Βαν της γερμανικής αστυνομίας σταθμευμένο δίπλα στην βρετανική πρεσβεία στο Βερολίνο | EPA/CLEMENS BILAN
Επικαιρότητα

Οι Ρώσοι θυμήθηκαν τον Ψυχρό Πόλεμο και γέμισαν κατασκόπους το Βερολίνο

Μετά την πτώση του Τείχους, τη σκυτάλη της παγκόσμιας κατασκοπικής πρωτεύουσας είχε πάρει η Βιέννη, έδρα πολλών διεθνών οργανισμών, αλλά πλέον η Μόσχα έχει εστιάσει ξανά στη γερμανική πόλη
Protagon Team

Ο βρετανός εργαζόμενος στην πρεσβεία της χώρας του στο Βερολίνο, ο οποίος συνελήφθη πριν λίγες μέρες για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, επιβεβαίωσε τις προειδοποιήσεις των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών: η Μόσχα έχει επαναφέρει την κατασκοπευτική της δραστηριότητα στη Γερμανία στα επίπεδα του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Τόμας Χάλντεβανκ, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών εσωτερικού της Γερμανίας, είχε δηλώσει τον Ιούνιο ότι η Ρωσία προσπαθεί να εισχωρήσει σε όλους τους κύκλους λήψης πολιτικών αποφάσεων της χώρας και έχει αυξήσει σημαντικά την παρουσία της.

Το Βερολίνο ήταν η πρωτεύουσα των κατασκόπων διεθνώς, καθώς ήταν το μέτωπο του Ψυχρού Πολέμου. Αμέτρητες ιστορίες, κατασκοπικά θρίλερ, και ανταλλαγές κατασκόπων στο περίφημο Τσεκπόιντ Τσάρλι έχουν διαδραματιστεί στα όριά του. Ολα αυτά μέχρι την πτώση του Τείχους, το 1989.

Τα τελευταία χρόνια πλέον, τη σκυτάλη της παγκόσμιας κατασκοπικής πρωτεύουσας είχε πάρει η Βιέννη, έδρα πολλών διεθνών οργανισμών.

Αλλά πλέον η Ρωσία έχει εστιάσει ξανά στο Βερολίνο, καθώς η Γερμανία είναι από τους σημαντικότερους εμπορικούς της εταίρους και ο πιο σημαντικός, πολιτικά, μέσα στην ΕΕ, γράφει η Telegraph.

Η σχέση των δύο πλευρών δεν είναι εύκολη, καθώς η Ανγκελα Μέρκελ στηρίζει τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας για την Κριμαία και εναντίον ρώσων αξιωματούχων για την μεγάλη ρωσική κυβερνοεπίθεση στην Μπούντεσταγκ το 2015, ενώ πρόσφερε καταφύγιο στον Αλεξέι Ναβάλνι όταν δηλητηριάστηκε από τους πράκτορες του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Παρόλα αυτά, η γερμανίδα καγκελάριος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Κρεμλίνο στις 20 Αυγούστου.

Ο βρετανός κατάσκοπος, ενεργός τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2020, συνελήφθη στο Πότσνταμ, λίγο έξω από το Βερολίνο, έπειτα από κοινή έρευνα των βρετανικών και γερμανικών αρχών.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Γερμανίας, αρμόδια για τις υποθέσεις κατασκοπείας, ανακοίνωσε ότι ο Ντέιβιντ Σ., φέρεται να «έδωσε σε εκπρόσωπο των ρωσικών υπηρεσιών Πληροφοριών», τουλάχιστον μία φορά, έγγραφο,  «το οποίο περιήλθε στην κατοχή του στο πλαίσιο των καθηκόντων του στην πρεσβεία».

Δεν φαίνεται πάντως πως έκανε σοβαρή ζημιά στους Βρετανούς ούτε στους Γερμανούς, καθώς δεν είχε πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες σημαντικής αξίας.

«Ο κατηγορούμενος έλαβε ένα ποσό μετρητών που δεν έχει διευκρινιστεί σε αντάλλαγμα για την παροχή πληροφοριών», επεσήμανε στην ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Κι όπως επισημαίνει η Telegraph, δεν είναι ο πρώτος, αλλά δεν θα είναι ούτε ο τελευταίος κατάσκοπος που συλλαμβάνεται στο Βερολίνο.