Η προαναγγελθείσα αντεπίθεση των Ουκρανών στο Μπαχμούτ ξεκίνησε με ιδιαίτερα στοχευμένες επιθέσεις την περασμένη εβδομάδα, αλλά μια συγκεκριμένη πυραυλική επίθεση πίσω από το μέτωπο προκάλεσε αίσθηση.
Βρετανικοί πύραυλοι τύπου Κρουζ, που αποκαλούνται Storm Shadow, εκτοξεύτηκαν για πρώτη φορά από τις ουκρανικές δυνάμεις, χτυπώντας μια ρωσική αποθήκη ανεφοδιασμού και ένα στρατιωτικό κέντρο διοίκησης, 130 χλμ. πίσω από τη γραμμή του μετώπου.
Ενα εργοστάσιο που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση στρατιωτικού εξοπλισμού και ένα κυβερνητικό κτίριο που αποτελεί έδρα του σχεδιασμού των ρωσικών επιθέσεων καταστράφηκαν στην πόλη Λουχάνσκ από πυραύλους Storm Shadow (Σκιά Καταιγίδας), σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρει ρεπορτάζ της βρετανικής Telegraph.
Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας επιβεβαίωσε τις επιθέσεις, αλλά ισχυρίστηκε ότι οι πύραυλοι έπληξαν κτίρια κατοικιών. Οι δυνάμεις του Κρεμλίνου θεωρούσαν ότι η πόλη του Λουγκάνσκ ήταν μακριά από την εμβέλεια της ουκρανικής δύναμης πυρός και τη χρησιμοποιούσαν ως βάση για να ξεκουραστούν και να αναρρώσουν οι στρατιώτες του, και για να φιλοξενήσουν επισκέπτες ρώσους αξιωματούχους που δεν ήθελαν να πλησιάσουν στο μέτωπο.
Βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο έδειξαν πυκνό μαύρο καπνό να υψώνεται στον ουρανό από τα απανθρακωμένα υπολείμματα του εργοστασίου και του κυβερνητικού κτιρίου. Οι φωτογραφίες έδειχναν επίσης ένα υποτιθέμενο θραύσμα θήκης πυραύλων με την ονομασία «Storm Shadow».
Οι πύραυλοι Storm Shadow, οι οποίοι εκτοξεύονται από πολεμικά αεροσκάφη, φέρουν μεγάλες κεφαλές σχεδιασμένες να καταστρέφουν ενισχυμένες θέσεις – ακόμη και στόχους θαμμένους κάτω από τη γη. Αναλυτές αναφέρουν επίσης ότι τουλάχιστον ένας αμερικανικός πύραυλος-δόλωμα τύπου MALD, που δεν φέρει εκρηκτική κεφαλή αλλά χρησιμοποιεί εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα για να αποσπάσει την προσοχή των αμυντικών συστημάτων, εκτοξεύθηκε στη διάρκεια των επιθέσεων.
«Ο συγκεκριμένος πύραυλος θα μετατραπεί σε ζωντανό εφιάλτη για τη ρωσική αεράμυνα. Υποψιάζομαι ότι θα δούμε κάποια σημαντικά πράγματα να ανατινάζονται στο εγγύς μέλλον» δήλωσε ο Ολιβερ Αλεξάντερ, αναλυτής άμυνας και ασφάλειας. Η Βρετανία ανακοίνωσε μόλις την περασμένη εβδομάδα ότι συμφώνησε να δώσει στην Ουκρανία έναν άγνωστο αριθμό πυραύλων Storm Shadow.
Οι πύραυλοι έχουν βεληνεκές άνω των 300 χλμ., σε σύγκριση με 65 χλμ. για τους πυραύλους Himars, που εκτοξεύθηκαν από το έδαφος και ανάγκασαν τους ρώσους στρατηγούς να μετακινήσουν τις γραμμές ανεφοδιασμού και το αρχηγείο τους πιο μακριά από την πρώτη γραμμή, όταν δόθηκαν στην Ουκρανία, το περασμένο καλοκαίρι.
Η διαθεσιμότητα των πυραύλων Storm Shadow στο ουκρανικό οπλοστάσιο σημαίνει ότι το Κίεβο είναι πλέον σε θέση να χτυπήσει οποιονδήποτε στόχο σε οποιονδήποτε μέρος της επικράτειάς της, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της Κριμαίας, που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο από την εισβολή του 2014.
Το Rybar, ένα ρωσικό στρατιωτικό blog, ανέφερε στο ένα εκατομμύριο συνδρομητών του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram ότι οι ρώσοι αξιωματούχοι κινδύνευαν να υποτιμήσουν την επίδραση των πυραύλων Storm Shadow. «Εσπευσαν να καθησυχάσουν τους πάντες και να τους πουν ότι δεν υπήρχε μεγάλος κίνδυνος από αυτούς και ότι όλοι είναι έτοιμοι για αυτούς, αλλά δύο ημέρες χτυπημάτων στο Λουγκάνσκ απέδειξαν ότι δεν ήταν αληθές» ανέφερε.
Η ανάπτυξη των πυραύλων Storm Shadow συνέπεσε με τις ουκρανικές αντεπιθέσεις σε ρωσικές θέσεις κατά μήκος της πρώτης γραμμής κοντά στο Μπαχμούτ, οι οποίες, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, προκάλεσαν την 72η Αυτόνομη Ταξιαρχία Μηχανοκίνητων Τυφεκίων της Ρωσίας να αποσυρθεί «ατάκτως» από τη νότια πλευρά της πόλης. «Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τουλάχιστον 1 χιλιόμετρο εδάφους», αναφέρει το υπουργείο.
Στη νότια περιοχή Μπριάνσκ της Ρωσίας, την πλησιέστερη ρωσική περιοχή στο Κίεβο, ένα ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο Mi-8 και ένα πολεμικό αεροσκάφος Su-34 συνετρίβησαν σε δύο ξεχωριστά περιστατικά το Σάββατο. Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας είπε ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις συντριβές, αλλά αρνήθηκε ότι είχαν καταρριφθεί.
Το περιστατικό έλαβε χώρα καθώς η Γερμανία παρουσίαζε τη μεγαλύτερη παρτίδα στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία μέχρι στιγμής. Αξίας περίπου 2,7 δισ. ευρώ, το πακέτο θα περιλαμβάνει 30 άρματα μάχης Leopard 1, οχήματα αεράμυνας Gepard και πολλά άλλα όπλα.