Στη φωτογραφία διακρίνονται λάμψεις από εκρήξεις στο Κίεβο, λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα | REUTERS/Gleb Garanich
Επικαιρότητα

Οι Ρώσοι «καλωσόρισαν» το νέο έτος βομβαρδίζοντας ουκρανικές πόλεις

Πύραλοι έπεσαν στο Κίεβο, το Μικολάιφ και σε άλλα μέρη της Ουκρανίας, μόλις μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Τι δήλωσαν Ζελένσκι και Πούτιν στα πρωτοχρονιάτικα διαγγέλματά τους
Protagon Team

Ακόμα και λίγη ώρα μετά την αλλαγή του χρόνου χτύπησαν οι Ρώσοι ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας της χώρας.

Ρωσικοί πύραυλοι καταρρίφθηκαν πάνω από δυο συνοικίες του Κιέβου περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο, διευκρινίζοντας πως, κατά τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπήρξαν θύματα.

Η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου ανακοίνωσε πως καταστράφηκαν 23 «στόχοι».

Στο μεταξύ ο Βιάτσεσλαφ Γκλάντκοφ, ο κυβερνήτης της Μπιέλγκοροντ, ρωσικής περιφέρειας που συνορεύει με την Ουκρανία, ανέφερε πως εξαιτίας ουκρανικών βομβαρδισμών αναφέρθηκαν ζημιές σε σπίτια στα προάστια της πόλης Σεμπέκινα, αλλά δεν υπήρξαν απώλειες.

Κάτοικοι του Κιέβου γιορτάζουν την έλευση του νέου έτους στην κεντρική πλατεία της πόλης – REUTERS/Valentyn Ogirenko

Νωρίτερα, ρωσικοί βομβαρδισμοί είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι περίπου 30, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε την υπόσχεση στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του πως η χώρα του θα συνεχίσει να μάχεται ως «τη νίκη».

«Μαχόμαστε και θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε» ως «τη νίκη», διαβεβαίωσε στο διάγγελμά του για τη νέα χρονιά.

Η Ρωσία εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας στη διάρκεια της νύχτας με 45 drones, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός.

Oλα τα ιρανικής κατασκευής drones καταστράφηκαν από το ουκρανικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Κιέβου Αντρί Νεμπίτοφ ανέβασε μια φωτογραφία στο Facebook που δείχνει τα υπολείμματα ενός drone με τις λέξεις “Καλή χρονιά‘ στα ρωσικά.

«Αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζετε για το κράτος τρομοκρατίας και τον στρατό του», σχολίασε.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσαν εκρήξεις να ηχούν πάνω από το Κίεβο λιγότερο από μία ώρα μετά την έλευση του 2023 και αφού είχαν προηγηθεί οι χθεσινοί ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Κίεβο με έναν νεκρό και δεκάδες τραυματίες.

Η Ρωσία επίσης εξαπέλυσε 20 πυραύλους σε στόχους στην Ουκρανία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, αλλά οι περισσότεροι αναχαιτίστηκαν.

Σύμφωνα με τις αρχές του Κιέβου, οι βομβαρδισμοί του Σαββάτου είχαν αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του τουλάχιστον ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι 22. Διέλυσαν την πρόσοψη του ξενοδοχείου Alfavito, στο κέντρο της πόλης, σκορπίζοντας παντού συντρίμμια και κομματιασμένα γυαλιά, ανάμεσά τους από τα παράθυρα του εθνικού μεγάρου των τεχνών, μετέδωσαν δημοσιογράφοι από το σημείο.

«Η Ουκρανία δεν συγχωρεί» είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι, διαμηνύοντας πως ούτε αυτοί που «διατάσσουν» τέτοια πλήγματα ούτε αυτοί που τα «εκτελούν» θα λάβουν ποτέ «χάρη».

Το 2023 θα είναι η χρονιά «της νίκης» στον πόλεμο με τη Ρωσία, είπε.

Πλήγματα σε άλλες πόλεις

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν το Σάββατο καταστροφές και πυρκαγιές στο Μικολάιφ, όπου αναφέρθηκε πως τραυματίστηκαν έξι άνθρωποι, και στο Χμελνίτσκι, όπου αναφέρθηκαν άλλοι έξι τραυματισμοί.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, κατηγόρησε τη Ρωσία πως βάζει εσκεμμένα στο στόχαστρο κατοικημένες περιοχές. «Ο εγκληματίας πολέμου Πούτιν γιορτάζει το νέο έτος σκοτώνοντας κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του ουκρανικού επιτελείου, Βάλερι Ζαλούζνι, είπε ότι 12 από τους 20 πυραύλους Κρουζ που εκτοξεύθηκαν από τον ρωσικό στρατό, κυρίως από στρατηγικά βομβαρδιστικά πάνω από την Κασπία, καταρρίφθηκαν από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

Ο δήμαρχος του Κιέβου επισκέφθηκε το Μπαχμούτ, την πόλη που προσπαθούν να καταλάβουν εδώ και εβδομάδες τα ρωσικά στρατεύματα. «Οι βάρβαροι Ρώσοι δεν θα μας τσακίσουν!», είπε.

Τι ισχυρίζεται η ρωσική πλευρά

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι βομβαρδισμοί που έπληξαν αρκετές πόλεις της Ουκρανίας συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου την παραμονή Πρωτοχρονιάς, είχαν στόχο εγκαταστάσεις κατασκευής drones για να αποτρέψουν σχεδιαζόμενες «τρομοκρατικές επιθέσεις».

«Στις 31 Δεκεμβρίου 2022, οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν μια αεροπορική επίθεση μεγάλης εμβέλειας εναντίον εγκαταστάσεων της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας που εμπλέκονται στην κατασκευή επιθετικών drones που χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων κατά της Ρωσίας», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Τα σχέδια του καθεστώτος του Κιέβου να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της Ρωσίας στο εγγύς μέλλον ματαιώθηκαν», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Ο ρωσικός στρατός τόνισε επίσης ότι θα συνεχίσει την επίθεσή του στην περιοχή του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπου επί του παρόντος επικέντρωνεται το μεγαλύτερο μέρος των μαχών.

Τα ρωσικά πλήγματα που στόχευσαν το Κίεβο και άλλες πόλεις της Ουκρανίας το Σάββατο είχαν ως αποτέλεσμα τρεις νεκρούς και 50 τραυματίες, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των ουκρανικών αρχών.

Μακρόν: Θα είμαστε μαζί σας

Ο Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε στις ευχές του για τη νέα χρονιά πως η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία «ως τη νίκη». «Θα είμαστε μαζί σας για να επιτευχθεί δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη. Να υπολογίζετε στη Γαλλία και στην Ευρώπη», τόνισε ο κ. Μακρόν.

Εικόνα με ρώσους αιχμαλώτους που ανταλάσσονται με Ουκρανούς, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Αμυνας – Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Στο μεταξύ, οι υπηρεσίες του ρωσικού υπουργείου Αμυνας ανακοίνωσαν νωρίτερα πως καταλήφθηκε το χωριό Ντοροζνιάνκα, στην περιφέρεια Ζαπορίζια, όπου οι θέσεις των αντίπαλων πλευρών παρέμεναν πρακτικά αμετακίνητες αφότου ήρθε ο χειμώνας.

Εκαναν επίσης λόγο για νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων με την Ουκρανία, που επέτρεψε την επιστροφή 82 ρώσων στρατιωτικών. Οι ουκρανικές αρχές από την πλευρά τους ανακοίνωσαν πως εξασφάλισαν την απελευθέρωση 140 ανθρώπων.