Φοιτητές περιμένουν στην ουρά έξω από εμβολιαστικό κέντρο του Λονδίνου για να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού | REUTERS /Henry Nicholls
Επικαιρότητα

Οι περισσότεροι αρνητές του εμβολιασμού στη Βρετανία τελικά εμβολιάστηκαν

Το μεγαλύτερο κίνητρο για όσους δεν ήθελαν αρχικά να κάνουν εμβόλιο για τον κορονοϊό ήταν να καταφέρουν να ταξιδέψουν για να συναντήσουν με ασφάλεια την οικογένεια και τους φίλους τους
Protagon Team

Περισσότεροι από τους μισούς Βρετανούς οι οποίοι ήταν αρνητικοί απέναντι στο εμβόλιο του κορονοϊού, όταν ξεκίνησε το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα, τελικά εμβολιάστηκαν, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και το King’s College του Λονδίνου διαπίστωσαν επίσης ότι περίπου ένας στους επτά από τους πιο φανατικούς σκεπτικιστές που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, πλέον άλλαξαν γνώμη και σκοπεύουν τελικά να κάνουν το εμβόλιο, όπως γράφει ο Guardian.

«Το βασικό κίνητρο πίσω από την αλλαγή στάσης ήταν συχνά τα προνόμια του εμβολιασμού, όπως τα ταξίδια και το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να συναντήσει ξανά την οικογένειά του και τους φίλους του με ασφάλεια» εξηγεί η δρ Σιομπχάν Μακ Αντριου, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

Η ίδια προσθέτει ότι μέρος της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης σχετίζεται με την κοινωνική απόδειξη ότι οι άνθρωποι αισθάνονται πιο σίγουροι, επειδή παρατηρούν άλλους να κάνουν το εμβόλιό τους με αυτοπεποίθηση.

«Τα πρώτα άτομα που εμβολιάστηκαν ανήκαν σε παλαιότερες γενιές, οι οποίες έχουν έντονο το αίσθημα καθήκοντος του πολίτη και βοήθησαν να δημιουργηθεί μια τάση ότι πρέπει να κάνει κάποιος το εμβόλιο όταν έρθει η σειρά του. Αυτό ενθάρρυνε και άλλους ανθρώπους να μεταπειστούν και αντί να δηλώνουν ότι ήταν αρκετά πιθανό να αποδεχτούν το εμβόλιο, τελικά να το αποδεχτούν ή να δηλώνουν βέβαιοι ότι θα το κάνουν», εξηγεί.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη ότι από όσους ρωτήθηκαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους και θεωρούσαν «όχι πολύ πιθανό» ή «καθόλου πιθανό» να κάνουν το εμβόλιο, το 84% έχει εμβολιαστεί.

«Μερικοί άνθρωποι ήταν θετικοί από την αρχή και η εμπιστοσύνη τους έχει ενισχυθεί από τα στοιχεία ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό», εξηγεί η δρ Αντριου.

«Αλλοι δεν είχαν αποφασίσει όταν ρωτήθηκαν στις αρχές του χειμώνα. Κατά την περίοδο που ήταν διαθέσιμα τα εμβόλια, όμως, όλο και περισσότεροι πείστηκαν ότι ο εμβολιασμός ήταν η σωστότερη επιλογή», καταλήγει η ίδια.