Η αυξανόμενη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και οι κοινωνικές ανισότητες αποτελούν παραμέτρους περιορισμού της ευτυχίας στους νέους ανθρώπους | Shutterstock/fizkes
Επικαιρότητα

Οι νέες γενιές είναι λιγότερο ευτυχισμένες από τις μεγαλύτερες

Νέα διεθνής έρευνα αποκαλύπτει ότι οι νέοι κάτω των 30 στις δυτικές δημοκρατίες –συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας– είναι προβληματισμένοι και παρουσιάζουν συμπτώματα κρίσης μέσης ηλικίας
Protagon Team

Οι νέοι γίνονται λιγότερο ευτυχισμένοι από τις παλαιότερες γενιές, καθώς υποφέρουν «το ισοδύναμο μιας κρίσης μέσης ηλικίας», αποκαλύπτει διεθνής έρευνα, την ώρα που ο Γενικός Χειρουργός –ο κορυφαίος υγειονομικός αξιωματούχος– των Ηνωμένων Πολιτειών κρίνει ότι «η νέα γενιά ζορίζεται στην καθημερινότητά της».

Ο δρ Βίβεκ Μέρθι κρίνει ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα παιδιά οδηγεί στη δυστυχία και ισοδυναμεί με τη χορήγηση φαρμάκων που δεν έχουν αποδειχθεί ασφαλή. Θεωρεί ότι τα τελευταία χρόνια η αποτυχία των δυτικών κυβερνήσεων να φέρουν ρυθμίσεις στα ΜΚΔ είναι «πραγματική τρέλα».

Ο Μέρθι έκανε τις διαπιστώσεις αυτές σε ρεπορτάζ του Guardian, καθώς νέα δεδομένα διεθνούς έρευνας αποκαλύπτουν ότι οι νέοι κάτω των 30 ετών σε όλη τη Βόρεια Αμερική είναι πλέον λιγότερο ευτυχισμένοι από τους μεγαλύτερούς τους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η ανατρεπτική τάση επεκτείνεται και σε όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Η φθίνουσα ευημερία στις ηλικίες κάτω των 30 ετών έχει οδηγήσει τις ΗΠΑ εκτός της λίστας των 20 πιο ευτυχισμένων εθνών, αποκάλυψε η Παγκόσμια Εκθεση Ευτυχίας του 2024. Επειτα από 12 συναπτά χρόνια όπου οι Αμερικανοί ηλικίας 15-24 ετών καταγράφονταν ως πιο ευτυχισμένοι από τις μεγαλύτερες γενιές, η τάση άρχισε να αντιστρέφεται το 2017. Η ίδια αντιστροφή παρατηρείται και στην Ευρώπη – και αναμένεται να ενταθεί μέσα στην επόμενη διετία.

Ο Μέρθι περιγράφει τα ευρήματα της έρευνας ως «πολύ ανησυχητικά στοιχεία ότι οι νέοι στις ΗΠΑ και σταδιακά σε όλο τον κόσμο, δίνουν αγώνα για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της ζωής». Παράλληλα κρίνει ότι με βάση τα στοιχεία, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι ασφαλείς για παιδιά και εφήβους, ενώ ζητά διεθνή κινητοποίηση για τη βελτίωση των κοινωνικών σχέσεων των νέων ανθρώπων στην πραγματική ζωή.

Η Παγκόσμια Εκθεση Ευτυχίας, ένα ετήσιο βαρόμετρο ευημερίας για τους πολίτες 140 χωρών στον κόσμο, που συντονίζεται από το Ερευνητικό Κέντρο Ευημερίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, την εταιρεία δημοσκοπήσεων Gallup και το Δίκτυο Λύσεων Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ, έδειξε «ανησυχητικές πτώσεις στην ευτυχία των νέων, ειδικά στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη».

Η έκθεση παρατηρεί ότι σε πολλά μέρη του πλανήτη τα παιδιά «επιδεικνύουν συμπεριφορές αντίστοιχες της κρίσης μέσης ηλικίας». Η πτώση της βαθμολογίας ευημερίας στη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία ανατρέπει την επικρατούσα αντίληψη ότι τα παιδιά ξεκινούν τη ζωή τους χαρούμενα, πριν οδηγηθούν καθοδικά προς την κρίση της μέσης ηλικίας, και σταδιακά ανέβουν ξανά προς την κατεύθυνση της ευημερίας.

Η Ελλάδα έπεσε έξι θέσεις από την περσινή της επίδοση στην έκθεση του 2024 για τον γενικό πληθυσμό, και βρίσκεται 64η ανάμεσα στις 140 χώρες. Στην κορυφή της λίστας φιγουράρουν τέσσερις χώρες του σκανδιναβικού ευρωπαϊκού Βορρά (Φινλανδία, Δανία, Ισλανδία, Σουηδία) και το Ισραήλ. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Ολλανδία, η Νορβηγία, το Λουξεμβούργο, η Ελβετία και η Αυστραλία.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι νεαροί Βρετανοί κάτω των 30 κατέλαβαν την 32η θέση στην κατάταξη, πίσω από χώρες όπως η Μολδαβία, το Κοσσυφοπέδιο, ακόμη και το Ελ Σαλβαδόρ – το οποίο έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών στον πλανήτη. Η πλειοψηφία των βρετανών εφήβων περιμένουν ότι η ζωή τους θα είναι χειρότερη από αυτή της προηγούμενης γενιάς.

Οι ΗΠΑ έχασαν οκτώ θέσεις στη γενική κατάταξη ευτυχίας και βρέθηκαν στο Νο 23, αλλά στη λίστα με τους κάτω των 30 ετών κατέλαβαν την 62η θέση, πίσω από τη Γουατεμάλα, τη Σαουδική Αραβία και τη Βουλγαρία. Η Λιθουανία ηγείται της κατάταξης στην κατηγορία των νέων κάτω των 30 ετών, ενώ η Δανία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους ηλικίας 60 και άνω.

Η έκθεση δεν αποκαλύπτει τα αίτια αυτής της δραματικής αλλαγής στη διάθεση των νέων, αλλά κοινωνιολόγοι κρίνουν ότι μια σειρά ανησυχιών επηρεάζει την ευτυχία των παιδιών και των νέων. Κυρίαρχες ανάμεσά τους είναι η αυξανόμενη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι εισοδηματικές ανισότητες, η στεγαστική κρίση και οι ανησυχίες για τον πόλεμο και την κλιματική κρίση.

Στη λίστα του γενικού πληθυσμού, η Κόστα Ρίκα και το Κουβέιτ συνιστούν τις δύο νέες εισόδους στο Top 20, ενώ η Γερμανία έπεσε οκτώ θέσεις και βρίσκεται στην 24η. Το Αφγανιστάν και ο Λίβανος παραμένουν τα δύο λιγότερο ευτυχισμένα κράτη στον κόσμο. Αφρικανικά κράτη, η Ρωσία, η Καμπότζη και η Κίνα απολαμβάνουν αυξανόμενη ευφορία, ενώ η Σερβία κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση επιπέδων ευτυχίας στον κατάλογο.

Η παιδική ευημερία και η συναισθηματική υγεία μπορεί να είναι ο καλύτερος παράγοντας πρόγνωσης για την ικανοποίηση στην ενήλικη ζωή, σύμφωνα με την έκθεση. Εφηβοι και νεαροί ενήλικοι με υψηλότερη ικανοποίηση από τη νεανική ζωή τους κερδίζουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα εισοδήματος όταν μεγαλώνουν, ασχέτως παραμέτρων όπως η εκπαίδευση, η νοημοσύνη, η σωματική υγεία και τα επίπεδα αυτοεκτίμησης.