Την ευθύνη για την κατάρρευση του φράγματος στον Δνείπερο, στις 6 Ιουνίου, έριξαν στους Ρώσους οι New York Times. Και αυτό συνέβη, συμπλήρωσε η Corriere della Sera, τώρα που μεγάλωσε ο αριθμός των θυμάτων από εκείνη την καταστροφή.
Η ουκρανική πλευρά μιλάει πλέον για 16 νεκρούς, η ρωσική για 29, ενώ το Κίεβο θεωρεί ότι αγνοούνται και 31 άτομα εξαιτίας της πλημμύρας που επακολούθησε. Οι άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις πλημμυρισμένες περιοχές ανέρχονται σε 3.614.
Οι Ιταλοί υπενθύμισαν ότι οι Ρώσοι κατηγόρησαν αμέσως τους άνδρες του Ζελένσκι για την κατάρρευση του φράγματος, μιλώντας για δολιοφθορά με στόχο τη λειψυδρία στην Κριμαία, και ότι οι Ουκρανοί είχαν ισχυριστεί ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο πως ο στρατός είχε υπονομεύσει το φράγμα στον Δνείπερο και σκόπευε να το ανατινάξει.
«Ωστόσο, τις πρώτες ώρες μετά την κατάρρευση, η ουκρανική υδροηλεκτρική εταιρεία Ukrhydroenergo, διαχειρίστρια των εργοστασίων στον Δνείπερο, είχε ανακοινώσει ότι το φράγμα κατέρρευσε λόγω έκρηξης στο μηχανοστάσιο και ότι η έκρηξη αυτή είχε προκληθεί από τους Ρώσους».
Τώρα αυτή η υπόθεση ενισχύεται από έρευνα των New York Times, συνέχισαν οι Ιταλοί. Το αμερικανικό μέσο απέδωσε 100% την ευθύνη για την κατάρρευση στους Ρώσους, αφού προηγουμένως συνομίλησε με εξειδικευμένους μηχανικούς.
Οι ΝΥΤ έγραψαν ότι θεωρητικώς υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για την καταστροφή, ωστόσο «τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι το φράγμα κατέρρευσε λόγω έκρηξης που προκλήθηκε από εκείνους που το ελέγχουν, δηλαδή από τους Ρώσους».
Αναλυτικότερα: «Η τυχαία κατάρρευση είναι εξαιρετικώς απίθανη. Επιπροσθέτως, υπήρχε μια αχίλλειος πτέρνα στην κατασκευή, την οποία γνώριζαν οι Ρώσοι επειδή είχαν διαθέσιμα τα αρχικά σχέδια των Σοβιετικών. Τα εκρηκτικά τοποθετήθηκαν σε μια σήραγγα προσβάσιμη από το μηχανοστάσιο. Το κεντρικό τμήμα του έργου ανατινάχθηκε, έτσι ξεχύθηκαν τα νερά του ποταμού, τα οποία κατέκλυσαν δεκάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα και έτρεψαν τους κατοίκους της περιοχής σε φυγή».
Οι ΝΥΤ έγραψαν ότι τα στοιχεία αυτά «επιβεβαιώθηκαν από τις καταγραφές των σεισμικών δεδομένων στην Ουκρανία και στη Ρουμανία, αλλά και από ένα δορυφορικό σήμα που ανίχνευσε τη θερμότητα λίγο πριν την κατάρρευση».
Το μέσο της Νέας Υόρκης είναι πεπεισμένο ότι «και ο Λευκός Οίκος έχει την ίδια άποψη». Μάλιστα, οι ΝΥΤ σημείωσαν ότι «ένας ανώνυμος αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού επιβεβαίωσε πως το Πεντάγωνο απέκλεισε την εξωτερική επίθεση, με πύραυλο ή με εκρηκτικά, και είπε ότι πιστεύει πως η έκρηξη προκλήθηκε από γόμωση τοποθετημένη στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων».