Οι παγετώνες έχουν συρρικνωθεί στην περιοχή Ζερμάτ, μεταξύ της Ελβετίας και της κοιλάδας Βλτουρνέντσε στην Ιταλία | Shutterstock/Guitar photographer
Επικαιρότητα

Οι παγετώνες που λιώνουν… αλλάζουν τα ιταλοελβετικά σύνορα

Η κλιματική αλλαγή αναγκάζει τις ευρωπαϊκές χώρες να αναδιαμορφώσουν τις συνοριακές γραμμές τους, καθώς η Ευρώπη είναι η πιο ταχέως θερμαινόμενη ήπειρος στον πλανήτη
Protagon Team

Η Ελβετία και η Ιταλία ετοιμάζονται να αλλάξουν τα εθνικά τους σύνορα, καθώς οι αλπικοί παγετώνες που λιώνουν ανατρέπουν τις ιστορικά σχεδιασμένες μεθοριακές γραμμές τους. Η ελβετική κυβέρνηση ενέκρινε ήδη αλλαγές στα σύνορα που εκτείνονται κάτω από το βουνό Μάτερχορν –ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη– το οποίο χωρίζει την περιοχή Ζερμάτ από τη Βάλε ντ’ Αόστα, την περιοχή των Αλπεων που ανήκει στην Ιταλία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «σημαντικά τμήματα των συνόρων ορίζονται από τη λεκάνη απορροής ή τις κορυφογραμμές των παγετώνων – το κοκκώδες διαρκές χιόνι στην κορυφή τους. Πρόσθεσε ότι «αυτοί οι σχηματισμοί των συνόρων αλλάζουν λόγω της τήξης των παγετώνων».

Οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν το 4% του όγκου τους πέρυσι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Η περιοχή που επηρεάζεται πιο έντονα από τις αλλαγές είναι αυτή του χιονοδρομικού κέντρου Ζερμάτ, το οποίο οι πεζοπόροι και οι σκιέρ μπορούν να διασχίζουν ελεύθερα μεταξύ της Ελβετίας και της κοιλάδας Βλτουρνέντσε στην Ιταλία.

Οι δύο γειτονικές χώρες συμφώνησαν να αναπροσαρμόσουν τα σύνορα γύρω από τα ορόσημα των κορυφογραμμών Τέστα Γκρίτζα, Πλατό Ρόζα, Ριφιούτζο Καρέλ και Γκόμπα ντι Ρολίν. Η Ελβετία ενέκρινε τις αλλαγές την περασμένη Παρασκευή αλλά η Ιταλία δεν έχει ακόμη υπογράψει επίσημα τη συμφωνία, παρότι οι συζητήσεις ξεκίνησαν τον Μάιο του 2023.

Παρόμοιες συνοριακές αλλαγές είναι υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ελβετία και τη Γαλλία, ώστε να ληφθούν υπόψη οι εργασίες ανακατεύθυνσης των ρεμάτων και η κατασκευή μιας σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ της Γενεύης και της επαρχίας Σεν-Τζουλιέν-αν-Ζενεβουά στη Γαλλία.

Η Ευρώπη θερμαίνεται γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη ήπειρο στον πλανήτη και ο αντίκτυπος είναι ιδιαίτερα δραματικός στις Αλπεις, όπου οι παγετώνες έχουν χάσει το 10% του υπολειπόμενου όγκου τους τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι παγετώνες θα χάσουν τον μισό όγκο τους μέχρι το 2050, ακόμη και αν ο πλανήτης θερμανθεί λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, όπως προειδοποιεί μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γεωλογικών Επιστημών.

Τον Ιούλιο του 2022, μετά από μια σειρά συνεχόμενων διψήφιων θερμοκρασιών που καταγράφηκαν στην κορυφή τους όρους Μαρμολάντα, στη βορειοδυτική Ιταλία, ένα κομμάτι πάγου αποκόπηκε από τον παγετώνα, σκοτώνοντας 11 ορειβάτες.