O ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι και ο γερμανός υπ. Αμυνας Πιστόριους σε γερμανικό στρατόπεδο εκπαίδευσης ουκρανών στρατιωτών, τον περασμένο Ιούνιο | Jens Buttner/Pool via REUTERS/File Photo
Επικαιρότητα

Οι Ουκρανοί χτύπησαν ρωσική βάση στο Χαλέπι της Συρίας;

Εντυπωσιακά δημοσιεύματα του Κιέβου για δράση ουκρανών κομάντος στη Συρία. Και ιρανικούς πυραύλους Fath 360 έχει παραλάβει η Ρωσία
Protagon Team

Τη διαπλοκή των πολέμων και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο των κυρίως συγκρούσεων ανέδειξε δημοσίευμα της Corriere della Sera. Ο κατατοπισμένος σε τέτοια θέματα συντάκτης της Γκουίντο Ολίμπιο έγραψε ότι ουκρανικές δυνάμεις επιχειρούν στη Συρία, όπου ως γνωστόν η Ρωσία διατηρεί μεγάλη ναυτική βάση και χερσαίες δυνάμεις.

«Οι Ουκρανοί στόχευσαν ρωσικούς στόχους στο Χαλέπι, δήλωσε το μέσο Kiev Post». Ο σχετικός θόρυβος γύρω από αυτό το θέμα έχει ξεκινήσει τον περασμένο Ιούνιο και αφορά την εκεί παρουσία της μονάδας Khimik, η οποία συνδέεται με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες. «Οι ενέργειες αυτές αποτελούν μέρος της εκστρατείας περί πρόκλησης πληγμάτων στον εχθρό όπου και αν αυτός βρίσκεται».

Ο Ολίμπιο υπενθύμισε ότι υπήρξαν αναφορές περί παρουσίας ουκρανών καταδρομέων στο Σουδάν και στο Μάλι, δηλαδή «σε αφρικανικές περιοχές όπου δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα μισθοφόροι της Ομάδας Βάγκνερ». Επίσης, αναφέρθηκε στο πολεμικό αλισβερίσι Μόσχας-Τεχεράνης, για το οποίο έχουμε γράψει αναλυτικά εδώ.

Ο ιταλός δημοσιογράφος προσέθεσε, όμως, και τον παράγοντα Fath 360 στη δική του εκδοχή. Πρόκειται για τακτικό βαλλιστικό πύραυλο ιρανικής κατασκευής, μικρού βεληνεκούς, που είναι γνωστός και ως BM-120 και κινείται κατευθυνόμενος από δορυφόρο. Εγραψε ότι οι φήμες περί αποστολής τους στη Ρωσία είναι πια καθημερινές.

Ακολουθεί το ουκρανικό βίντεο για το επεισόδιο στη Συρία: