Οι Νοτιοκορεάτες θεωρούσαν μέχρι πρότινος ότι κάποιος είναι ενός έτους τη στιγμή που γεννιέται, και κάθε 1η Ιανουαρίου προστίθεται ένα έτος | Getty Images
Επικαιρότητα

Οι Νοτιοκορεάτες γίνονται… νεότεροι

Η κυβέρνηση πέρασε νόμο ο οποίος καταργεί την παραδοσιακή μέθοδο υπολογισμού της ηλικίας και υιοθετεί τα διεθνή πρότυπα. Η σημαντική αυτή αλλαγή θα έχει ως συνέπεια οι πολίτες να εμφανίζονται στα επίσημα έγγραφα κατά ένα ή δύο χρόνια νεότεροι
Protagon Team

Η Νότια Κορέα κάνει πραγματικότητα το… όνειρο πολλών ανθρώπων να γίνουν –έστω και ελάχιστα– νεότεροι. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, η κυβέρνηση πέρασε νόμο ο οποίος καταργεί την παραδοσιακή μέθοδο υπολογισμού της ηλικίας για κάποιον πολίτη της και υιοθετεί τα διεθνή πρότυπα. Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή, η οποία θα έχει ως συνέπεια οι πολίτες να εμφανίζονται κατά ένα ή δύο χρόνια νεότεροι στα επίσημα έγγραφα.

Οι Νοτιοκορεάτες θεωρούσαν μέχρι πρότινος ότι κάποιος είναι ενός έτους τη στιγμή που γεννιέται, και κάθε 1η Ιανουαρίου προστίθεται ένα έτος. Στρογγυλοποιούσαν έτσι τους εννέα μήνες που είναι κάποιος στην κοιλιά της μητέρας του, σε 12 μήνες, και τον «βάφτιζαν» ήδη ενός έτους, με τη γέννησή του. Τα περίεργα με αυτή τη μέθοδο υπολογισμού ηλικίας ήταν πολλά και ποικίλλα. Για παράδειγμα, ένα μωρό που θα γεννιόταν την τελευταία ημέρα ενός χρόνου και θα ήταν ήδη ενός έτους, την επόμενη ημέρα, η οποία θα ήταν Πρωτοχρονιά, θα ήταν ήδη δύο ετών, αντί για δύο ημερών! Παράλληλα, στη Νότια Κορέα υπάρχει ένα ξεχωριστό σύστημα υπολογισμού της νόμιμης ηλικίας για λόγους στρατολόγησης ή για την κατανάλωση αλκοόλ και τσιγάρων.

Ωστόσο, η σύγχυση επήλθε από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν η Νότια Κορέα όρισε με νόμο ότι σε ιατρικά και νομικά έγγραφα χρησιμοποιείται η διεθνής πρακτική, που υπολογίζει την ηλικία από μηδέν έτη στη γέννηση και προστίθεται ένας χρόνος σε κάθε επέτειο γενεθλίων. Η σύγχυση θα γίνει ακόμα πιο εμφανής από τον Ιούνιο του 2023, όταν τεθούν σε ισχύ οι νέοι νόμοι, που προβλέπουν τη χρήση μόνο της διεθνούς μεθόδου υπολογισμού ηλικίας, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος πολλοί Νοτιοκορεάτες να μην έχουν προλάβει να αλλάξουν όλα τα επίσημα έγγραφά τους ηλεκτρονικά.

Ωστόσο, η είδηση αλλαγής του νόμου για τον υπολογισμό ηλικίας έφερε ήδη χαμόγελα στα πρόσωπα των περισσότερων Νοτιοκορεατών. Η Τζονγκ Ντα-ουν, μια 29χρονη υπάλληλος γραφείου, δηλώνει πολύ χαρούμενη με την αλλαγή αυτή, λέγοντας ότι ανέκαθεν έπρεπε να σκάφτεται προσεκτικά όταν τη ρωτούσαν την ηλικία της στο εξωτερικό. «Θυμάμαι τους ξένους να με κοιτούν με προβληματισμό, διότι μου έπαιρνε τόσο χρόνο να δώσω μια απάντηση για την ηλικία μου! Ποιος δεν θα ήθελε να γίνει ένα ή δύο χρόνια νεότερος;» λέει.