Πάνω από 12 διυλιστήρια σε εννέα ρωσικές περιοχές έχουν πληγεί φέτος, με το Κίεβο να θεωρεί τη βιομηχανία καυσίμων νόμιμο πολεμικό στόχο | Shutterstock/Anelo
Επικαιρότητα

Οι Ουκρανοί καταστρέφουν τις υποδομές καυσίμων του Πούτιν

Με τη χρήση drones το Κίεβο χτυπά τα ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου, μειώνοντας έτσι τις προμήθειες της Μόσχας και εκτινάσσοντας τις τιμές των καυσίμων εντός της χώρας στα ύψη
Protagon Team

Παράλληλα με τις μάχες στο μέτωπο, η Ουκρανία διεξάγει και έναν πόλεμο δολιοφθοράς, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να καταστρέψει διυλιστήρια πετρελαίου βαθιά μέσα στα ρωσικά εδάφη. Οι επιθέσεις αυτές έχουν επιτύχει κάτι σχεδόν αδιανόητο: έλλειψη καυσίμων στο κράτος με τη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico, οι τιμές του ντίζελ για τους ρώσους καταναλωτές έχουν ανεβεί στα ύψη, σημειώνοντας αύξηση περίπου 10% μόνο την περασμένη εβδομάδα. Το κόστος της βενζίνης έχει φτάσει σε υψηλό εξαμήνου –πάνω από 20% από την αρχή του έτους– καθώς ο εφοδιασμός στενεύει και όλο και περισσότερες εγκαταστάσεις αναγκάζονται να αναστείλουν την παραγωγή.

Την περασμένη Τετάρτη, δύο εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων που ανήκουν στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Rosneft, περίπου 500 χλμ. από τα σύνορα με την Ουκρανία, υπέστησαν σοβαρές ζημιές από drones, καθώς τα καύσιμα έγιναν κυριολεκτικά καπνός. Πάνω από 12 διυλιστήρια σε εννέα ρωσικές περιοχές έχουν πληγεί φέτος, με το Κίεβο να θεωρεί τη βιομηχανία καυσίμων νόμιμο πολεμικό στόχο.

Ως αποτέλεσμα των επιθέσεων, η Μόσχα μείωσε τις εξαγωγές καυσίμων της σε σχεδόν ιστορικά χαμηλά, διανέμοντας λίγο περισσότερους από 712.000 τόνους ντίζελ και πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα, σε σύγκριση με τους περισσότερους από 844.000 τόνους που είχε διανείμει την ίδια εβδομάδα το 2023.

Πρόκειται για πολιτικό αλλά και στρατιωτικό πρόβλημα για τη Μόσχα. Πέρα από το πόσο απαραίτητα είναι για την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, τα φθηνά καύσιμα αποτελούν μια σημαντική προσφορά του προέδρου Πούτιν στους ρώσους πολίτες – αντίδοτο για τους καθυστερούμενους μισθούς και το αδύναμο ρούβλι.

Η διαφαινόμενη τάση της έλλειψης καυσίμων εξαιτίας των επιθέσεων προβλέπεται να παραμείνει σταθερή στο άμεσο μέλλον. Μιλώντας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης αυτή την εβδομάδα, ο Ιγκόρ Γιούσκοφ, αναλυτής του Εθνικού Ταμείου Ενεργειακής Ασφάλειας της Ρωσίας, είπε ότι οι τιμές είναι απίθανο να μειωθούν σύντομα, ενώ ίσως η χώρα χρειαστεί ακόμη και να εισάγει βενζίνη από αποθέματα αποθηκευμένα στη γειτονική Λευκορωσία.

Πέρυσι η Μόσχα αναγκάστηκε να επιβάλει απαγόρευση στις εξαγωγές βενζίνης και ντίζελ, ως αποτέλεσμα των ελλείψεων στην εγχώρια αγορά, όπου οι εσωτερικοί κανονισμοί διατήρησαν ιστορικά χαμηλές τις τιμές τους για να κατευνάσουν τους αυτοκινητιστές και να τονώσουν τεχνητά τον αγροτικό τομέα της Ρωσίας.

Ωστόσο, με τα καύσιμα να έχουν υψηλότερες τιμές διεθνώς, οι μεσάζοντες έβγαζαν κέρδος πουλώντας φθηνή βενζίνη στο εξωτερικό, η οποία  προοριζόταν για χρήση εντός της Ρωσίας, δημιουργώντας έτσι μια ανερχόμενη μαύρη αγορά. Η Μόσχα χαλάρωσε τις απαγορεύσεις τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά αναγκάστηκε να τις επαναφέρει τον Μάρτιο εξαιτίας των ουκρανικών επιθέσεων.

Παρότι οι περισσότερες χώρες της Δύσης έχουν σταματήσει την εισαγωγή βενζίνης και ντίζελ από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μαζί με λίγες χώρες της Νότιας Αμερικής και της Βόρειας Αφρικής, συνεχίζουν να τα αγοράζουν – είτε για να επωφεληθούν από τις χαμηλές τιμές είτε για να τα επανεξαγάγουν. Τώρα, η Μόσχα θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ των ταμειακών ροών που γεμίζουν το πολεμικό σεντούκι της και της διασφάλισης ότι οι στρατιώτες και οι πολίτες της θα γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους.

Ωστόσο, οι προσπάθειες της Ουκρανίας να πνίξει τη ροή καυσίμων και κεφαλαίων που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο για να εξαπολύει τον θάνατο και την καταστροφή προκαλούν αντιδράσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με ανώτερους αξιωματούχους, όπως ο υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν, να αντιτίθενται δημόσια στα χτυπήματα, υπό τον φόβο αναστάτωσης της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς.

Η Μόσχα, εν τω μεταξύ, στοχεύει ενεργά τις υποδομές της Ουκρανίας, καταστρέφοντας το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας και βυθίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους στο σκοτάδι. Το Κίεβο, από την άλλη, έχει δεσμευθεί να χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο για να υπονομεύσει την ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει πόλεμο, παρά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις.