Αν δείτε μια όρκα και σας πει «γειά σας» ή «αντίο» μην πιστέψετε ότι παρακούσατε. Μια θηλυκή όρκα στην Γαλλία κατάφερε να μάθει αγγλικές λέξεις αλλά και να μετράει
Η όρκα είναι είναι ένα θαλάσσιο κήτος που στην κοινή γνώμη έχει διαμορφωθεί η ιδέα ότι πρόκειται για ένα είδος φάλαινας επειδή είναι επίσης γνωστή με τον όρο φάλαινα δολοφόνος (killer whale).
Στην πραγματικότητα οι όρκες ανήκουν στην οικογένεια κητών δελφινίδες (Delphinidae) και είναι κατά βάση δελφίνια, για την ακρίβεια τα μεγαλύτερα του είδους τους, αφού εμφανίζουν περισσότερες ομοιότητες με αυτά.
Οι όρκες απέκτησαν τεράστια δημοσιότητα και φήμη από την συμμετοχή τους στην ταινία «Ελευθερώστε τον Γουίλι» (Free Willy) που έγινε παγκόσμια επιτυχία και ακολούθησαν δύο συνέχειες της πρώτης ταινίας. Οπως φαίνεται οι όρκες επιβεβαιώνουν την πολύ υψηλή νοημοσύνη που οι ταινίες έδειχνε ότι διαθέτουν.
Μια όρκα που μπορεί να βγάζει ήχους, οι οποίοι μιμούνται ορισμένες ανθρώπινες λέξεις, είναι η πρώτη που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, όπως ανέφεραν επιστήμονες που έκαναν τη σχετική εκπαίδευση και τις ηχογραφήσεις σε ενυδρείο στην Αντίμπ της Γαλλίας.
Οπως αναφέρει σε τηλεγράφημα του το ΑΠΕ-ΜΠΕ η 14χρονη θηλυκή όρκα Ουίκι «λέει» αγγλικές λέξεις όπως «hello» και «bye bye», ενώ μετρά και ένα-δύο-τρία («one, two, three»). Μερικές φορές μάλιστα, καταφέρνει να μιμηθεί μια λέξη με την πρώτη κιόλας προσπάθεια.
Οι φάλαινες είναι ένα από τα λίγα ζώα, πέρα από τον άνθρωπο, που μαθαίνουν να παράγουν νέους ήχους απλώς ακούγοντάς τους. Από τα ζώα, τα πιο ικανά σε αυτό είναι τα θαλάσσια θηλαστικά, τα δελφίνια και ορισμένες φάλαινες όπως οι μπελούγκα. Το ίδιο κάνουν μερικά πουλιά όπως οι παπαγάλοι, κάποια κοράκια, οι ελέφαντες και οι ουρακοτάγκοι.
Οι όρκες ζουν σε ομάδες, κάθε μία από τις οποίες έχει τη δική της ξεχωριστή «διάλεκτο», καθώς η μία όρκα μιμείται την άλλη στην παρέα. Οι ήχοι τους δημιουργούνται από τις οπές που έχουν για να αναπνέουν και να φυσούν το νερό προς τα έξω. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι αν και άλλες όρκες θα μπορούσαν να «μιλήσουν» ανθρώπινα όπως η Ουίκι.