Κίνηση ματ! Ο ρωσικός στρατός εγκαθίσταται επισήμως στον Νίγηρα και επεκτείνει την επιρροή του Κρεμλίνου σε όλο το Σαχέλ, δημιουργώντας έναν γεωπολιτικό διάδρομο μεταξύ των βάσεων της Κυρηναϊκής (Ανατολική Λιβύη, Χαλίφα Χαφτάρ) με την καρδιά της Αφρικής. Η κύρια οδός μετανάστευσης προς την Ευρώπη μέσω Μεσογείου βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο του Πούτιν.
Με την παραπάνω πρόταση –που αποκαλύπτει ένα μείγμα δέους και τρόμου– περιέγραψε η Repubblica τα νέα δεδομένα στο συγκεκριμένο τμήμα της Μαύρης Ηπείρου, που σχετίζεται όντως με τις ροές επίδοξων μεταναστών στην Ιταλία και δυτικότερα (για την Ελλάδα, βέβαια, υπάρχει η κλασική «οδός» του Αιγαίου, με τα σαπιοκάραβα που αποπλέουν από την Τουρκία).
Ο οριστικός αποχωρισμός του Νίγηρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, συνέχισε το ιταλικό ρεπορτάζ, ο οποίος άρχισε με το πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου και την ανατροπή της φιλοδυτικής κυβέρνησης, επικυρώθηκε την περασμένη Τρίτη με υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των αναπληρωτών υπουργών Αμυνας της Ρωσίας, Γιούνους-Μπεκ Γιεβκούροφ και Αλεξάντερ Φόμιν, και του υπουργού του Νίγηρα Σαλίφου Μόντι. Η τριάδα συμφώνησε «να εντείνει τις κοινές ενέργειες προς σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή».
Η αφρικανική αντιπροσωπεία συνόδευσε στη Μόσχα τον πρωθυπουργό Αλι Μαχαμάνε Λαμίνε Ζέινε, τον οικονομολόγο στον οποίο οι στρατηγοί εμπιστεύθηκαν την εικόνα της κυβέρνησής τους. Αυτή ήταν η πρώτη στάση τους σε μια περιοδεία που θα συνεχιστεί στην Τουρκία, στο Ιράν και στη Σερβία, με σκοπό την προμήθεια συναλλάγματος και όπλων. Οι παλιές συμμαχίες ανατράπηκαν και άνοιξε η πόρτα στις αντιδυτικές δυνάμεις, συμπέραναν οι Ιταλοί και έδωσαν την περίληψη των γεγονότων.
Η χούντα του Νίγηρα έδιωξε τους 3.000 γάλλους στρατιωτικούς που πολέμησαν κατά των τζιχαντιστών. Εσκισε τις συμφωνίες για στρατιωτική και οικονομική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση και κατάργησε τον νόμο που τιμωρούσε τη διακίνηση μεταναστών. Οι στρατηγοί προσέτρεξαν για βοήθεια στη Ρωσία, ακολουθώντας το παράδειγμα του Μάλι, της Μπουρκίνα Φάσο, του Χαφτάρ στη Βεγγάζη και της πολιτοφυλακής που πυροδότησε τον εμφύλιο στο Σουδάν.
Ολες αυτές οι αναταράξεις εξέπληξαν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που αποδείχθηκαν ανίκανες να προβλέψουν τις κρίσεις, όπως και να τις διαχειριστούν, αν και οι πραξικοπηματίες είναι προσωπικό εκπαιδευμένο από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η απάντηση των Δυτικών περιορίστηκε σε κυρώσεις και σε διεθνή απομόνωση. Από πλευράς τους οι Ρώσοι έσπευσαν με κυνισμό να καλύψουν το κενό. Ο Πούτιν ανέθεσε στον Γιεβκούροφ τη διαχείριση της βαγκνερικής κληρονομιάς του Πριγκόζιν.
Ο καυκάσιος στρατηγός που έγινε υφυπουργός Αμυνας έχει εξαιρετική εμπειρία, ξέρει πώς πρέπει να κινηθεί στις διαπραγματεύσεις και πώς εκτός αυτών. Οι αναλυτές περιμένουν πλέον την άφιξη ρώσων εκπαιδευτών και οπλικών συστημάτων στον Νίγηρα και κλιμάκωση των συγκρούσεων, τόσο με τους ισλαμιστές αντάρτες όσο και με τις φυλές στον Βορρά της χώρας, οι οποίες βλέπουν ότι οι συμφωνίες που είχαν υπογράψει με τις παλιές δημοκρατικές κυβερνήσεις δεν θα τηρηθούν.
Η συμφωνία Ρωσίας-Νίγηρα δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην Ουάσινγκτον και στο Παρίσι. Το Πεντάγωνο διατηρεί δύο στρατηγικές βάσεις στον Νίγηρα, για αναγνώριση και επιτήρηση φονταμενταλιστών τρομοκρατών – είναι οι τελευταίες αμερικανικές στην Αφρική μαζί με εκείνες του Τζιμπουτί. Η Γαλλία προμηθευόταν το 1/3 του υλικού για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της από τα ορυχεία ουρανίου του Νίγηρα. Τώρα το μέλλον είναι αβέβαιο. Και η Ιταλία, που ακόμη διατηρεί στρατιωτική αποστολή εκεί, έχασε την ευκαιρία να λάβει τις απαιτούμενες εγγυήσεις.
Κατόπιν όλων αυτών, το συμπέρασμα της Repubblica ήταν μελαγχολικό: «Πρέπει να προετοιμαστούμε για τον κίνδυνο οι μεταναστευτικές ροές να χρησιμοποιηθούν ως μέσο πίεσης στην Ευρώπη. Δεν είναι ένα θεωρητικό σενάριο: οι αποβιβάσεις προσφύγων από το Σαχέλ αυξάνονται ήδη, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν το Κρεμλίνο έχει σπρώξει κύματα απελπισμένων Σύρων στα σύνορα της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής. Τώρα διαθέτει και διάδρομο για να μεταφέρει τους μετανάστες προς τις παραλίες της Μεσογείου».