Στην αντεπίθεση επιχείρησε να περάσει το βράδυ της Τρίτης η κατηγορούμενη για σχέσεις με το Κατάρ Εύα Καϊλή, μέσω του δικηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου.
Ο κ. Δημητρακόπουλος εμφανίστηκε το βράδυ της Τρίτης σε τηλεοπτικά κανάλια και δήλωσε ότι η πελάτισσά του «μιλούσε θετικά για το Κατάρ, εκτελώντας εντολές της προεδρίας του Κοινοβουλίου».
Αρχικά, μιλώντας στον Alpha, ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε πως η Εύα Καϊλή «δεν είχε προσωπική ατζέντα και έχει έγγραφα στοιχεία που δείχνουν ότι εκτελούσε αποφάσεις της προεδρίας του Κοινοβουλίου», αναφορικά για τα όσα θετικά έλεγε για την αραβική χώρα.
«Ηταν μια ευρωπαϊκή πολιτική, προκειμένου να δώσουν βίζα σε χώρες όπως το Κατάρ, το Ομάν και το Μπαχρέιν, καθώς υπήρχε ανάγκη λόγω και της ενεργειακής κρίσης» σημείωσε, τονίζοντας πως η ευρωβουλευτής «ήταν εντολοδόχος αποφάσεων του γραφείου της προεδρίας του Κοινοβουλίου».
«Είναι λάθος και πλάνη να μιλάμε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ΕΕ όταν δεν γνωρίζουμε ούτε ελάχιστα από τη δικογραφία» προσέθεσε, επαναλαμβάνοντας πως η πελάτισσά του δηλώνει αθώα.
Αργότερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Δημητρακόπουλος αναφέρθηκε σε ονόματα, υποστηρίζοντας πως οι «εντολές» ήταν από το γραφείο της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.
«Η κυρία Καϊλή τονίζει κατ’ αρχήν πως είναι απολύτως ψευδές ότι είχε προσωπική ατζέντα που χρησιμοποιούσε ή πλάσαρε στο κράτος του Κατάρ. Από το 2019 υπήρχαν συζητήσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα πρέπει να ανοιχτεί και να αναπτύξει σχέσεις με το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Ομάν, επειδή ήταν αναπτυσσόμενη περιοχή» είπε ο κ. Δημητρακόπουλος και συνέχισε με τη δήλωση της Εύας Καϊλή:
«Μου είπε ότι ο Γιοζέπ Μπορέλ και η επίτροπος Γιόχανσον ήταν οι άνθρωποι που πρώτοι έλαβαν απόφαση για το Κατάρ. Η κυρία Μετσόλα έκανε Επιτροπή για να αναπτυχθούν οι σχέσεις της Ευρωβουλής με το Κατάρ και έκανε την κ. Καϊλή αντιπρόσωπό της και όλες οι επαφές που έκανε στο Κατάρ και όσα είπε ήταν σύμφωνα με όσα απηχούν τις απόψεις της Επιτροπής, ενώ διαρκώς ήταν μαζί της κάποιος άνθρωπος της Ευρωβουλής».
Ερωτηθείς για την περιβόητη ομιλία υπέρ του Κατάρ στην Ευρωβουλή, ο κ. Δημητρακόπουλος είπε ότι δεν μπορεί –λόγω του απορρήτου της προδικασίας στο Βέλγιο– να αναφερθεί σε τέτοιες λεπτομέρειες, επανέλαβε πως η κυρία Καϊλή τού είπε: «Αν πήγα στο Κατάρ και έκανα προσωπική ατζέντα, θα μπορούσε να με κατηγορήσει κάποιος ότι δωροδοκήθηκα για να περάσω τις θέσεις του Κατάρ. Ομως, δεν προσέφερα κάτι στο Κατάρ, άρα γιατί να με πληρώσουν;», ενώ συμπλήρωσε ότι «συνεργάτες της κ. Καϊλή μού είπαν ότι οι δηλώσεις της στην Ευρωβουλή ήταν δηλώσεις που τις υιοθέτησε από τον ILO, τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας».
Κληθείς να σχολιάσει τη φωτογραφία με τα χρήματα που δημοσιοποίησε η εφημερίδα «Le Soir», ο κ. Δημητρακόπουλος είπε πως δεν μπορεί να γνωρίζει αν αυτά προέρχονται από το σπίτι της κυρίας Καϊλή ή από άλλους συλληφθέντες, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει και στο κατά πόσον ευσταθούν οι πληροφορίες ότι η ίδια δηλώνει αθώα και επιρρίπτει όλη την ευθύνη στον σύντροφό της.
«Βρέθηκαν χρήματα στην κυρία Καϊλή, αλλά αυτά δεν προέρχονται από το Κατάρ, δεν υπάρχει καμία σχέση δωροδοκίας με το Κατάρ, δεν τους έκανε κανένα ρουσφέτι, καμία ανάγκη δεν την είχαν. Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 2023 είχε αποφασιστεί να πάει να μιλήσει στην Ευρωβουλή ο εμίρης του Κατάρ», είπε ο δικηγόρος.
Τέλος, σημειώνει ότι «το ποσό που ακούγεται δεν έχει σχέση με αυτά τα τρελά νούμερα που ακούγονται. Καμία σχέση με αυτό το 1,5 εκατομμύριο. Για όποια χρήματα έχουν βρεθεί, θα υπάρχει εξήγηση με στοιχεία».