Στις πλέον πρόσφατες δηλώσεις των ουκρανών αξιωματούχων σχετικά με τη λεγόμενη «εαρινή αντεπίθεσή» τους στο Ντονμπάς ή σε άλλα σημεία επικέντρωσε η Washington Post. Εγραψε ότι επί 15 μήνες πολεμούν οι Ουκρανοί, όμως τώρα ανώτεροι αξιωματούχοι του Ζελένσκι προσπαθούν να μειώσουν τις ελπίδες, φοβούμενοι ότι το αποτέλεσμα της επικείμενης αντεπίθεσής τους μπορεί να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί. Πρώτος μίλησε ο υπουργός Αμυνας του Κιέβου, ο Ολεξίι Ρέζνικοφ, ο οποίος έκανε λόγο για «υπερεκτιμημένες προσδοκίες». Επίσης είπε ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουν κάτι τεράστιο, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική απογοήτευση».
Το αμερικανικό μέσο σημείωσε ότι ναι μεν η «αντεπίθεση» είναι εφικτή λόγω των Δυτικών όπλων και της εκπαίδευσης που προσέφεραν οι ΝΑΤΟϊκές χώρες, ωστόσο «οι ρωσικές δυνάμεις έχουν οχυρώσει όλο το μήκος του μετώπου, άρα είναι δύσκολο να υπολογιστεί πόσο μακριά μπορεί να φθάσει η Ουκρανία». Κατά την κρίση της Post, οι ουκρανοί αξιωματούχοι προβληματίζονται όσον αφορά το αποτέλεσμα εκείνο που θα εντυπωσιάσει περισσότερο τους Δυτικούς, ιδίως την Ουάσινγκτον. Αν η «αντεπίθεση» δεν προχωρήσει θεαματικά, λένε, μπορεί να κοπεί η στρατιωτική βοήθεια ή να ασκηθεί πίεση για διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα. Και οι ρωσικοί όροι είναι απαράδεκτοι για το Κίεβο.
Η Post θύμισε τις σχετικές δηλώσεις του Ζελένσκι προς την ίδια, ότι μόνο οι νίκες των ουκρανικών όπλων θα εξασφαλίσουν την αποστολή περισσότερης βοήθειας, αλλά μνημόνευσε και τις «εκτιμήσεις των ειδικών» ότι η απώθηση των Ρώσων στις θέσεις προ της εισβολής «είναι δύσκολη, αν όχι αδύνατη». Ο Ρέζνικοφ παραδέχθηκε, πάντως, ότι η ουκρανική άμυνα ενέπνευσε επειδή δεν κατέρρευσε εντός 72 ωρών όπως πολλοί περίμεναν να συμβεί στην αρχή του πολέμου. Επίσης δήλωσε ότι οι Δυτικοί του διεμήνυσαν πως χρειάζονται ένα «καινούργιο παράδειγμα επιτυχίας, ώστε να το δείξουν στους λαούς τους». Και ομολόγησε ότι δεν γνωρίζει το μέτρο της επιτυχίας: «Θα είναι 10 χιλιόμετρα, 30 χιλιόμετρα, 100 χιλιόμετρα, 200 χιλιόμετρα;…»
Κάποια μεγάλη επιτυχία, σχολίασε η Post, θα έφερνε περισσότερη υποστήριξη και περισσότερα όπλα στο Κίεβο, όμως τώρα η Ρωσία ενδέχεται να έχει το γεωγραφικό πλεονέκτημα και ισχυρότερες δυνάμεις στο πεδίο. Οι Ουκρανοί θέλουν να κάνουν ένα μεγάλο χτύπημα, λόγου χάρη να καταστρέψουν τη γέφυρα που ενώνει την Κριμαία με τη Ρωσία, ώστε και να αποκόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού του εχθρού και να πιέσουν τους Αμερικανούς για την αποστολή περισσότερης βοήθειας. Μπορούν να αποπειραθούν κατάληψη υποδομών στην περιοχή της Ζαπορίζια ή της ίδιας της Μελιτόπολης. Γιατί να μη χτυπήσουν και την Κριμαία; Υπάρχουν και τα σενάρια που αφορούν επίθεση στα ανατολικά, στο Λουγκάνσκ.
Οι Δυτικές ηγεσίες επιμένουν ότι η Ουκρανία είναι καλά εξοπλισμένη για τις μάχες που έπονται, ωστόσο οι εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που αποκαλύφθηκαν από μαζική διαρροή απορρήτων στο Discord δείχνουν τις επιφυλάξεις των ΗΠΑ σχετικά με την ικανότητα της Ουκρανίας να σημειώσει σημαντική πρόοδο την εφετινή άνοιξη. Ο ίδιος ο Ζελένσκι δεν έχει σταματήσει να ζητάει από τον αμερικανό πρόεδρο αεροσκάφη F-16, τα οποία όμως ο Μπάιντεν αρνείται να του τα παραδώσει. Ο Ζελένσκι ζητάει και συστήματα Πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς, αλλά οι Δυτικοί δεν του τα δίνουν επειδή φοβούνται ότι θα πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας και, συνεπώς, θα προκαλέσει τη μεγάλη κλιμάκωση από πλευράς της.