στην απώλεια αυτού του επιλεκτικού γνωρίσματος και στην εμφάνιση πιο σκούρων ματιών στους πρωτόγονους σκύλους» αναφέρει ο Ακιτσίγκου Κόνο από το Πανεπιστήμιο Επιστημών Teikyo, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Εκτιμά ότι οι άνθρωποι, έστω και ασυνείδητα, προτιμούσαν τα σκουρόχρωμα μάτια, ευνοώντας έτσι την παρουσία αυτής της απόχρωσης στη διαδικασία εξημέρωσης των σκύλων.
Το πείραμα
Οι ερευνητές συνέκριναν το χρώμα της ίριδας σε 22 εικόνες γκρίζων λύκων διαφορετικών χρωμάτων τριχώματος και από διαφορετικές τοποθεσίες με εικόνες 81 κατοικίδιων σκύλων. Διαπίστωσαν ότι οι τελευταίοι έτειναν να έχουν πιο σκούρο και πιο κοκκινωπό χρώμα ματιών.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές δημιούργησαν 12 ζεύγη εικόνων, με τη μία εικόνα από κάθε ζευγάρι να δείχνει έναν οικόσιτο σκύλο με ανοιχτόχρωμα μάτια και την άλλη να δείχνει τον ίδιο σκύλο με σκούρα μάτια. Μια επιλογή από αυτά τα ζευγάρια παρουσιάστηκε σε 76 άτομα που κλήθηκαν να βαθμολογήσουν τους σκύλους για διάφορα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, καθώς και να δηλώσουν πόσο θα ήθελαν να αλληλεπιδράσουν με τον σκύλο και να τον κρατήσουν.
Διαπιστώθηκε ότι τα σκυλιά με σκούρα μάτια βαθμολογήθηκαν υψηλότερα ως προς τη φιλικότητά τους από εκείνα με ανοιχτόχρωμα μάτια, ενώ τα πρώτα θεωρήθηκαν επίσης πιο κοινωνικά και εξαρτημένα και λιγότερο επιθετικά, έξυπνα και ώριμα. Παρόμοια αποτελέσματα προέκυψαν όταν η έρευνα επαναλήφθηκε με άλλους 66 συμμετέχοντες.
«Υποθέτουμε ότι μια σκούρα ίριδα καθιστά πιο δύσκολη τη διάκριση του μεγέθους της κόρης, προκαλώντας έτσι την ψευδαίσθηση μιας μεγάλης κόρης, η οποία σχετίζεται με την ανθρώπιν αντίληψη ότι πρόκειται για βρεφικό χαρακτηριστικό» λέει ο Κόνο.
Οι ερευνητές προσθέτουν ότι η συσχέτιση των σκούρων ματιών με την ανωριμότητα θα μπορούσε να επηρεάσει τους ανθρώπους να προστατεύουν και να φροντίζουν τους σκύλους – αν και η μελέτη διαπίστωσε ότι το χρώμα των ματιών δεν σχετίζεται άμεσα με το αν οι συμμετέχοντες ήθελαν να αλληλεπιδράσουν με τον σκύλο.
«Συνολικά, οι σκύλοι με σκούρα μάτια μπορεί να έχουν εξελίξει το χαρακτηριστικό αυτό σε μεγάλο βαθμό, ως μέσο για να στέλνουν μη απειλητικό σήμα στους ανθρώπους» συνοψίζουν οι ερευνητές.