Αμερικανικός πύραυλος ATACMS εκτοξεύεται στη διάρκεια άσκησης (φωτογραφία αρχείου) | EPA/SOUTH KOREA'S JOINT CHIEFS OF STAFF HANDOUT
Επικαιρότητα

Οι Ουκρανοί έπληξαν την Κριμαία με πύραυλο ATACMS

Είναι η πρώτη φορά που το Κίεβο βομβάρδισε ρωσικό στόχο στην κατεχόμενη χερσόνησο με το αμερικανικό όπλο μεγάλου βεληνεκούς, το οποίο παρέλαβε από την Ουάσινγκτον πριν δύο εβδομάδες.
Protagon Team

Οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά ένα τακτικό πυραυλικό σύστημα του αμερικανικού στρατού (ATACMS) για να πλήξουν ρωσικό στόχο στην κατεχόμενη Κριμαία, τη Δευτέρα, σύμφωνα με ρωσικές πηγές.

Η μονάδα Στρατηγικής Διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων του Κιέβου δήλωσε ότι ο πύραυλος «έπληξε ένα στρατηγικό αντικείμενο του συστήματος αεράμυνας», αλλά δεν επιβεβαίωσε τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην αεροπορική επίθεση.

Τραυματίστηκαν τουλάχιστον 17 ρώσοι στρατιώτες και προκλήθηκαν ζημιές σε πέντε οχήματα, τα οποία ανήκαν σε σύνταγμα αεράμυνας που σταθμεύει κοντά στην Ολενίβκα, στο δυτικό άκρο της χερσονήσου, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό κανάλι Astra στο Telegram.

Ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι η επίθεση έγινε στο πλαίσιο συνδυασμένης επίθεσης μεγάλου βεληνεκούς που περιλαμβάνει ATACMS, πυραύλους Storm Shadow και θαλάσσια μη επανδρωμένα σκάφη.

Τη Δευτέρα, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε οκτώ πυραύλους Storm Shadow πάνω από την Κριμαία, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, ο στρατός κατέρριψε δύο εναέριους στόχους πάνω από τη Σεβαστούπολη», έγραψε στο Telegram ο Μιχαήλ Ραζβοζάγιεφ, ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της πόλης.

Ένα άτομο τραυματίστηκε από πτώση συντριμμιών, πρόσθεσε.

Η Ουκρανία αυξάνει σταθερά τις επιθέσεις της κατά ρωσικών στόχων στη χερσόνησο, η οποία προσαρτήθηκε παράνομα από τη Μόσχα το 2014, προκειμένου να αποκόψει τον ανεφοδιασμό των μετώπων στη νότια Ουκρανία.

Ο Βολοντίμιρ Ζελέσνκι έχει υποσχεθεί να ανακαταλάβει την Κριμαία και επιμένει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ειρηνευτικές συνομιλίες έως ότου οι ρωσικές δυνάμεις εκδιωχθούν από την περιοχή.

Η επίθεση στις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας ξεκίνησε με την εκτόξευση δύο πυραύλων ATACMS, σύμφωνα με τον Ράιμπαρ, έναν έγκυρο ρώσο στρατιωτικό μπλόγκερ.

«Δεν ήταν δυνατόν να καταρριφθούν οι πύραυλοι, αλλά χάρη στα μέτρα που είχαν ληφθεί εκ των προτέρων, δεν προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές», έγραψε ο μπλόγκερ στο Telegram.

«Μισή ώρα αργότερα, ναύτες του στόλου της Μαύρης Θάλασσας ανακάλυψαν τρία μη επανδρωμένα σκάφη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων κοντά στη Σεβαστούπολη», πρόσθεσε.

Ο Ράιμπαρ δήλωσε ότι το ένα καταστράφηκε, ενώ άλλα δύο που προσπάθησαν να εισέλθουν στον κόλπο της Χερσώνας βυθίστηκαν επίσης από τις ρωσικές δυνάμεις.

Οι αξιωματούχοι της χερσονήσου δήλωσαν ότι εκδόθηκε «κίτρινη» προειδοποίηση για «τρομοκρατία» σε όλη την Κριμαία.

Τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν «προπέτασμα καπνού για καμουφλάζ», δήλωσε ο Ραζβοζάγιεφ, προσθέτοντας: «Σας υπενθυμίζω ότι η μυρωδιά είναι δυσάρεστη, αλλά είναι απολύτως ασφαλής».

Πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρονται να δείχνουν έναν μεγάλο πύραυλο να διατρέχει τον ουρανό πάνω από την Κριμαία.

Ένα δεύτερο βίντεο φαίνεται να δείχνει ένα σύννεφο καπνού να υψώνεται πάνω από τη Σεβαστούπολη, ενώ σε ένα τρίτο ακούγονται ήχοι εκρήξεων καθώς ο καπνός εντοπίζεται κοντά στο κεντρικό λιμάνι της πόλης.

Το Κίεβο κατέστρεψε προηγουμένως μια ρωσική πυροβολαρχία S-400 στην Ολενέβκα, την ίδια περιοχή της ολονύκτιας επίθεσης.

Οι ένοπλες δυνάμεις του επιβεβαίωσαν επίσης τη Δευτέρα ότι κατέστρεψαν άλλο ένα από τα πιο εξελιγμένα ρωσικά συστήματα αεράμυνας σε μια επίθεση στην ανατολική περιοχή του Λουγκάνσκ.