Ένας οπαδός της Εθνικής Σκωτίας στο «Allianz Arena» - έμεινε μόνος ώρα μετά τη λήξη του αγώνα, όπου πανηγύρισε το μοναδικό γκολ της ομάδας του σαν να ήταν νίκη | EPA/MARTIN DIVISEK
Επικαιρότητα

Οι Σκωτσέζοι δεν χάνουν… ποτέ

Η «πεντάρα» (5-1) από τη Γερμανία στην πρεμιέρα του Euro ήταν η πιο βαριά ήττα της Σκωτίας σε μεγάλη διοργάνωση εδώ και 70 χρόνια. Κι όμως, οι οπαδοί της πανηγύρισαν το «γκολ της τιμής» σαν να κέρδισαν το τρόπαιο. Τα όνειρά τους, ποτέ δεν βγήκαν αληθινά. Εκείνοι, όμως, έχουν πάντα ένα λόγο να χαίρονται: την αγάπη τους για το ποδόσφαιρο
Sportscaster

Η τέταρτη φορά της Σκωτίας σε Euro (και δεύτερη διαδοχική) δεν άρχισε καλά. Στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, το βράδυ της Παρασκευής, η Γερμανία τη συνέτριψε με 5-1 γράφοντας μια σπάνια εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τις οικοδέσποινες των μεγάλων ποδοσφαιρικών διοργανώσεων να μη νικούν ή να δυσκολεύονται στο πρώτο τους παιχνίδι. Η Σκωτία ηττήθηκε πανηγυρικά. Οι Σκωτσέζοι, όμως, δεν χάνουν ποτέ.

Λίγα λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα στην «Αλιάντς Αρίνα» το σκορ ήταν 4-0 υπέρ των Γερμανών. Ο Αντι Ρόμπερστον, ο σούπερ-σταρ της εθνικής Σκωτίας, εκτέλεσε ένα φάουλ από τα αριστερά, η μπάλα έφτασε σε γερμανικό κεφάλι -του Αντόνιο Ρίντιγκερ- που προσπάθησε να αποκρούσει, και κατέληξε στο βάθος της εστίας του Νόιερ, προκαλώντας έκρηξη ενθουσιασμού στη βρετανική εξέδρα. Αν κάποιος άνοιξε την τηλεόρασή του εκείνη τη στιγμή, σίγουρα θα νόμισε ότι η Σκωτία προηγήθηκε στο σκορ. Ή, έστω, ότι ισοφάρισε.

Στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, που οι Γερμανοί πέτυχαν και πέμπτο τέρμα, οι Σκωτσέζοι ακόμη πανηγύριζαν το έκτο τους γκολ στα χρονικά της διοργάνωσης – ένα γκολ που δεν σήμαινε απολύτως τίποτα για την αγαπημένη τους ομάδα. Στην ουσία, γιόρταζαν τη συμμετοχή τους στη μεγάλη ποδοσφαιρική γιορτή. Αυτό έκαναν και στις τρεις προηγούμενες παρουσίες τους σε τελική φάση Euro (1992, 1996, 2020), αν και ποτέ δεν κατόρθωσαν κάτι περισσότερο από το να τερματίσουν τρίτοι στον όμιλό τους. Αυτό κάνουν πάντα και στα Παγκόσμια Κύπελλα, όπου κατέχουν το θλιβερό ρεκόρ των περισσότερων αποτυχημένων συμμετοχών.

Η αγάπη τους για το ποδόσφαιρο είναι παροιμιώδης. Το 2022 είχαν ταξιδέψει στο Κατάρ 40.000 Αργεντινοί, και ο αριθμός αυτός είχε προκαλέσει αίσθηση. Ο αντίστοιχος των Σκωτσέζων που ακολούθησαν την ομάδα τους στη Βαυαρία (πάνω από 150.000, σύμφωνα με βρετανικά media), είναι αδιανόητος. Ναι, οι αποστάσεις δεν συγκρίνονται. Αλλά η Αργεντινή ήταν ένα από τα γκραν φαβορί εκείνου του Μουντιάλ. Ενώ η Σκωτία έχει ελάχιστες πιθανότητες, ακόμη και να φτάσει στην επόμενη φάση.

Λίγο πριν από την έναρξη του Euro, η Μάριενπλατς και οι πεζόδρομοι γύρω από την κεντρική πλατεία του Μονάχου γέμισαν ασφυκτικά από Σκωτσέζους φιλάθλους που φορούσαν κιλτ -την παραδοσιακή τους φούστα-, οι οποίοι τραγουδούσαν και χόρευαν ασταμάτητα. Οι περισσότεροι δεν διέθεταν εισιτήριο για κάποιον από τους αγώνες της ομάδας τους, ούτε είχαν πού να μείνουν. Ηθελαν, απλώς, να μη λείψουν από το «πάρτι». Να συμπαρασταθούν στην ομάδα τους, έστω από μακριά. Να μοιραστούν με τους ομοϊδεάτες τους το όνειρο – ένα όνειρο που ποτέ δεν βγήκε αληθινό.

Δεν δημιούργησαν το παραμικρό πρόβλημα. Με μόνη εξαίρεση τον 25χρονο που προκάλεσε αυτοκινητικό ατύχημα (μετωπική σύγκρουση) σε περιφερειακό δρόμο κοντά στο αεροδρόμιο «Weeze», ο οποίος οδηγούσε στη λάθος πλευρά του δρόμου. Η δύναμη της συνήθειας… Ακόμη και όταν κάποιοι τους επιτέθηκαν με καρέκλες, οι Σκωτσέζοι δεν «απάντησαν». Και χθες βράδυ, μετά την «πεντάρα», που ήταν η πιο βαριά τους ήττα σε μεγάλη διοργάνωση εδώ και 70 χρόνια, κάθισαν φρόνιμοι και έπνιξαν τον πόνο τους στην μπίρα.

Την παραμονή του αγώνα εναντίον της Γερμανίας υποδέχθηκαν τον «ήρωά» τους: τον 20χρονο Κρεγκ Φέργκιουσον, που έφτασε στη Βαυαρία με τα πόδια. Ξεκίνησε από το «Χάμπντεν Πάρκ» της Γλασκώβης στις 4 Μαΐου και διένυσε πάνω από 1.600 χιλιόμετρα. «Ηταν το πιο δύσκολο πράγμα που έχω κάνει στη ζωή μου», είπε στην κάμερα του γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού ARD. Ο επόμενος σταθμός του είναι η Κολωνία, όπου την Τετάρτη η εθνική ομάδα της Σκωτίας θα αντιμετωπίσει την Ελβετία. Αλλά στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία θα πάει με το τρένο.