Ξαφνικά, τα νέα από τη Σαουδική Αραβία λένε ότι η τιμή του πετρελαίου θα πέσει | Shutterstock
Επικαιρότητα

Οι Σαουδάραβες και γιατί θα πέσουν οι τιμές του πετρελαίου

Το Ριάντ είναι έτοιμο, σύμφωνα με τους Financial Times, να εγκαταλείψει τον στόχο των 100 δολαρίων το βαρέλι για να ανακτήσει μερίδιο αγοράς. Σκοπεύει πια να αυξήσει την παραγωγή από τον Δεκέμβριο, πράγμα που θα οδηγήσει σε φθηνότερα καύσιμα και στη χώρα μας
Protagon Team

Η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τον ανεπίσημο στόχο που είχε θέσει, ήτοι να φτάσει η τιμή του αργού πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι. Οι Financial Times σημειώνουν, και αποτελεί είδηση με διεθνή αντίκτυπο, ότι το λεγόμενο «βενζινάδικο του πλανήτη» ετοιμάζεται να αυξήσει την παραγωγή. Αρα να στείλει τις τιμές προς τα κάτω για να κερδίσει μερίδιο αγοράς, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές. Η εξέλιξη αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε φθηνότερα καύσιμα και στη χώρα μας.

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο αλλά και ακόμη επτά μέλη του καρτέλ των παραγωγών πετρελαίου ΟΠΕΚ+ αναμενόταν αντίθετα ότι θα ξεδίπλωναν τα προηγούμενα σχέδιά τους για περικοπές της παραγωγής από τις αρχές Οκτωβρίου.

Ωστόσο η καθυστέρηση που είχε αρχίσει να παρατηρείται πυροδότησε εικασίες για το αν ο ΟΠΕΚ+ θα ήταν τελικά σε θέση να αυξήσει την παραγωγή, με την τιμή του αργού τύπου Brent, του διεθνούς δείκτη αναφοράς, να πέφτει για λίγο κάτω από τα 70 δολάρια αυτόν τον μήνα και να διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021.

Επικαλούμενη αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας, η οικονομική εφημερίδα τονίζει ότι το βασίλειο ετοιμάζεται να αυξήσει την παραγωγή από την 1η Δεκεμβρίου, ακόμη και αν αυτό οδηγήσει σε μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλότερων τιμών. Η προοπτική να εγκαταλείψει το Ριάντ τον ανεπίσημο στόχο του να φτάσει το πετρέλαιο στα 100 δολάρια το βαρέλι έπληξε όπως είναι φυσικό την τιμή του Brent και τις μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών σήμερα Πέμπτη (26/9).

«Η αλλαγή του τρόπου σκέψης αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή πλεύσης για τη Σαουδική Αραβία, η οποία ηγήθηκε των άλλων μελών του ΟΠΕΚ+ στην επανειλημμένη μείωση της παραγωγής από τον Νοέμβριο του 2022 σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν ψηλά οι τιμές. Η τιμή του Brent έφτασε κατά μέσο όρο τα 99 δολάρια το βαρέλι το 2022, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών, καθώς οι επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναστάτωσαν τις αγορές. Εκτοτε ωστόσο έχει υποχωρήσει» γράφουν οι Financial Times.

Tο αργό τύπου Brent σημείωνε πτώση 2% στα 71,99 δολάρια την Πέμπτη (26/9), ενώ το West Texas Intermediate, ο αμερικανικός δείκτης αναφοράς, υποχώρησε 2% στα 68,28 δολάρια. Οι εξελίξεις έπληξαν τις τιμές των μετοχών των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών της Ευρώπης, με την BP να υποχωρεί κατά 3,6%, τη Shell κατά 3,2% και την TotalEnergies κατά 3,1%.

Το Brent έχει διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 73 δολάρια το βαρέλι μέχρι στιγμής τον Σεπτέμβριο, παρότι ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα υπάρχει κίνδυνος να κλιμακωθεί ,με την αναμενόμενη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Σαουδική Αραβία χρειάζεται μια τιμή πετρελαίου κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της, καθώς ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιδιώκει να χρηματοδοτήσει μια σειρά μεγαλεπήβολων έργων που βρίσκονται στο επίκεντρο ενός φιλόδοξου προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, το βασίλειο έχει αποφασίσει ότι δεν είναι διατεθειμένο να συνεχίσει να παραχωρεί μερίδιο αγοράς σε άλλους παραγωγούς, ανέφεραν πηγές του καθεστώτος στους Financial Times. Πιστεύει επίσης, είπαν οι ίδιοι άνθρωποι, ότι έχει αρκετές εναλλακτικές επιλογές χρηματοδότησης για να αντέξει μια περίοδο χαμηλότερων τιμών, όπως η αξιοποίηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων ή η έκδοση κρατικού χρέους.

Πριν από μια δεκαετία, η Σαουδική Αραβία έθεσε τέλος στην εποχή του πετρελαίου των 100 δολαρίων το βαρέλι, αυξάνοντας την παραγωγή. Οι τιμές έπεσαν το 2014, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την ταχεία εμφάνιση της αμερικανικής σχιστολιθικής βιομηχανίας.

Πιο πρόσφατα, υπό τον υπουργό ενέργειας, πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, το βασίλειο προσπάθησε να μεγιστοποιήσει τα έσοδά του, μειώνοντας την παραγωγή για να στηρίξει τις τιμές. Ωστόσο, όπως εξηγούν οι FT, η πολιτική αυτή έχει κατά καιρούς πυροδοτήσει εντάσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες προσπάθησαν και απέτυχαν να πείσουν το Ριάντ να αυξήσει την παραγωγή το 2022, όταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έστειλε τις τιμές στα ύψη.

Η Σαουδική Αραβία έχει θέσει σε εφαρμογή την πλειονότητα των περικοπών του ΟΠΕΚ+ μέχρι σήμερα, μειώνοντας τη δική της παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως τα τελευταία δύο χρόνια, παίρνοντας έτσι πάνω της πάνω από το ένα τρίτο των περικοπών των μελών του πετρελαϊκού καρτέλ.

Σύμφωνα με το σχέδιο για την έναρξη της άρσης των περικοπών (που είχαν αποφασιστεί αλλά εγκαταλείπονται), η Σαουδική Αραβία θα αυξήσει τη μηνιαία παραγωγή της από τον Δεκέμβριο, αυξάνοντας την παραγωγή της συνολικά κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως τον Δεκέμβριο του 2025.

Σύμφωνα με τους Finacial Times, κακό κλίμα επικρατεί στη Σαουδική Αραβία για το γεγονός ότι αρκετά μέλη του πετρελαϊκού καρτέλ, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ και του Καζακστάν, αγνόησαν εν μέρει τις περικοπές αντλώντας περισσότερο από τις αντίστοιχες ποσοστώσεις τους.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Χάιταμ αλ-Γκάις επισκέφθηκε και τις δύο χώρες τον Αύγουστο και απέσπασε δεσμεύσεις ότι θα προσαρμόσουν τα μελλοντικά σχέδια παραγωγής τους για να αντισταθμίσουν την υπερπροσφορά του παρελθόντος. Ομως η Σαουδική Αραβία, επιμένουν οι FT στο ρεπορτάζ τους, εξακολουθεί να ανησυχεί για τη συμμόρφωσή τους και θα μπορούσε να αποφασίσει να απεμπλακεί από τις δικές της περικοπές γρηγορότερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί, αν κάποια από τις δύο χώρες δεν τηρήσει τη γραμμή, πρόσθεσε αξιωματούχος της χώρας στην κορυφαία οικονομική εφημερίδα.