Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. Μετά τις εκλογές τα σπουδαία... | ΑΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Επικαιρότητα

Οι New York Times, τα Γλυπτά και η κυριότητα

Βρετανική πηγή σημείωσε ότι η όποια συμφωνία θα σέβεται ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται τη νόμιμη κατοχή και την κυριότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο. Αναφορές για δανεισμό «όλης τη ζωφόρου» για τουλάχιστον 20 χρόνια που διαψεύδουν κυβερνητικές πηγές - απέχουμε από την τελική ευθεία
Protagon Team

Παραδοχή «προσώπου με γνώση των θέσεων του Βρετανικού Μουσείου» ότι «η όποια συμφωνία θα είναι γραμμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μην απαιτεί από την Ελλάδα να απεμπολήσει τη θέση της σε ό,τι αφορά την κυριότητα» των Γλυπτών του Παρθενώνα περιέχει ρεπορτάζ των New York Times για το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων.

Ως γνωστόν, η θέση της Ελλάδας όπως εκφράζεται από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είναι ότι η χώρα μας «δεν αποδέχεται νόμιμη κατοχή, νομή και κυριότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο».

Οι New York Times, επικαλούμενοι πηγές από την ελληνική και τη βρετανική πλευρά «με γνώση των διαπραγματεύσεων» σημείωσαν ακόμη ότι κατατέθηκαν στο τραπέζι δύο προτάσεις.

Η εφημερίδα αποδίδει σε ελληνική πηγή την πληροφορία ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκπροσωπούμενος σε κάποιες από τις διαπραγματεύσεις από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, ζήτησε από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει «όλη τη ζωφόρο της συλλογής του» στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που θα την έφερνε στην Ελλάδα με τη μορφή δανεισμού για τουλάχιστον 20 χρόνια. Η προσδοκία της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ήταν ότι μετά την εικοσαετία η συμφωνία θα ανανεωνόταν.

Ωστόσο, κυβερνητική πηγή με την οποία επικοινώνησε το Protagon διέψευσε όσα αναφέρει το δημοσίευμα σε ό,τι αφορά τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς.

Σύμφωνα με την πηγή της εφημερίδας από τη βρετανική πλευρά, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Οσμπορν, πρότεινε την επιστροφή ενός μικρού μόνον μέρους της ζωφόρου και των υπόλοιπων Γλυπτών, περίπου το ένα τρίτο των αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο βραχυπρόθεσμου δανείου. Η ίδια πρόταση, πάντα με βάση την ανώνυμη πηγή, ανέφερε ότι μετά τη λήξη του πρώτου δανείου θα μπορούσαν να έρθουν στην Αθήνα περισσότερα Γλυπτά. Παράλληλα θα οργανώνονταν περιοδικές εκθέσεις με άλλες αρχαιότητες από την Ελλάδα στο Βρετανικό Μουσείο.

Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης ότι «υπάρχουν ελπιδοφόρες ενδείξεις ότι ίσως μια λύση μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της Ελλάδας θα μπορούσε να είναι ορατή». Προσθέτει ωστόσο ότι «και οι δύο πλευρές έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν επίκειται ακόμη συμφωνία».

Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Ιανουαρίου, συνομιλώντας με την Προέδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρωθυπουργός ανέφερε για το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών: «Εφόσον ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί και πάλι μετά τις εκλογές, πιστεύω ότι τελικά αυτόν τον στόχο θα μπορέσουμε να τον πετύχουμε, με απόλυτο σεβασμό στις προφανείς κόκκινες γραμμές που όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν θέσει». Επομένως, η υπόθεση μετατίθεται για την περίοδο μετά τις εκλογές.

Οι New York Times τονίζουν από την πλευρά τους ότι μια συμφωνία παραμένει πολύ πιο μακριά από ό,τι υποδηλώνουν οι τελευταίες αναφορές στον Τύπο, όπως αυτή του Bloomerg, που έγραψε ότι απέμεναν μόνο οι λεπτομέρειες. Το Βρετανικό Μουσείο αρνήθηκε να σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις, αλλά ένας εκπρόσωπος του μουσείου ανέφερε μέσω email ότι «οι εποικοδομητικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη».

Στους ΝΥΤimes μίλησε, τέλος, μέσω email και η τομεάρχης πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σια Αναγνωστοπούλου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «ανέφερε ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα καθιστούσε σαφές ότι τα μάρμαρα αποτελούν νόμιμη ιδιοκτησία της Ελλάδας και ότι ένα δάνειο θα ήταν απαράδεκτο».