Η πίεση στα αποθέματα όπλων αλλά και η ικανότητα της αμερικανικής βιομηχανίας να αντεπεξέλθει στη ζήτηση είναι βασικές προκλήσεις για την κυβέρνηση Μπάιντεν, έγραψε το CNN, αφού πρώτα συνομίλησε με «τρεις γνωρίζοντες το θέμα αξιωματούχους». Ο λόγος, βέβαια, για τις αποστολές όπλων προς την κυβέρνηση Ζελένσκι.
Από τις 24 Φεβρουαρίου και μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου οι ΗΠΑ έδωσαν στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια αξίας 17,5 δισ. δολαρίων. Τα 13 δισ. από αυτά αφορούν οπλισμό προερχόμενο από τα αποθέματα του Στρατού και της Αεροπορίας, όπλα τύπου Javelin (αντιαρματικά), Stinger (αντιαεροπορικοί πύραυλοι), Himars (πλατφόρμες εκτόξευσης πυραύλων) και Switchblade (drones-«καμικάζι»).
Ο Ζελένσκι έλαβε και νέας παραγωγής όπλα από τις ΗΠΑ, μόνο που αυτά συνιστούν μόνο το ¼ του συνόλου. Παρά ταύτα, σχολίασε η Corriere della Sera, «είναι σαφές ότι η αμερικανική βιομηχανία αγωνίζεται να συμβαδίσει με τις ανάγκες». Οι συνομιλητές του CNN ισχυρίστηκαν ότι οι αποθήκες των αποθεμάτων σιγά σιγά αδειάζουν, ιδίως από βλήματα Πυροβολικού των 155 χιλιοστών και από Stinger.
Πάντως, οι ίδιοι αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν κάθε ενδιαφερόμενο ότι η κρίση στοκ όπλων δεν επηρεάζει την αμυντική ετοιμότητα των ΗΠΑ, καθώς τα όπλα που αποστέλλονται στον Ουκρανία δεν περιλαμβάνονται στον οπλισμό που κρατούν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις προς αντιμετώπιση «απροόπτων». Εξάλλου, δεν είναι λογικό οι ΗΠΑ να διακινδυνεύσουν την άμυνά τους.
Το πρόβλημα προέκυψε μόλις λίγους μήνες μετά την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, έτσι τον περασμένο Απρίλιο το Πεντάγωνο είχε καλέσει σε σύσκεψη τους CEO των αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένων της Lockheed Martin και της Raytheon, από τους οποίους ζήτησε εντατικοποίηση της παραγωγής. Και κατόπιν το Πεντάγωνο άρχισε να υπογράφει νέες συμβάσεις για προμήθεια πολεμικού υλικού.
Κεφάλαια, βέβαια, υπάρχουν, και το Κογκρέσο αναμένεται να διαθέσει ακόμη περισσότερα λίαν συντόμως, βγάζοντάς τα από το πακέτο των 37 δισ. δολαρίων που έχει ζητήσει ο Μπάιντεν. Ωστόσο, η βιομηχανική παραγωγή χρειάζεται τον χρόνο της. Στον Λευκό Οίκο, πάντως, πιστεύουν ότι θα βάλει χείρα βοηθείας και ο ρωσο-ουκρανικός χειμώνας, επιβραδύνοντας την κατανάλωση των ήδη αποσταλέντων όπλων.