Η άνοδος του Βλαντίμιρ Πούτιν στην εξουσία με την είσοδο της νέας χιλιετίας σήμανε μια δραματική ανακατανομή πλούτου στη Ρωσία, δημιουργώντας μια στρατιά ολιγαρχών που έχτισαν τεράστιες περιουσίες εντός και εκτός της χώρας, βασισμένες στη ρωσική δημόσια περιουσία. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όμως, η πρόσβασή τους σε χρήματα και επενδύσεις στη Δύση απομειώθηκε, ελέω των κυρώσεων.
Ο ιταλός αρχιτέκτονας Λαφράνκο Τσιρίλο έχει έδρα του τη Μόσχα. Στα 63 του, ο επονομαζόμενος και «αρχιτέκτονας του Πούτιν» έχει κατασκευάσει μια τεράστια έπαυλη στη Μαύρη Θάλασσα, που φέρεται να περιέχει ένα υπόγειο παγοδρόμιο για χόκεϊ επί πάγου, έναν αμπελώνα και τρία ελικοδρόμια – μια κατασκευή που έχει συνδεθεί με τον ρώσο πρόεδρο.
Ο Τσιρίλο ισχυρίζεται ότι ποτέ δεν συζήτησε το συγκεκριμένο έργο με τον Πούτιν και ότι πρόκειται για θέρετρο –όχι για ιδιωτική κατοικία–, αλλά στη γενέτειρά του βρίσκεται υπό εξέταση από τις Αρχές. Σύντομα θα βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου, απολογούμενος ενώπιον της ιταλικής Δικαιοσύνης για φοροδιαφυγή – κατηγορία την οποία ο ίδιος αρνείται.
Μιλώντας στους Times του Λονδίνου από τη Μόσχα, ο Τσιρίλο αποκαλύπτει ότι οι ολιγάρχες φίλοι του κατηγορούν τη Δύση για οικονομική ύβρη. «Λένε ότι η Δύση θεωρεί εαυτόν τον “εκλεκτό λαό” της διεθνούς οικονομίας, αλλά ο πλανήτης είναι μεγάλος». Σύμφωνα με τον Τσιρίλο, ο αραβικός κόσμος είναι κοντά στη Ρωσία και εκεί όλοι κάνουν μπίζνες. «Το Ντουμπάι πλέον αποκαλείται “Ντουμπάι–γκραντ”, γιατί εκεί ζουν ένα εκατομμύριο ρωσόφωνοι – περίπου το 10% του πληθυσμού».
Οι ολιγάρχες δεν μπορούν πια να κάνουν τα ψώνια τους στο Παρίσι ή στο Λονδίνο, αλλά επενδύουν στις Μαλδίβες και στην Ταϊλάνδη, λέει ο Τσιρίλο. «Υπάρχει μια τεράστια κοινότητα στο Βιετνάμ, που επενδύει σε σπα και σε πεντάστερα ξενοδοχεία», προσθέτει.
Ο Τσιρίλο αναφέρει ότι μίλησε με συνεργάτες του Αλισερ Ουσμάνοφ, του γεννημένου στο Ουζμπεκιστάν μεγιστάνα ορυχείων, του οποίου η βίλα κατασχέθηκε στη Σαρδηνία, παρότι προσφέρθηκε να βοηθήσει στην κατασκευή ενός τοπικού σχολείου και ενός νοσοκομείου. «Πριν από δύο χρόνια ήταν βασιλιάς στη Σαρδηνία», αποκαλύπτει ο Τσιρίλο. «Στη Ρωσία κυριαρχεί η ιδέα ότι το Τείχος του Βερολίνου έπεσε, αλλά στη θέση του υψώθηκε το Τείχος του Κιέβου».
Περιγράφοντας τον εαυτό του ως «πρεσβευτή του ιταλικού στιλ», ο Τσιρίλο ισχυρίζεται στους Times ότι είναι ο υπεύθυνος της μετατροπής των ολιγαρχών, από πότες βότκας, σε μύστες του ακριβού ιταλικού κρασιού. Προσθέτει ότι παράγει 600.000 μπουκάλια ιταλικού κρασιού ετησίως σε αμπελώνα του στην Κασπία.
Σύμφωνα με τον Τσιρίλο, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει αλλάξει τίποτα σημαντικό στη ρωσική καθημερινότητα. «Αν δεν παρακολουθείς την τηλεόραση ή τις εφημερίδες, δεν ακούς τίποτα. Δεν βλέπω να έχει αλλάξει κάτι, το 93% των ιταλικών εταιρειών ενεργοποιούνται ακόμα στη Ρωσία – αν θέλεις το τελευταίο i-phone, ζυμαρικά Barilla ή ένα κοστούμι Αρμάνι, δεν θα βρεις έλλειψη σε κανένα προϊόν».
Αναμενόμενα, ίσως, ο Τσιρίλο πιστεύει ότι οι Ρώσοι υποστηρίζουν πλήρως τις ενέργειες του προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία, «γιατί γνωρίζουν ότι η πολιτική της Δύσης είναι το “διαίρει και βασίλευε”». Παράλληλα, δεν δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα για τη δίκη του για φοροδιαφυγή, παρότι ξεκινάει στα τέλη του μήνα. Η Ιταλία δεν έχει στείλει ακόμα αίτημα έκδοσής του στη Μόσχα, τονίζει.