Ενα ταξίδι με ιδιωτικό τζετ μεσαίας τάξης θα σας κοστίσει μεταξύ 4.000 και 8.000 ευρώ... την ώρα | (Youtube)
Επικαιρότητα

Οι πλούσιοι παίρνουν τα τζετ και πετούν μακριά από τον κορονοϊό

Παρότι η παγκόσμια οικονομία πλήττεται από τον Covid-19, κάποιοι κλάδοι της ανθούν, καθώς δίνουν λύσεις σε αυτούς που θέλουν να μείνουν όσο πιο μακριά γίνεται από τον ιό
Protagon Team

Πάνω από δύο μήνες έχουν περάσει από το ξέσπασμα του κορονοϊού: Σχολεία κλείνουν, καρναβάλια αναβάλλονται, μα πιο σημαντικό, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναστατωθεί και ακόμη και οι πολύ πλούσιοι δεν αποτελούν εξαίρεση.

Οπως όλοι μας, έτσι και οι εύποροι κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να προστατέψουν τους ίδιους και την οικογένειά τους. Ως αποτέλεσμα, στους αιθέρες κυκλοφορούν περισσότερα ιδιωτικά αεροπλάνα από ποτέ, όσο και αν αυτή η εξέλιξη δεν αρέσει στην Γκρέτα Τούνμπεργκ και τους ακτιβιστές του κλίματος.

Ετσι, όσοι έχουν τη δυνατότητα, αποφεύγουν τον «κίνδυνο» των αεροδρομίων και διαφεύγουν σε ασφαλείς προορισμούς. Οι περισσότερες πτήσεις τσάρτερ φεύγουν την ίδια ημέρα που έγινε και η κράτηση και πολλές από αυτές κατευθύνονται προς την Ελβετία, παραδοσιακά αγαπημένο προορισμό των πλουσίων, ειδικότερα τώρα που δεν έχει και κανένα κρούσμα του Covid-19.

Παρόμοιες τάσεις παρατηρούνται και στη βιομηχανία ενοικίασης πολυτελών γιοτ, καθώς, όπως λέει ο ιδρυτής μιας εταιρείας ενοικίασης με 15 γραφεία σε όλον τον κόσμο, «Αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχουν πολλά πιο ασφαλή μέρη από ένα ιδιωτικό γιοτ».

Σύμφωνα με το περιοδικό Boat, οι πωλήσεις θαλαμηγών πρόκειται να αυξηθούν κατακόρυφα, ενώ αγαπημένος προορισμός για τους κατόχους τους είναι οι Μπαχάμες, όπου επίσης δεν υπάρχει κανένα κρούσμα και ο καιρός δεν είναι κι άσχημος.

Το σούπερ γιοτ Luna είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και το 2010 κόστισε 400 εκατ. ευρώ

«Χρυσές δουλειές» κάνει η μαρίνα που άνοιξαν στον εξωτικό παράδεισο ο Τάιγκερ Γουντς, ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ και ο δισεκατομμυριούχος Τζο Λούις, μιας και προσφέρει οτιδήποτε χρειάζεται ένας πλούσιος άνθρωπος: «Καλή ασφάλεια, μια τράπεζα, ένα μαγαζί και ακόμη και έναν οικονομικό σύμβουλο». Οπως λέει και ένας προσωρινός κάτοικος, είναι ένα υπέροχο μέρος για να βάλεις τον εαυτό σου σε εθελοντική καραντίνα.

Για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να νοικιάσουν ένα υπερπολυτελές όχημα, υπάρχει η επιλογή του staycation, δηλαδή οι διακοπές που κάνει κάποιος μέσα στα όρια του σπιτιού ή της πόλης του. Παράλληλα, αύξηση 150% έχουν παρουσιάσει οι ενοικιάσεις παραθαλάσσιων κατοικιών, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο, έναν χρόνο πριν.

Ο κορονοϊός φαίνεται να κάνει και ένα απροσδόκητο «δώρο» στους κτηματομεσίτες του Λονδίνου, το οποίο έρχεται από οικογένειες Ασιατών που έχουν «ξεμείνει» στη βρετανική πρωτεύουσα. Ο διευθύνων σύμβουλος μιας συμβουλευτικής εταιρείας δήλωσε στους Times του Λονδίνου ότι μετά το ξέσπασμα της επιδημίας, δύο ξεχωριστοί πελάτες από το Χονγκ Κονγκ έχουν επενδύσει συνολικά 100 εκατ. λίρες στην πόλη.

Μάλιστα, πολλά ακόμη εκατομμύρια αναμένονται να φτάσουν στο Λονδίνο από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.

«Οι κινεζικές επενδύσεις στο Λονδίνο είχαν αρχίσει να αυξάνονται από το ξεκίνημα των διαμαρτυριών στο Χονγκ Κονγκ, αλλά τώρα βλέπουμε περισσότερες επενδύσεις που έρχονται από την κινεζική ενδοχώρα. Θέλουν να μετακομίσουν στο Λονδίνο εν μέρει λόγω του ιού, αλλά επίσης λόγω και της ανεπαρκούς αντίδρασης της κινεζικής κυβέρνησης στο αρχικό ξέσπασμα. Θέλουν ένα ασφαλές καταφύγιο, όχι απλώς με οικονομικούς όρους», λέει ένας σύμβουλος επενδύσεων υψηλόβαθμων πελατών.

Οπως είναι λογικό, ανθεί και ο κλάδος της οικονομίας που αφορά προϊόντα όπως οι προστατευτικές μάσκες και τα αντισηπτικά.

Επίσης πολύ απασχολημένα αυτήν την περίοδο είναι τα τηλεφωνικά κέντρα παροχής ιατρικών υπηρεσιών, με μία ιδιωτική κλινική στην Αγγλία να προσφέρει μια ειδική λύση για όσους επιθυμούν να «τονώσουν» το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Μέσα σε μία ώρα και στη φιλική τιμή των 300 στερλινών, μπορεί να σας γίνει «μετάγγιση αίματος για ανασύσταση ανοσοποιητικού συστήματος με υψηλές δώσεις βιταμίνης C, ανοσοενισχυτικά και zinc».

Σε κάποιες προβλεπόμενες εξελίξεις, με το κλείσιμο αρκετών σχολείων σε όλο τον κόσμο, έχει αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση για καθηγητές που κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα. Επίσης, πολύ λιγότερα άτομα πηγαίνουν στο σουπερμάρκετ και όλο και περισσότερα κάνουν τα ψώνια τους στο διαδίκτυο, όπου οι μόνοι ιοί που υπάρχουν αφορούν τα υπολογιστικά συστήματα.

Παρότι δεν ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες που απειλούνται από τον ιό, οι λεγόμενοι millennials είναι αυτοί που έχουν συντελέσει, περισσότερο από κάθε άλλο ηλικιακό γκρουπ, στην κατά 40% αύξηση της ζήτησης μαύρων ταξί στο Λονδίνο, μιας και προτιμούν τα οχήματα με διαχωριστικό γυαλί.

Βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι που μάλλον ανήκουν σε εντελώς διαφορετική σχολή σκέψης και σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις υπό κανονικές συνθήκες εξευτελιστικά φθηνές πτήσεις που είναι διαθέσιμες λόγω της επιδημίας. Μια πτήση από την ηπειρωτική Ελλάδα προς προορισμούς στη Βόρεια Ιταλία μπορεί να σας κοστίσει μόνο λίγες δεκάδες ευρώ πλέον, αλλά φυσικά, αν είστε άτυχοι, τότε το κόστος μπορεί να γίνει πολύ μεγαλύτερο.

Και όσο ο υπόλοιπος κόσμος ψάχνει τρόπους να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, ένας γάλλος ζαχαροπλάστης διαχειρίζεται την κατάσταση με έναν παιχνιδιάρικο ή ίσως κυνικό τρόπο: Πουλώντας πασχαλινά αυγά, διακοσμημένα με κόκκινα και μαύρα αμύγδαλα, που είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζουν με τον ίδιο τον κορονοϊό.