Το ρωσικό πολεμικό «Βασίλι Μπίκοφ» χτυπημένο από τα ουκρανικά πυρά | telegraph.co.uk
Επικαιρότητα

Οι Ουκρανοί εκδικήθηκαν το πλοίο που βομβάρδισε το Φιδονήσι

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν ξέχασαν την κατάληψη του νησιού, παρά την περήφανη απάντηση των υπερασπιστών του, η οποία ήταν ένα από τα σημαντικά γεγονότα των πρώτων ημερών του πολέμου
Protagon Team

Μία και πλέον εβδομάδα μετά την κατάληψη του Νησιού των Φιδιών από το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, οι Ουκρανοί πήραν την εκδίκησή τους προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε ένα από τα δύο ρωσικά πλοία που βομβάρδισαν το νησί.

Λίγες δεκάδες ουκρανοί στρατιώτες βρίσκονταν πάνω στο νησί όταν δέχτηκαν τη ρωσική επίθεση. Είχαν απαντήσει με υπερήφανο τρόπο στο ρωσικό αίτημα να παραδοθούν για να σώσουν τη ζωή τους. Παρά τα όσα είχαν αναφερθεί αρχικά, φαίνεται ότι δεν πέθαναν από τα ρωσικά πυρά.

Τη Δευτέρα, το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας δημοσίευσε βίντεο με μια νυχτερινή επίθεση με ρουκέτες. Ακούγονται δύο άνδρες που προσπαθούν να καταλάβουν αν χτύπησαν το πλοίο. «Τους χτυπήσαμε!» λέει ένας από τους δύο ενθουσιασμένος, θυμίζοντας την απάντηση των στρατιωτών προς το ρωσικό πλοίο. (Είχαν πει στους Ρώσους: «Να πάτε να γ….»).

Το ουκρανικό ΠΝ επιβεβαίωσε ότι οι μονάδες που υπερασπίζονται την Οδησσό, μια πόλη που θεωρείται ο επόμενος μεγάλος στόχος των Ρώσων, «χτύπησαν ένα εχθρικό πλοίο» και ότι «ο εχθρός υποχώρησε ξανά». Ουκρανικό μέσο ενημέρωσης δημοσίευσε φωτογραφία ενός πλοίου με ζημιές να καπνίζει μακριά στον ορίζοντα.

Φαίνεται ότι πρόκειται για την κορβέτα «Βασίλι Μπίκοφ», η οποία μπήκε σε υπηρεσία μόλις τον Δεκέμβριο του 2018. Ηταν ένα από τα δύο πλοία που χτύπησαν το νησί.

Το «Βασίλι Μπίκοφ» στον εορτασμό του της Ημέρας του Ναυτικού, τον περασμένο Ιούλιο, στην Κροστάνδη | Shutterstock

Το Φιδονήσι, που βρίσκεται περίπου 45 χιλιόμετρα από τις ουκρανικές ακτές, κατελήφθη από τους Ρώσους την πρώτη ημέρα του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου. Αρχικά είχε αναφερθεί ότι  οι 13 συνοροφύλακές του, που τιμήθηκαν με μετάλλιο, είχαν σκοτωθεί, φαίνεται όμως ότι έχουν αιχμαλωτιστεί.